Espoon historiaa vasta-alkajille -virtuaalikierros Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyssä

Body

Suosittelemme kierrosta erityisesti alakoululaisille, jotka haluavat helposti ja hauskasti tutustua Espoon historiaan kivikaudelta nykypäivään.

Miten kaverille soitettiin ennen kännyköitä? Millaista oli espoolaiskodissa isoisovanhempien aikaan? Entä mitä hylkeenpyytäjät söivät nuotion äärellä tuhansia vuosia sitten? Toiminnallisella kierroksella Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttelyssä (linkki) perehdytään Espoon historiaan näyttelyä tutkien ja itse tekemällä. Tuhat tarinaa Espoosta -näyttely esittelee läpileikkauksen koko Espoon historiasta! Laita pakki päälle ja kulje halki Espoon historian modernista ajasta kivikaudelle asti. Voit toki kiertää näyttelyn myös esihistoriasta alkaen. 
 
Virtuaalinäyttelyn infomerkistä kuulet opastuksen näyttelyyn. Klaffikuvaa klikkaamalla näet videoita. Jos haluat lähemmäksi vitriiniä tai näyttelytekstiä skrollaa hiirellä tai käytä näytön alareunan nappeja.

Otamme mielellämme vastaan palautetta virtuaalinäyttelystä. Palautteen voi antaa palautelomakkeella sähköisesti. Opettajille ja oppilaille on omat lomakkeensa.
  

Moderni aika (1950 - nykypäivä) 

Aika noin 30 vuotta sitten. Mieti tai selvitä, minkä ikäisiä vanhempasi tai muut läheiset aikuiset olivat silloin.

 1. Etsi huoneesta lankapuhelin. Mieti miten yhteydenpito lankapuhelimella eroaa siitä, miten kännykällä pidetään yhteyttä? Jos soitat lankapuhelimesta kaverin lankapuhelimeen, kuka siellä vastaa? Oliko muita tapoja pitää yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin ennen kännyköitä? 

  Haastattele vanhempiasi tai isovanhempiasi ja kirjaa ylös millaisia muistoja heillä on lankapuhelimista.

  Listaa viisi asiaa, joita nykyään tehdään kännykällä, mutta ennen kännyköitä vanhempiesi lapsuudessa tehtiin jollakin toisella välineellä?

  Keksi ainakin yksi asia, joita ei voinut ollenkaan tehdä ennen kännyköitä.
   
 2. Mitä muita kodinkoneita löydät tästä huoneesta? Etsi laite, jolla voi pelata videopeliä. Etsi laite, jolla voi katsoa elokuvia. Millaiset laitteet ovat korvanneet nämä nykypäivänä?
   
 3. Katso seinää, jossa on kauppatavaroita vuosilta 1985-1986. Etsi viisi tuttua tuotetta. Minkä muotoisia pillimehut olivat siihen aikaan? 

 

Sota-aika ja pula-aika (1939-1945) 

Selvitä jos mahdollista minkä nimisiä sukulaisiasi eli sota-aikaan, noin 80 vuotta sitten. Saatko selville missä he asuivat? Osallistuiko joku esivanhempasi sotaan joko Suomessa tai muualla maailmassa? 

Mistä materiaalista vitriinissä olevat kengät on tehty? Osaatko päätellä miksi? Jos tunnet jonkun sota-aikana tai pula-aikana eläneen henkilön, kysy häneltä mitä hän muistaa noista ajoista. 

 

Teollistumisen aika (1900-1939) 


Kauklahdessa oli useita tehtaita noin sata vuotta sitten. Suuresta vitriinistä löydät paljon Espoon tehtaissa valmistettuja esineitä. Koneista tuli ensimmäistä kertaa tärkeitä apulaisia ihmisten töihin.

 1. Tutki kauklahtelaisen perheen taloa. Talo esittää kuviteltua tapahtumaa vuonna 1929. Kirjoita viidellä lauseella, mitä siellä mielestäsi juuri nyt on meneillään. 
   
 2. Vastaa seuraaviin kysymyksiin liittyen taloon: 

  Mitä uudenaikaisia keksintöjä löydät talosta? 
  Mikä kaikki toimii sähköllä? 
  Mistä saatiin vettä? 
  Miten laitettiin ruokaa? 
  Mitkä esineet ovat samankaltaisia kuin kotonasi? 
  Onko talossa jotain tuttua esim. mökiltä tai mummolasta? 
   
