fre 30.08.2019 17.00 - lör 31.08.2019 17.00

Esbo Dagen på WeeGee

EMMA - Esbo moderna konstmuseum, KAMU, Utställningscentret WeeGee, Finlands Urmuseum, Finlands Leksaksmuseum Hevosenkenkä - Ahertajantie 5

FREDAGEN 30.8 FRITT INTRÄDE KL. 17–19
LÖRDAGEN 31.8 FRITT INTRÄDE KL. 11–17

Programmen är på finska, om inte annat nämns. 
 
30.8.2019 PROGRAM:
 
WEEGEES ENTRÉHALL OCH WIRKKALA
KL. 17–19 WEEGEE LIVE
På scenen Grateful Däd, O Samuli A. För livevisualiseringen står Taru N. Hohtonen och kvällens dj är Vilunki 3000. Alpo Nummelin drar en syntetisatorverkstad för unga. I samarbete med utställningscentret WeeGee och Tapiolan kelat.

FUTUROHUSET 
KL. 17–19  BESÖK FUTUROHUSET MED DISKUTERANDE GUIDER
Futuro är ett ellipsformat plasthus ritat av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013). I Futurohuset sammanfattas arkitekturens och designens experimentella former, nya material och optimistiska idéer från rymdåldern i slutet på 1960-talet. Det är det första serieproducerade Futurohuset (nr 001) och kan besökas tillsammans med diskuterande guider.

EMMA
KL. 18 APRIL JAZZ GOES EMMA: SID HILLE 
Musikern Sid Hilles jazzkomposition har influerats av Rut Bryks och Tapio Wirkkalas konst. Kompositionen uppförs av musikerna Sid Hille (klaviatur, theremin och slaginstrument) samt Jarmo Saari (elgitarr och theremin).  

KL 18 GUIDNING I EMMA
Fördjupa din utställningsupplevelse med en guidning. Fredagen 30.8 ordnas en guidning på utställningen Intervowen

ESBO STADSMUSEUM KAMU
KL. 17.15 GUIDNING: FÖREMÅLSKVART – ETT MUSEIFÖREMÅLS HISTORIA
Varje museiföremål har sin historia. På föremålskvarten presenteras ett föremål på utställningen. Vad kan ett föremål berätta om sin tid och sin ägare?

KL. 18 GUIDNING: F-18 – ANNORLUNDA BERÄTTELSER UR ESBOS HISTORIA
Det här är en guidning endast för vuxna, lättsamma, annorlunda historier från stenåldern till moderna tider. Förbjuden kärlek och våldsdåd, skandaler och spökhistorier på utställningen Tusen berättelser om Esbo.

LEKSAKSMUSEET HEVOSENKENKÄ
KL. 17 GUIDNING PÅ FINSKA: RIVSTART I FORDONSLEKEN 
Låt en trafikledare leda in dig i trafikens underbara värld!  På guidningen hoppar vi ombord på specialutställningen Fordonslek där vi ser på resor och fordon på land, till havs och i luften. Vi lär oss också om trafiksäkerhet ur barnens synvinkel.

KL. 11–19 CYKELORIENTERING
I Leksaksmuseet firar vi Esbodagen med ett cykeltema. På cykelorienteringen får du leta efter cyklar på utställningen och delta i en utlottning.
 
LÖRDAGEN 31.8 FRITT INTRÄDE HELA DAGEN KL. 11–17
31.8.2019 PROGRAM

FUTUROHUSET
KL. 11-17 Besök Futurohuset med diskuterande guider

UTSTÄLLNINGSCENTRET WEEGEES WIRKKALA-RUM
KL. 11–17 VIRTUALTEATERN THEATERVR: KALEVALA-EPISODIT. NONSTOP.
Föreställningen, som kombinerar virtuell verklighet och teater, har hittat inspiration i Kalevala och i den karelsk-finska folktraditionen. 40 minuter. Språk: Finska, vitahavskarelska. Text: engelska, ryska. 15 personer/föreställning.

EMMA
KL. 11–15 MÄ TYKKÄÄN! 
Teckna, skriv, dekorera eller förkunna. I EMMA:s öppna konstverkstad kan du tillverka ett tygmärke att fästa vid dina kläder.  

KL. 13 ELEIDEN JA TEKOJEN ARKISTO
Eleiden ja tekojen arkisto är en guidande föreställning som rör sig i gränssnittet mellan scenkonst och bildkonst. Guidningen studerar minnets olika lager – upplevda stunder, upprepade gester och tagna steg i rummet. Verket förnyar den traditionella museiguidningen och förflyttar gränsen mellan sanning och fiktion genom scenkonst. Arbetsgrupp: koreografen Tero Hytönen och danskonstnären Aino Purhonen.

KL. 14–17 OFF THE LAB-PERFORMANSER

Off the Lab är en serie performanser som planerats av ett multikulturellt konstnärsteam. Den undersöker den inverkan fankultur och publicitet kan ha. Föreställningen, som sammankopplar olika konstformer, dryftar hur dessa fenomen utmanar våra samhälleliga värden. Performansen föddes som en gemensam produktion när konstnärerna bekantade sig med EMMA:s verksamhet och höstens huvudutställning. Michael Jackson: On the Wall är en utställning som visar hur den internationella superstjärnan Michael Jackson som fenomen syns i modern konst. Arbetsgruppen omfattar harpisten Natalia Castrillón, kapellmästaren och musikern Majella Clarke, den sociala konstnären Tiago Martins Pinto, skådespelaren och performanskonstnären Anna Olkinuora, danskonstnären och koreografen Sade Risku, scenkonstpedagog och performanskonstnären Camila Rosa samt scenografen Laura Sariola.

