tor 30.07.2020 09.30 - mån 31.05.2021 09.30

4. luokkien kirjastotarjonta

Espoon kaupunginkirjasto -

Kouluille ja päiväkodeille > Alakouluille

 

 

Ilmoittautuminen tapahtuu webropol-lomakkeella osoitteessa https://webropol.com/s/alakoulusyksy2020

 

Suosittelemme etävaihtoehtoa aina kun se on mahdollista.

 

4.-LUOKKALAISILLE ON TARJOLLA

Kirjavinkkaus
Kirjastossa, koululla, etänä (kesto n. 45 min.)
Kirjavinkkaus on lukemaan innostamista ja tarinankerrontaa. Kirjavinkkari voi esitellä ja vinkata kirjoja, joiden joukossa on niin hittikirjoja ja uusimpia uutuuksia kuin myös klassikkoja ja helmiä vuosien varrelta. On myös mahdollista räätälöidä luokalle täsmävinkkaus sen pohjalta, miten innokkaita lukijoita oppilaat ovat ja millaisista asioista ja aiheista he ovat kiinnostuneita.


Kirjamaistiaiset
Kirjastossa (kesto n. 45 min.)
Kirjamaistiaiset on toiminnallinen tapa etsiä mieleistä luettavaa ja sopii hyvin lukupiirin aloitukseksi. Maisteltavaksi voidaan valita kirjoja myös jostain tietystä teemasta.
 

Lukudiplomikirjojen vinkkaus
Kirjastossa, koululla, etänä (kesto n. 45 min.)
Kirjavinkkaus voi olla Kunnari- tai Helmet-lukudiplomikirjojen esittelyä. Kirjastojen lukudiplomilistoissa on valittavina toisaalta paljon mukavaa uutta luettavaa, toisaalta lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykyklassikoita. Eri-ikäisille lukijoille on olemassa omat diplomilistat, joista löytyy juuri itselle sopivaa luettavaa. 
Lisää tietoa lukudiplomeista ja diplomin suorittamisesta.
Lukudiplomikirjojen vinkkaus on räätälöitävissä myös S2-ryhmille!


Pölyt pois klassikoista!
Etänä (kesto n. 45 min.)
Mikä on klassikkokirja? Vinkkari tarjoilee jännitystä, seikkailua  ja huumoria.
Vinkkaus perustuu kaikille vapaaseen, ilmaiseen e-kirjapalvelu Gutenbergiin ja sen suomenkieliseen lastenkirjallisuuskokoelmaan https://www.gutenberg.org/

Sankaribussi  
Koulun pihaan saapuvassa kirjastoauto Välkyssä (kesto n. 45 min. )
Kirjavinkkejä ja keskusteluja. Kirjavinkkari esittelee kirjoja, joissa kuvataan erilaisia ystävyyssuhteita ja kaverikiemuroita. Kirjaston nuorisotyöntekijä mukana keskustelemassa kaveruudesta ja kiusaamisesta. Pohditaan yhdessä mitä kaveruus voi olla netissä. Käsitellään myös kirjoja, joissa kuvauksia lapsista somen ja nettipelien maailmoissa.


Kirjastonkäytön- ja tiedonhaunopastusta
Kirjastossa, koululla tai etänä (kesto n. 45 min.)
Taitavaksi kirjastokäyttäjäksi ja tiedonhankkijaksi voi harjoitella monella tavalla. Käynnin teemana voi olla kirjastoon tutustuminen, kirjastotaitojen hiominen ja kirjastokorttiasioiden kertaus, Helmet-opastus ja luokan oma aihe, tai tietokirjallisuuteen tutustuminen, tiedonhaku Pienen Helmet-lukuhaasteen pohjalta tai vaikka verkkotiedonhaun lähdekritiikki.
 

Legorobottityöpaja
Entressen, Sellon ja Tapiolan kirjastoissa (kesto 90 min) 
Koodataan yhdessä EV3-legoroboteilla. Miten robotti saadaan tottelemaan käskyjä? Miten robotit leikkivät hippaa? Kuka selvittää esteradan? Työapajan vaikeusaste sovitetaan luokka-asteen mukaan. Tämä työpaja sopii myös erityisryhmille.
 

Työpaja ”Siepatut sanat ja vihreän kankaan lumo” 2.-6. luokille 
Nöykkiön kirjaston monitoimitilassa (kesto n. 90 min.) 
Alakoululaisille kakkosista kutosiin suunnatut Siepatut sanat ja vihreän kankaan lumo -työpajat innostavat runoilemaan omin sanoin ja kuvin green screen -kangasta hyödyntäen. Työpajaan mahtuu yksi luokka kerralla.
Vinkkejä sanasiepoille.


KULPS-kirjailijavierailut
Lukuvuonna 20-21 kirjailijavierailuilla pyritään tavoittamaan ensin kaikki 4.-luokkalaiset ja sen jälkeen luokat 3, 5 ja 6. Osa vierailuista toteutetaan lähivierailuina koululla tai kirjastolla ja osa virtuaalivierailuina. Lisätietoja saat osoitteesta https://lukukeskus.fi/kulps/


Pohjoismaisen kirjallisuusviikon 2020 Houkutus-tapahtumat Espoon kirjastoissa
Marraskuussa 2020 vietetään Pohjoismaista kirjallisuusviikkoa ja sen aikana Espoon kirjastoissa järjestetään alakoululaisille HOUKUTUS-kirjailijatapahtumia. Voit tutustua tapahtumatarjontaan jo etukäteen täällä! Kaikkien alakoulujen rehtoreille ja koulusihteereille ilmoitetaan keskitetysti, kun ilmoittautuminen Houkutus-viikon kirjailijatapahtumiin alkaa, ja he voivat välittää ilmoittautumislinkin alakoulujensa opettajille.
Seuraamme viranomaisten ohjeistusta koronapandemian aikana, ja nopeat muutokset voivat olla mahdollisia.

För lärare och fostrare

KULPS!-kategori:
KULPS!-biblioteksstigen är ett redskap för kulturpedagogik i Esbos grundskolor. Skolklasserna kan besöka biblioteksstigen obegränsat.