ons 02.06.2021 11.00 - sön 29.08.2021 17.00

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition

EMMA - Esbo moderna konstmuseum - Flitarvägen 5

Vitt är inte neutralt, utan ett system som vi alla är en del av

Det danska konstnärskollektivet Hesselholdt & Mejlvangs utställning The White Exhibition dryftar den vita färgens varierande betydelser och de associationer som färgen väcker. Vit flagga har använts exempelvis för att signalera vapenstillestånd och förhandlingsvilja. Vitt papper åter väcker associationer till en nystart utan det förflutnas börda.

Men utställningens titel syftar också på vit hudfärg och samhälleliga maktstrukturer. Konstnärerna vill med sin utställning signalera att vi bör vara medvetna om att de nuvarande systemen stöder ojämlikhet och måste byggas om ifall vi vill skapa en jämlikare värld.

Inom konstvärlden syftar en vit kub (eng. White Cube) på modernismens idé om den neutrala utställningslokalen med vita väggar. Senare har man insett att vitt inte är desto mer neutralt än någon annan färg, men det vita rummet har ändå förblivit den vanligaste inramningen för visning av konst.

Sofie Hesselholdt (f. 1974) och Vibeke Mejlvang (f. 1976) har arbetat tillsammans redan i mer än tjugo års tid. Konstnärskollektivet vill i sina verk göra oss uppmärksamma på ideologier och de symboler som representerar dem. De analyserar – ofta på ett lekfullt sätt – hur exempelvis hudfärg och kön utläses kulturellt.

Utställningen stöds av Danish Arts Foundation och Kulturfonden för Finland och Danmark.

Utställningens performance kan ses:

ons, tor & fre kl. 15.00–17.30
lör–sön kl. 13.00–15.30

Artist: Jose Lumbreras
Musik: Anders Juhl Nielsen och Pelle Skovmand

 

Pris
Vuxna 12 € / Under 18 och över 70 år 0 € / Museikort, Helsinki-kort och Kaikukort 0 € / Rabattgrupper 10 €