 3. Etsi huoneesta vanha, iso moottori. Moottorin tunnistaa korkeasta pakoputkesta. Mihin laitteeseen moottori on kiinnitetty hihnalla? Mitä laitteella valmistetaan näyttelyssä? Entä miten sinun perheesi saa tällaisen tuotteen nykyään?
   
 4. Millä modernilla kulkuvälineellä nuori nainen on lähdössä viettämään iltaa ystävien kanssa? 

 

Kartanoiden aika (1550-1900) 

Suurin osa Espoosta kuului muutamalle kartanolle noin 300 vuotta. Kartano on suuri maatila, johon kuuluu näyttävä päärakennus, paljon talousrakennuksia kuten aittoja, vaunuvaja, talli, navetta ja työväenasuntoja. Espoo oli maaseutua, jonne varakkaat perheet siirtyivät kesäkaudeksi 1700-luvulla Viaporista ja 1800-luvulla Helsingistä.
On mahdollista, että isovanhempiesi isovanhemmat ovat syntyneet 1800-luvulla. Tiedätkö heistä mitään? Kysele sukulaisilta, jos mahdollista, missä esivanhempasi olisivat voineet asua.

 1. Katsele tavallisten talonpoikien suurta vitriiniä. Löydätkö sieltä entisajan silitysvälineet, kahvimyllyn ja leivän valmistamiseen liittyvän esineen? Miten nämä esineet on korvattu nykypäivänä?
   
 2. Katsele ja kartanon salonkia. Millaisia ääniä kuulet? Mitä rouvat aikovat nauttia pianon soiton jälkeen? 
   
 3. Löydätkö huoneesta esineen, jolla ilmoitettiin työväelle, että on ruoka-aika? Esineen nimi on vellikello.

 

Keskiaika (1100-1550) 

Satoja vuosia sitten Espoossa oli ainoastaan yhden tai muutaman perheen kokoisia kyliä, joissa asui maanviljelijöitä. Yhteen tällaiseen kylään voit tutustua pienoismallissa. Lähes kaikki elämässä tarvittava tehtiin itse tai saatiin vaihtamalla omia tuotteita muiden kanssa. Osa tuotteista haettiin veneillä Tallinnasta. Suurimman osan esivanhemmat olivat saapuneet nykyisestä Ruotsista. Oletko käynyt Ruotsissa tai Tallinnassa itse? Muistatko nähneesi niissä tai jossain muualla mitään keskiaikaista, esimerkiksi kirkkoa, muuria tai linnaa?

 1. Katsele pienoismallia Mankbyn kylästä. Kirjoita ylös 5 asiaa, joita näet kylässä tapahtuvan. Kerro tai arvaa, miten nämä asiat tehtäisiin nykyään?
   
 2. Mitä kasvimaalla viljellään? Mitä luulet, että keskiajalla syötiin Espoossa? Mistä muualta saatiin ruokaa kuin pellosta? Voit katsoa viereisellä seinällä olevaa karttaa ja yrittää päätellä! 
   
 3. Katso filmi arkeologin työstä. Olisiko sinusta kiinnostavaa olla arkeologi? Miksi? Mitä haluaisit löytää? 
   
 4. Katso filmi siitä, miten lammas keritään. Katsele sen jälkeen keskiaikaisen naisen pukua. Mistä kahdesta materiaalista vaatteet on tehty? Miten saatiin kangasta vaatteisiin?

 

Esihistoriallinen aika (8000 eaa – 1100) 

Tuhansien vuosien aika ennen kirjoitustaitoa. Ihmiset olivat metsästäjiä, kalastajia ja keräilijöitä ja liikkuivat osan vuodesta riistan perässä. Kaikki tarvittava saatiin läheisestä luonnosta tai vaihtamalla omia tuotteita kauempaa tulevien kanssa.

 1. Tarkastele huoneen keskellä olevaa vitriiniä. Mitä eläimiä metsästettiin? Oletko maistanut jotakin niistä? Mitä niistä söisit mieluiten?
   
 2. Tutki valokuvia metsästysvälineistä. Yhdistä vitriinistä löytyvä metsästysväline metsästettävään eläimeen. Mihin muuhun tarkoitukseen käytettiin eläimiä kuin ruuaksi? 

   
  Harppuuna
  Jousi ja nuoli
  Ongenkoukut

   
 3. Mitä syötävää luonnosta voi keräillä? Mainitse ainakin kaksi.
   
 4. Näyttelyyn on rakennettu puolikas talo. Mistä materiaaleista talo on tehty? Miten taloa on lämmitetty?