DESIGN + WEEGEE

Body

Design + WeeGee lö 28.9.2019 kl. 11–17

Design- och arkitekturevenemanget erbjuder inspirerande tal, en pompös konstverkstad för stilmedvetna, guidningar, en stadsvandring i Hagalund och en konst- och historievandring vid Västmetrons stationer. Även det ikoniska Futuro-huset är öppet under evenemanget. 

Programmet ordnas i huvudsak på finska.

I Utställningscentret WeeGeellä betjänar även caféet Lumière WeeGee och museibutiken EMMA Shop.  

Inträdesbiljetten till Utställningscentret WeeGee 12 / 10 €, under 18- åringar och över 70-åringar har gratis inträde till museerna.
 

 

DESIGN TALK: SUUNNITTELUN POHJANA VAHVA IDENTITEETTI 
PROGRAMVÄRD MARIA VEITOLA  

EMMAs Aitio, 2 vån kl. 14-15.30  

kl. 14-15 FÖREDRAG 

OODI - KIRJASTO SUOMALAISUUDEN YTIMESSÄ 
Arkitekt Jussi Vuori, SAFA 

TASAVALLAN JALOKIVET -KORU MERKKINÄ VALLASTA
Länskonstnär och smyckesdesigner Heli Kauhanen 

TALOMUSEO GLIMS UUDISRAKENNUS – MITEN SUUNNITELLA UUTTA OSAKSI HISTORIALLISTA MILJÖÖTÄ?
Arkitektstudent Heljä Nieminen 

LÄHIÖMEININKIÄ PULLOSSA: OLARIN IDENTITEETTI OLUTBRÄNDIN TAUSTALLA
Försäljningsansvaring Hanna Montonen

Kl. 15-15.30 Diskussion   

PROMENADER

KL. 12-13 KONSTNÄRSPROMENAD: GRAFFITIKONSTNÄREN ACTONS STENSVIK / STENSVIK

Res till 1990-talets Stensvik med graffitikonsnären Acton. Obs! Guidningen äver rum i Stensvik!  Start från Esbovikens simhalls huvudentré (Esboviksgränden 4). Rundvandringen avslutas vid Esboviksstrandens tunnel. 

KL. 13-14.30 ARKITEKTURVANDRING I HAGALUND / HAGALUND 
Under promenaden får vi fördjupa oss i den ikoniska trädgårdsstadens kärna. Kom och bekanta dig med Hagalunds historia samt med den nya och gamla arkitekturen med hjälp av vår sakkunniga guide. Start från WeeGees entré. 

KL. 15-17 KULTURVANDRING I METRON / VÄSTMETRON

Under rundturen får vi höra om konstverken som finns på Västmetrons stationer, om arkitekturen och om områdets historia. Okapi-konstverket på Ängskullas metrostation presenteras av konstnären Lotta Mattila. 30 personer ryms med på rundvandringen i anländningsordning. Under rundvandringen går vi och åker metro, så deltagarna rekommenderas att klä sig i bekväma skor och att ha med sig HRT:s biljett. Start från WeeGees huvudentré. Rundturen avslutas vid Mattbys metrostation.  

GUIDNINGAR 

KL. 11.30 GUIDNING I BRYK & WIRKKALA -VISNINGSLAGRET / EMMA 2. vån. 
Under guidningen bekantar vi oss med samlingen, som innehåller Rut Bryks (1916 – 1999) och Tapiola Wirkkalas (1915 – 1985) personliga arbetsarkiv.    

KL. 12-15 TAPAA KORUMUOTOILIJA / KELLOMUSEO 1.krs. 
Lahden muotoiluinstituuttis studenter som studerar smyckesdesign berättar om sina verk och om sitt arbete i utställningen Koru & Taito 80v.

KL. 12-14 ESBOVIKENS MYSTERIUM – SJÄLVSTÄNDIG RUNDTUR FÖR HELA FAMILJEN / KAMU 1. vån. 
OBS! Finns tillgänglig även på svenska! En aktivitetsspäckad, självständig rundtur för hela familjen i utställningen Blicken mot horisonten – en utställning om det havsnära Esbo. 

