Plasthjärta

Internal banner image(s)

Body

Mika Taanilas Plasthjärta berättar med musik om Futurohusets ursprung

Mika Taanila: Plasthjärta
17.8–16.9.2018
Futurohuset
, Utställningscentret WeeGee

18-kanalig ljudinstallation, längd: 14 min, loop

Futurohuset fyller 50 år i år. Jubileumsåret till ära inbjöds bildkonstnärbjöd Esbo stad in bildkonstnären och filmregissörfilmregissören Mika Taanila att skapa ett verk till Futuro. Plasthjärta, en flerkanalig ljudinstallation som upplevs inne i Futurohuset, blev till.

I verket har Taanila endast använt ljud som är kopplade till Futurohusets material, tillverkningen och behandlingen av armerad plast. Ljuden har spelats in i fabriken hos företaget Ekin Muovi, som är specialiserat på restaurering av Futurohus, i Virtasalmi, Mellersta Finland. Sin slutliga form fick verket i ljudstudion.

Verket som fluktuerar mittemellan dokumentarism och fantasi uppbringar föreställningar om plastbyggande år 1968, då ingen ännu hade en aning om vår tids stora miljöproblem – mikroplasten som bryts ned i haven. Plasthjärta omvandlar Futurohusets ovala insida till en resonanslåda innanför vilken åhöraren kan fördjupa sig i Futurons musikaliska tillkomsthistoria och möjligtvis fånga en glimt av den redan förlorade oförställda andan som präglade tiden för utvecklingsoptimism och tilltro till teknologi. 

Verket har producerats av Utställningscentret WeeGee / Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster i samarbetet med EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Produktionspartner är Ekin Muovi, Finnvox Studiot och Genelec.

Plasthjärta hör till Futurohusets 50-årsjubiléet på Utställningscentret WeeGee. Plasthjärta kan åhöras i Futurohuset 17.8-16.9.2018 under Utställningscentret WeeGees öppettider.

Plasthjärta  ingår i programmet för Helsingfors festspel.


Mika Taanila: Plasthjärta

Produktion

Utställningscentret WeeGee / Esbos evenemangs- och kulturtjänster
I samarbete med EMMA Esbo moderna konstmuseum 

Ljudproduktion

Finnvox Studiot Oy
Olli Huhtanen, Sound designer
Mikko Kolehmainen, Sound FX Recordist, technical consulting
Mikko Rothfors, Producer
Sami Sarhamaa, Re-recording mixer

Vi tackar

Ekin Muovi Oy
Genelec Oy


Bild: Mika Taanila i Futurohuset. Ari Karttunen/EMMA/WeeGee