mån 03.05.2021 11.00 - sön 07.08.2022 17.00

Keramiken i förnyelse

EMMA - Esbo moderna konstmuseum - Flitarvägen 5

Den bakomliggande tanken som har inspirerat utställningen Keramiken i förnyelse är den japanska traditionen kintsugi, där delarna av ett trasigt keramiskt föremål fogas ihop igen med guld eller någon annan metall. Man döljer inte att föremålet är trasigt utan skapar en ny relation till det. Kintsugi fungerar här som en metafor för samhället. Hur lyckas vi foga ihop bitarna till en ny och hållbar konstruktion?

Verken av tolv konstnärer och två konstnärskollektiv tar sig an skärningspunkten mellan det förflutna och det kommande, som präglas av farhågor kring miljön och förändringar i de sociala strukturerna. Leran som material är på ett särskilt sätt kopplad till mänsklighetens historia, och verkar samtidigt svara på det vi just nu behöver: enhet, närvaro och något handgripligt att göra.

Utställningen har satts upp i samarbete med expertorganisationen för design Ornamo. Konstnärerna valdes ut genom en öppen portfolioansökan bland Ornamos medlemmar.

Den omfattande mobilguiden som utarbetats för utställningen öppnar upp bakgrunden till verken genom texter och videointervjuer.

Uställningens konstnärer är Priska Falin & Helen FelceyMatias KarsikasVeera KuljuNathalie LautenbacherPiia LiesteTiia MatikainenMeri OivoMatteo PennacchioMaria PunkkinenOuti SavolainenCaroline SlotteKatie SpraggIrma Weckman och arbetsgruppen Working with Soil (Özgü GündeşlioğluCatharina KajanderRiikka Latva-Somppi och Maarit Mäkelä).

Pris
Vuxna 12 € / Under 18 och över 70 år 0 € / Museikort, Helsinki-kort och Kaikukort 0 €