ons 01.11.2017 11.00 - sön 21.10.2018 17.00

Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget

Esbo stadsmuseum, KAMU, Utställningscentret WeeGee - Ahertajantie 5

Esbo stadsmuseums utställning i KAMU i Utställningscentret WeeGee handlar om esbobornas öden under inbördeskriget. Hatretorik och klyftor i samhället är fenomen som vi diskuterar i dag, men de existerade redan för hundra år sedan. Hur kände man i Esbo av den politiska turbulensen före inbördeskriget? Vad hände i Esbo under kriget? Hur gick livet vidare efter kriget? Utställningen Ett brustet liv för betraktaren tillbaka till de händelser som ägde rum här för hundra år sedan. Huvudvikten på utställningen ligger på samtida berättelser och historier som belyser det man genomlevt både på den röda och på den vita sidan. De visar också att livet alltid har fler nyanser än vad en betraktelse på avstånd skulle låta en tro. Följande pop up -utställning:
4.9.-21.10.2018 Vårt förflutna - stadsmuseets personals familjehistorier från år 1918

Öppettider
tis, tors kl. 11-18
ons, fre kl. 11-19
lör, sön kl. 11-17
Måndagar stängt

 

Utställningens pressbilder

KAMUS AULA

I KAMUs Aula visas pop up-utställningar som uppstått i anslutning till museets samarbetsprojekt och pärlor ur museets samlingar. Här fördjupas också teman från den aktuella temporära utställningen. I Aulan kan du även sitta en stund och bläddra i museets publikationer och få information om det aktuella utbudet i museet. Det är fritt inträde till KAMUs aula. I Pop up-utställningsserien Hundra år efter inbördeskriget ser vi på inbördeskrig ur ett nutidsperspektiv.

GUIDNINGAR

Guidning på finska i utställningen Ett brustet liv - Esbo i inbördeskriget varje söndag kl. 14

Kolla när nästa guidning hålls på svenska i KAMUs evenemangskalender http://www.kulttuuriespoo.fi/sv/venue-events/91

GUIDNINGAR SOM KAN BESTÄLLAS

LIVSÖDEN UNDER INBÖRDESKRIGET- guidning på utställningen Ett brustet liv, 45–60 minuter, 40 euro, max. 25 pers.
För hundra år sedan pågick i Finland ett inbördeskrig. Levande historier från båda sidorna i kriget öppnar ett fönster till världen för ett hundra år sedan. Visningen passar både dig som fascineras av olika livsöden, dig med intresse för militär historia och dig som älskar lokala berättelser.

Verkstaden KÄNN DINA RÖTTER, 30–45 minuter i samband med guidningen, 40 euro, max. 25 pers.
Vilka personer hör till din släkt? Vad har du lärt dig av din mamma, mormor eller farfarsfar? Finns det någon i din släkt som du inte känner? I verkstaden bygger vi vårt släktträd och ser var vår egen plats är i kedjan av generationer, som en del av historiens händelser. Verkstadens och Ett brustet liv - guidningens sammanlagda längd är 90 minuter. Passar alla som är intresserade av sitt eget förflutna. Rekommenderas för personer över 10 år.

 

MOBILRUTT: KRIGSSKÅDEPLATSER I ALBERGA 1918


Lär dig mer om de ödesdigra krigsskådeplatserna i Alberga med hjälp av mobilrutten. Applikationen
Vägglöst museum fungerar i mobilapparater och på internet.

 

FRÅN KRIG TILL FRED - SISTA VECKOSLUTET DÅ UTSTÄLLNINGEN ETT BRUSTET LIV - ESBO I INBÖRDESKRIGET ÄR ÖPPEN

Fre 19.10.2018 kl. 17-18.30 Föreläsning: Saksalainen Suomi ja Leppävaaran taistelu 1918, prof. Seppo Hintilä, museimästare Konsta Nikkanen. Fritt inträde.

Lö 20.10. och sö 21.10. kl. 13 och 15 Henkilövartti (på finska)
Vanliga och ovanliga berättelser om esboborna. Personkvarten berättar en persons historia som levde för hundra år sedan.

Lö 20.10. och sö 21.10. kl. 14 och 16 Livsöden under inbördeskriget - guidning (på finska)
För hundra år sedan var det inbördeskrig i Finland. Levande historier av personer som stred på olika sidor i kriget, öppnar ett fönster till hur världen såg ut för hundra år sedan.

Lö 20.10. och sö 21.10. kl. 11-17 Verkstaden En medalj för freden! nonstop
Framgångar i krig belönas med medaljer. Hurudan medalj skulle du tilldela dig själv eller en närstående för en handling som främjar fred?

 

SKOLOR

Esbos stadsmuseum erbjuder undervisningstjänster för elever i olika årskurser i KAMU Ustställningscentret Wee Gee. Museibesöket stöder skolundervisningen och det kan kombineras med många olika läroämnen. Kolla våra aktuella tjänster för skolor på Esbo stadsmuseums sidor http://www.kulttuuriespoo.fi/sv/node/11237

Bokningar: Ti–sö kl 11–17 tel. 09 816 57052. Bokningar senast 5 vardagar i förväg. Förhandsbokade grupper tas emot fr.o.m. kl. 9.

 


 

 

Evenemangsplats
KAMU
Pris
Utställningscentret WeeGee, gemensam biljett för alla museer 12 €
Rabattbiljett 10 €
(studerande, pensionärer, arbetslösa, beväringar, civiltjänstgörare samt grupper på över 10 pers.).
Var beredd på att visa upp pensionärs- eller studiekort, värnpliktsintyg eller besökskort från arbetskraftsbyrån.
Fritt inträde för under 18- och över 70-åringar samt daghems- och elevgrupper.