DET HÄNDER I KAMU

Body

Onsdag

Seniorernas historiska eftermiddagar på onsdagar 30.1.-24.4. kl. 14
Under KAMU senioreftermiddagar lyssnar vi till föreläsningar med historia och museiarbete som bärande teman. Före föreläsningen bjuder vi på kaffe och bulle. Frivillig kaffeavgift 1 €. Fritt inträde.

 

Torsdag

Vagnsträffar varje månads första torsdag 7.2.-2.5.2019 kl. 12
Vagnsträffarna är riktade till föräldrar som är hemma med babyer eller småbarn, syskon är välkomna med. Under vagnsträffarna får man bekanta sig med historia tillsammans med andra småbarnsföräldrar, använda alla sinnen och pröva på olika saker själv. Det är fritt inträde till vagnsträffarna.

 

Fredag

Utställningscentret WeeGees gratiskväll på fredagar kl. 17-19
Varje månads första fredag har vi öppet ända till kl. 21 (fritt inträde kl. 17-21).

Varje fredag Föremålskvarten kl. 17.15. 
Vad kan ett föremål berätta om sin tid och om sin ägare? Föremålet byts varje vecka.

Första fredagen i månaden 1.3., 3.5., 5.7. 5.4., 7.6., 1.8. KL. 17-21
Avslappnat program bland havslandskap i utställningen Blicken mot horisonten.

 

Lördag

Familjetimme: Pröva på historia 5.1.-9.2.2019
Under familjetimmen får du själv uppleva och pröva på historia genom pyssel och korta presentationer i museet. Museitimmen är menad för hela familjen!  Guidningarna som ordnas under veckosluten ingår i inträdesbiljettens pris.

Esbovikens mysterium - en aktivitetsspäckad självständig rundtur för hela familjen i utställningen Blicken mot horisonten fr.o.m. den 16.02.2019

Varje månads andra lördag kl. 12-14, non-stop.
Familjetimme –historieverkstad. Temat varierar från gång till gång. KAMUs Salong.

12.1.2019 kl. 12-14 Stenålderns mysterieföremål
Vad kan vi veta om föremål som är över 5000 år gamla? I den interaktiva verkstaden loser vi mysterier som hör ihop med stenåldersföremål och gör egna stenåldersföremål av lera.

9.2.2019 kl. 12-14 Gott, ont, pengar - medeltida besvärjelser och amuletter
Hur fungerar gamla trollformler idag och hurudana föremål fungerar om man vill göra magi? I den interaktiva verkstaden, som riktar sig till hela familjen, bekantar vi oss med medeltida folktro och tillverkar en egen amulettpåse.

9.3.2019 kl. 12-14 Fest på herrgården
Vi bjuder Er aktningsvärt på fest i herrgården! I den interaktiva verkstaden, som riktar sig till hela familjen, lever vi oss in i feststämningen som den var under herrgårdarnas tidsperiod. Vi prövar på 1800-tals accessoarer, lär oss om herrskapets seder och vanor och så dansar vi förståss.

13.4.2019 kl. 12-14 Nödårspyssel
I verkstaden pysslar vi olika föremål av återvinningsmaterial med hjälp av instruktioner från nödåren! Hurudana leksaker och bruksföremål gjorde man av olika material under mormorsmors tid?  
 

Träffa en entusiast varje månads sista lördag från februari 2019 till januari 2020 kl. 14-16
Fritidsintressen lockar till sig många människor till havet. Kom och bekanta dig med en maritim hobby och träffa andra entusiaster i utställningen Blicken mot horisonten.

23.2. kl. 13-16 Dykning

Nu har du en unik möjlighet att få diskutera med erfarna dykare om Esbos, Östersjöns och hela världens havsvatten och livet under ytan. Pekka Tuuri, årets dykare, fotograf och upprätthållaren av den populära Facebook-sidan  Vedenalainen Suomi är på plats kl. 13-15. Han visar bilder och berättar om den underbara, vackra världen under havsytan. 
Karoliina Salmelainen, en dykningsentusiast som jobbat som dykningsinstruktör i tropiska vatten berättar gärna om hobbyn för nybörjare. Välkomna alltså både vana dykare, nybörjare och alla som är intresserade av hur Finland ser ut under vattenytan! 
Plats: KAMUs Salong mitt emot EMMA Shopen

30.3. Issegling: Barnens museifestival Traffic Jam!

Mitt in i barnens museifestival, som har trafik som tema, blåser det in en frisk vind då isseglarna presenterar sig. Kom och bekanta er med denna spännande hobby tillsammans med Timoleon Cravitis, som är medlem i Finlands DN Isjaktsförbund.

27.4. Fågelskådning

Hanna Hyvönen berättar om fågelskådning och möjligheter till att idka fågelhobbyn i Esbo. Du kan även bekanta dig med Hannas besök vid Finnos fågelbassäng i utställningen. Det spelar ingen roll ifall du är en van fådelskådare eller endast intresserad av fåglar som amatör: alla är välkomna med och diskutera fågelhobbyn!  

25.5. Fiske

Den ivriga fiskaren, ishockeyspelaren Kim Hirschovits, drar sina bästa fiskehistorier från sina turer på Esbos fiskevatten. Kom och utbyt erfarenheter eller lyssna på de bästa fisketipsen.

29.6. Drakflygning med jättedrakar

Östersjöns stränder är härliga ställen att flyga jättedrakar på! Kom och diskutera denna speciella hobby med  Maria Hjeltin, en hobbyist som flygit drakar på många olika stränder i världen.

27.7. Fotografering med drone

Är du intresserad av att fotografera med drone? Skulle du vilja föreviga landskap uppifrån luften? Sököbon Antti Mansikkamäki berättar om fotografering med drone.  Hans havsnära bilder från Stensvik är bekanta i de sociala medierna och de finns även med i utställningen Blicken mot horisonten. 

31.8. Metalldetektering på stränderna

Visste du att man på sandstränderna kan leta efter skatter och samtidigt städa stränderna från metall? Under Esbodagen erbjuder KAMU ett mångsidigt program, som bl.a. innehåller mycket arkeologi. Suomen metallinetsijät ry presenterar sig i samband med utställningsprogrammet som utställlingen Blicken mot horisonten erbjuder. Välkommen med och bekanta dig med metalldetektorerna och ta dig ett snack med ett gäng trevliga entusiaster!

 

Söndag

På söndagar ordnas utställningspresentationer i utställningen Blicken mot horisonten (på finska) kl. 14
Kolla svenskspråkiga utställningspresentationer här.

 

Andra evenemang under våren 2019

16.-17.02.2019 Utställningen Blicken mot horisonten är öppen första veckoslutet!
Utställningspresentationer och verkstäder!

16.-24.02.2019 Sportlovsveckan: Esbovikens mysterium - en aktivitetsspäckad självständig rundtur för hela familjen i utställningen Blicken mot horisonten.

8.3.2019 Kvinnodagen. Guidning (på finska) Aktiivisia naisia kivikaudelta kaupunkiin kl. 17.30.
Opastukselle vapaa pääsy!

30.-31.3.2019 Barnens museifestival: Traffic Jam 
Svengande trafikjam i museet. Utställningspresentationer,  verkstäder non-stop, aktiviteter i glad atmosfär för både barn och vuxna. Välj ett fordon, tryck gasen i botnet och sväng in till WeeGee.

12.5.2019 Morsdag. Guidning (på finska) Aktiivisia naisia kivikaudelta kaupunkiin kl. 13 

14.5.-19.5. Museivecka i KAMU.
Lö 18.5. gratis inträde på internationella museidagen!