Landets äldsta professionella barn- och ungdomsteater

Vi spelar på två språk i Esbo och på turné

Unga Teatern är Finlands äldsta professionella teater för barn och unga. I nästan 57 år har teatern erbjudit barn och ungdomar i hela Svenskfinland teaterupplevelser – både nyskapande dramatik och klassiker. Unga Teatern är stationerad i Esbo, Lillklobb, där också teaterns huvudscen ligger. Vid sidan av produktionerna på hemmascenen har Unga Teatern även gästspel och turnéverksamhet, främst på svensk- och tvåspråkiga orter. Vi jobbar med konstfostran samt erbjuder publikarbete som anknyter sig till repertoaren. Våra huvudsakliga samarbetsparter är skolor, daghem och övriga som jobbar inom barn- och ungdomsbranschen.

Teatern grundades år 1960 som en turnerande teater. Då hette den Skolteatern. Sedan år 1983 har teatern verkat på Lillklobb i Esbo med Esbo stad som hyresvärd. Teaterhuset är en gammal ladugård som rustades upp för teaterbruk. I den gamla huvudbyggnaden har teatern sitt kansli. I samma hus fungerar även TOTEM-teaterns och Dansteater Glims & Gloms kansli. Skolteatern bytte namn till Unga Teatern år 1994. År 2010 blev Unga Teatern utnämnd till Årets teater. Teatern är med i Kaikukortti-projektet och KULPS! – kultur- och motionsstigen. Teatern deltar även i Finlands 100-års jubileum i samarbete med skolor genom sitt projekt Gröna Ängars ö.

Unga Teatern är känd för sina pjäser som erbjuder något för alla åldrar. I programvalet betonas att det som är viktigt i livet intresserar människor i alla åldrar. Unga Teaterns mål är att för några timmar bjuda sin publik med på en resa till fantasins underbara och spännande värld. Vi har lyckats, eftersom vi gång på gång får uppleva undret av att en orolig skolklass eller dagisgrupp stillnar inför scenens magi.

www.ungateatern.fi

Unga Teatern's logo

Nuijalantie | Klobbskogsvägen 9 02630 Espoo | Esbo

+358 9 8620 8200 | info@ungateatern.fi