Esihistoriallista elämää

Body

Istu kivikauden taloon ja tutustu esihistoriaan! Toiminnallisella kierroksella Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttelyssä perehdytään tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten elämään heidän käyttämiensä materiaalien, esineiden ja työtapojen avulla ja pohditaan, millaisia tulkintoja arkeologisista löydöistä syntyy.

Virtuaalinäyttelyn infomerkistä kuulet opastuksen näyttelyyn. Klaffikuvaa klikkaamalla näet videoita. Jos haluat lähemmäksi vitriiniä tai näyttelytekstiä skrollaa hiirellä.

Tällä sivulla linkit muuhun materiaaliin on alleviivattu. Vie hiiri alleviivatun tekstin kohdalle.

Otamme mielellämme vastaan palautetta virtuaalinäyttelystä. Palautteen voi antaa palautelomakkeella sähköisesti. Opettajille ja oppilaille on omat lomakkeensa.

Jääkausi 
 1. Viimeisimmän jääkauden aikana koko pohjoinen Eurooppa peittyi jäähän ja Espoossakin jäätä oli enimmillään 3 kilometrin paksuudelta. Keksitkö jonkun mittatikun, jonka avulla voit miettiä kuinka paljon kolme kilometriä on? Selvitä esimerkiksi google mapsin avulla jokin tuttu paikka, johon sinulla on kolme kilometriä matkaa.
   
 2. Kolme kilometriä jäätä painaa paljon ja maankuori painui sen vaikutuksesta jopa 100 metriä alaspäin. Mitä maalle tapahtui, kun se vapautui jäästä? Jos kodistasi löytyy pesusieni voit kokeilla kylpyhuoneessa mitä tapahtuu märälle pesusienelle, kun astut sen päälle ja vastaavasti nostat taas jalkasi pois. Sama tapahtui maan pinnalle sen vapauduttua jäästä.

 

Espoo nousee merestä

 

 1. Tutustu kansalaisen kartta-paikkaan. Etsi kotisi (suurennuslasi-kuvake). Löydätkö korkeuskäyrän kartasta? Kuinka korkealla merenpinnan yläpuolella kotisi suunnilleen on? Etsi myös jokin toinen tuttu paikka (koulu, mummola, kauppa…) ja katso kuinka korkealla se on. 
   
 2. Avaa kuvat Espoon rantaviivoista auki ja tutki milloin etsimäsi paikat ovat nousseet merestä? Miksi vielä 11 000 vuotta sitten suurin osa Espoosta oli meren pinnan alla? Kuvat kannattaa ladata tietokoneelle Finna-alustalta.

  Espoo 11 000 vuotta sitten
  Espoo 9 000- 7 000 vuotta sitten
  Espoo 3 500 vuotta sitten
  Espoo 2 500 vuotta sitten 
  Espoo 1 000 vuotta sitten
   
 3. Avaa Muinaisjäännösrekisteri ja tutki löytyykö kotisi läheltä muinaisjäännöksiä. Verkkosivun yläreunasta pääsee siirtymään hakuun kartalla. Etsi oma asuinalueesi ja tutki karttaa. 

Kivikauden elämää

 

 1. Tarkastele huoneen keskellä olevaa vitriiniä. Mitä eläimiä metsästettiin Espoossa kivikaudella? 
   
 2. Tutki valokuvia metsästysvälineistä. Yhdistä vitriinistä löytyvä metsästysväline metsästettävään eläimeen. Mihin muuhun tarkoitukseen eläimiä käytettiin kuin ruuaksi?
   
  Jousi ja nuoli
  Harppuuna
  Ongenkoukut

   
 3. Näyttelyyn on rakennettu puolet kivikauden talosta. Mistä materiaaleista talo on tehty? Miten taloa on lämmitetty? 

 

Kivikauden taitoja 


Alla olevien tehtävien videot voit katsoa myös virtuaalinäyttelyssä. Videot löytyvät klikkaamalla klaffi-symbolia.

 

 1. Tutki näyttelyä: mihin kivikirveitä käytettiin? Mitä kivikirveestä jää jäljelle, kun se on maannut maassa tuhansia vuosia? Löydätkö näyttelystä näitä säilyneitä osia? Katso video puun kaatamisesta kivikirveellä. Kauanko puun kaataminen kestää?
   
 2. Hiero käsiäsi yhteen. Mitä käsille tapahtuu? Sama asia tapahtuu kahdelle puulle, kun niitä hierotaan toisiaan vasten. Tätä ilmiötä hyödyntäen voidaan sytyttää tuli. Katso video (Huom! Tulenteko on samalla videolla kuin puunkaato!) tulen sytyttämisestä. Kuinka kauan kuluu aikaa tulen sytyttämiseen? 
   
 3. Etsi kalliomaalaus näyttelystä. Mitä luulet, että maalaus esittää? Maalaus sijaitsi jo kivikaudella pystysuorasti järveen laskevassa kalliossa. Arvaatko, miten maalaus on maalattu? Etsi tietoa Suomeen tehdyistä kalliomaalauksista. Mitä kuva-aiheita kivikauden ihmisten maalauksissa on? Miksi luulet, että kuvia on maalattu? Katso lopuksi video maalauksen tekemisestä kallioon.
   
  Nuuksion jäniskallion hirveä esittävä kalliomaalaus

 

Metallikaudet, pronssi- ja rautakausi Espoossa

 

 1. Kivikauden loppupuolella Suomessa kokeiltiin jo maanviljelyä ja pidettiin kotieläiminä vuohia ja lampaita. Mitä sellaista vuohista ja lampaista saa, jota ei ollut käytössä kivikauden alkupuolella? 
   
 2. Etsi näyttelystä vitriinit, joissa on metallista tehtyjä esineitä. Mitä etuja metallissa on verrattuna kiveen materiaalina työkaluissa? 
   
 3. Putken mallista kirvestä ja keihäänkärkeä nimitetään Mäkkylän kätkölöydöksi löytöpaikkansa mukaan. Paikalta ei ole löydetty merkkejä asutuksesta, joten joku on kätkenyt esineet. Mieti miksi joku kätkisi esineet. Voimmeko saada selville kätkemisen syyn?
   
 4. Mäkkylästä löydetyt esineet ovat noin vuoden 0 tienoilta. Vielä 10 vuotta sitten ajateltiin, että Espoossa ei juurikaan ollut sen jälkeen 1000 vuoteen asukkaita. Aktiiviset metallinetsinharrastajat ovat löytäneet sittemmin esineitä tuolta ajanjaksolta. Harrastajien löytämät esineet löydät Bosmalm-huoneen nurkasta. Esineiden omistajien asuinpaikkoja ei ole kuitenkaan vielä löydetty. Seuraavat tiedetyt asuinpaikat ovat kyliä, joista kerrotaan lisää seuraavan huoneen puolella. Näiden kylien asukkaat tulivat 1100-1200 -luvulla alla olevaan kuvaan merkityltä punaiselta alueelta. Asukkaat toivat mukanaan seuraavia uutuuksia: kieli, jokin taito, uskonto ja valtio. Keksitkö mitä ne olivat?
   
 5. Mitä mahtoi tapahtua täällä olleille asukkaille?

  Pohjoismaiden kartta, jossa näkyy muuttoliikkeet Sveanmaalta