KL. 13 TYYLI IDENTITEETIN VÄLINEENÄ / START FRÅN WEEGEES AULA
Under guidningen bekantar vi oss under ledning av kläddesigner Justus Kantakoski med EMMAs utställningars stil genom ett mode- och identitetsperspektiv.

KL. 13.30 ELEIDEN JA TEKOJEN ARKISTO / START FRÅN WEEGEES AULA
Arkivet för gester och handlingar är en teatralisk guidning, som rör sig på gränsen mellan konst och bildkonst. Dramaguidningen undersöker minnets olika skikt – stunder i rummet, upprepade gester och tagna steg. Verket förnyar den traditionella museiguidningen och breddar verklighetens och fiktionens gränser med hjälp av drama. Arbetsgruppen består av koreograf Tero Hytönen och danskonstnär Aino Purhonen. 

KL. 14.30 ESINEET, STATUS JA IDENTITEETTI / KAMU 1. vån.
Under guidningen i KAMUs utställning om Esbos historia bekantar vi oss med olika föremål och funderar kring vad man velat kommunicera med dem och vilken betydelse de haft för identitetsskapandet. Guide Katja Weiland-Särmälä, doktorand inom konsthistoria. 

KL. 15.30 WEEGEE-TALO ILMAN KANTAVIA SEINIÄ / START FRÅN WEEGEES AULA
Under guidningen bekantar vi oss med det av Aarno Ruusuvuori ritade WeeGee-huset och dess struktur under ledning av vd och arkitekt Vepe Erkkilän samt strukturdesigner  Kari Saarivirta. I slutet av guidningen erbjuds möjligheten att kl. 16 se dokumentären Aarno Ruusuvuori - betonin ja valon arkkitehti -dokumentti. Guidningen ordnas i samarbete med arkitektbyrå Innovarch.

VERKSTÄDERNA – INSPIRERANDE SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA ÅLDRAR

KL. 13-17 TULEVAISUUDEN ILMEIKÄS TALO / ARKKIS VERKSTAD (ingång utifrån) 
Finns det flygande hus? Var skulle du och ditt hus vilja landa? I verkstaden, som ordnas av Arkki Arkitekturskolan för barn och ungdomar, bygger vi personliga småhus inspirerade av Futuro-huset, ritat av Matti Suuronen.

KL. 13-15 KAARNALAIVA-TYÖPAJA / WIRKKALA 1. vån.
I verkstaden, som ordnas av Leksaksmuseet och dess vänner, pysslas barkbåtar. Hoppa med in i barndomens favoritsysslor och testa om du ännu kan göra denna klassiska leksak!

KL. 12-16 LAPSUUDEN TALLENTAMO / LEKSAKSMUSEETS VERKSTAD 2. vån.
Leksaksmuseet vill bevara just dina barndomsminnen. Sätt dig ner, ta en kopp kaffe och godis, gå tillbaka till dina barndoms somrar eller vintrar och låt minnena föra iväg dig.                          

KL. 13-17 ÖVERIASUSTE - PAREMPI LIIKAA KUIN LIIAN VÄHÄN? / PALETTI 1 vån.
I den öppna konstverkstaden gör vi pompösa och överdrivna accessoarer. Hurudan stil har du? Vad är din grej? Verkstaden leds av konstnären och kläddesignern Justus Kantakoski.  

FILMVISNINGAR 

KL. 11, 12 OCH 13 DOKUMENTÄR: RUT BRYK – PERHOSEN KOSKETUS / KAMUS SALONG 1 vån.
Dokumentären, som är regisserad av EMMA, är en varm skildring över Rut Bryk. Rut Bryk (1916–1999) blev med sina verk en förnyare av den moderna keramikkonsten. Längd: 49 min 12 s. 

KL. 14, 15 och 16 DOKUMENTÄR: AARNO RUUSUVUORI – BETONIN JA VALON ARKKITEHTI / KAMUS SALONG 1 vån.
Dokumentären, som är regisserad av Tina Cavén berättar om arkitekt Aarno Ruusuvuori, som har ritat WeeGee-huset. Ruusuvuori (1925-1992) var en av sin tids främsta moderna arkitekter. Längd: 15 min.  

 

DJ TIMJAM ansvarar för musiken under evenemanget kl. 12-16

 

#desginweegee

Sponsor: Innovarch