URMUSEET
KL. 12–15 TRÄFFA EN SMYCKESDESIGNER
Studerande i smyckesdesign vid Lahden muotoiluinstituutti berättar om sina smycken och sitt arbete med dem på utställningen Smycken och konst 80 år.

ESBO STADSMUSEUM KAMU
KL. 13.30–15.30 MEDELTIDA SMYCKESVERKSTAD, NONSTOP
Tillverka ett smycke i medeltidsanda. Inspiration finner du i de arkeologiska fynden i Mankby, Verkstaden Salonki, 1 våningen.

KL. 12–14 MYSTERIET I ESBOVIKEN – EN AKTIV RUNDTUR PÅ EGEN HAND FÖR HELA FAMILJEN. NONSTOP.
En aktiv rundtur för hela familjen på utställningen Blicken mot horisonten.

KL. 13 GUIDNING: AKTIVA KVINNOR FRÅN STENÅLDERN TILL STADEN – KVINNORNAS HISTORIA I ESBO
Kom och lär känna kvinnornas historia i Esbo. 

KL. 14–16 TRÄFFA EN ENTUSIAST: METALLJAKT PÅ STRÄNDERNA
Visste du att man kan leta efter skatter på stränderna med hjälp av en metalldetektor och samtidigt städa bort metall från stranden? Välkommen att titta på redskapen och samtala med entusiaster från föreningen Suomen metallinetsijät på utställningen Blicken mot horisonten.

KL. 12 HISTORIEVANDRING: HAGALUND I INVÅNARNAS BERÄTTELSER
Under vandringen får vi höra om Hagalund i både gamla och nya invånares berättelser, Hagalund som minnen och favoritställen. Start vid utställningscentret WeeGee, Flitarvägen 5. Vandringen är en liveversion av vandringen som finns i stadsmuseets mobilguide. Kolla mobilguiden på www.tarinasoitin.fi/espoonkaupunginmuseo.

LEKSAKSMUSEET HEVOSENKENKÄ
KL. 11–15 BARNENS CYKELPARTY (FRAMFÖR WEEGEEHUSET OCH I LEKSAKSMUSEET)
Esbodagen till ära ordnar leksaksmuseet Hevosenkenkä Barnens cykelparty utanför Weegeehuset. Deltagarna får köra på en konstbana, besöka hjälmkliniken för att testa hur säkra hjälmar är, repetera trafikregler, kontrollera i vilket skick cykeln är, fylla i ett eget cykelkort och delta i cykelorientering.

KL. 11–15 REGELTEST (FRAMFÖR WEEGEE)
På Trafikskyddets punkt kan du hämta ett cykelkort och höra råd om cyklar och trafiksäkerhet. I regeltestet kan du testa hur väl du minns trafikreglerna för cyklister.

MINIHJÄLMPUNKTEN (FRAMFÖR WEEGEE)
På Trafikskyddets minihjälmpunkt får du se varför det är viktigt att använda hjälm när du cyklar. På den roliga och lärorika minihjälmpunkten lär du dig varför det är bäst att till och med ägg använder hjälm.

HJÄLMKLINIKEN (FRAMFÖR WEEGEE)
Barnens trafikstad hjälper och handleder i hur man använder cykelhjälmen på rätt sätt. På hjälmkliniken lär du dig hur du sätter fast hjälmen på rätt sätt.

CYKELBESIKTNING (FRAMFÖR WEEGEE)
Yelpys mobila cykelservice ger dig råd om hur du servar din cykel och kontrollerar i vilket skick cyklarna är. På cykelbesiktningen får du veta i vilket skick din cykel på riktigt är.

KONSTCYKLINGSBANA (FRAMFÖR WEEGEE)
På Leksaksmuseets konstcyklingsbana övar deltagarna sig på sådant som är viktigt när man cyklar: att vara noga, att sicksacka och att bromsa. På konstcyklingsbanan kan du testa hur bra du är på att cykla.

KL. 11–17  CYKELORIENTERING (LEKSAKSMUSEET)
I Leksaksmuseet firas Esbodagen med program med cykeltema. På cykelorienteringen får du leta efter cyklar som finns i museets utställning och delta i en utlottning.

KL. 13.30 GUIDNING PÅ SVENSKA: RIVSTART I FORDONSLEKEN (LEKSAKSMUSEET)
Följ trafikledaren och res in i trafikens spännande värld! På guidningen hoppar vi ombord specialutställningen Fordonslek och betraktar resandet och olika fordon på land, luft och hav, samt trafiksäkerhet ur barnets synvinkel.

KL. 15 GUIDNING PÅ FINSKA: RIVSTART I FORDONSLEKEN
Låt en trafikguide leda in dig i trafikens underbara värld! På guidningen hoppar vi ombord specialutställningen Fordonslek och betraktar resandet och olika fordon på land, luft och hav, samt trafiksäkerhet ur barnets synvinkel.

Evenemangsplats
Näyttelykeskus WeeGee
Pris
Vapaa pääsy.