Villamuseet Villa Rulludd

Välkomna till KAMU Esbo stadsmuseum i början av sommaren! KAMU i Utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Lagstads skolmuseum öppnar den 2.6.2020 och har öppet samma tider som förut. Pentala skärgårdsmuseum öppnar den 6.6. och villamuseet Villa Rulludd den 7.6.2020. Vi tar hänsyn till säkra avstånd till varandra på museet och uppmärksammar god handhygien. 

Villamuseet Villa Rulludd ligger på en vacker udde vid kusten i Esbo. Villa Rulludd är ett på ett sällsynt sätt bevarat exempel på den tidiga villaarkitekturen vid den nyländska kusten. På samma gång är villan med sin omgivning en över hundraårig resa i den Kihlmanska kultursläktens somrar -i deras rika och färggranna villaliv.

Den kända präst-, skol-, affärs-, och lantdagsmannen Alfred Kihlman lät bygga villan år 1873. Tjugo år senare lät Alfreds son prokurator Lorenzo Kihlman bygga en villa bredvid den så kallade Vintervillan, som sommarställe för eget bruk. Rulluddens villor kombinerades genom en veranda till ett komplex år 1908. Efter omändringarna representerade Rulluddens villakomplex arkitektur från fyra tydligt olika epoker.

Villa Rulludd var sommarviste för den som kulturpåverkare kända familjen Kihlman under sex led ända fram till 1980 då den övergick i Esbo stads ägo. Nuförtiden finns Villamuseets utrymmen i husets övre våning.

Villamuseet Rulludd hör till Esbo stadsmuseums museer.

Besökte du villamuseet? Ge oss respons!

Öppet
Öppet första söndagen i varje månad klockan 11-15.

Fritt inträde!

Kommande

Villa Rulludd
Villamuseet Villa Rulludd är öppet
sön 01.11.2020 11.00
Esbo stadsmuseum, Villamuseet Villa Rulludd
Rullaniementie | Rullluddsvägen 15 02260 Espoo | Esbo

PL | PB | P.O. Box 3250 02070 Espoon kaupunki | Esbo stad | City of Espoo

+358 43 8267 893 | kaupunginmuseo@espoo.fi