Esillä nyt

Body

Kansa koulussa - Espoon kansakoulujen historiaa

Näyttely kertoo Espoon kansakoulujen historiasta ensimmäisen kunnallisen kansakoulun, Lagstad folkskolanin, perustamisesta nykyaikaan saakka.

Koulunäyttely sijaitsee entisessä luokkahuoneessa, koulurakennuksen toisessa kerroksessa. Näyttelyyn sisältyy esineitä Espoon eri kansakouluista 1900-luvun alusta 1950-luvulle, tietoa kansakoulunopettajista ja oppilaiden kouluvuodesta, opetusvälineistä ja opetussuunnitelmista sekä kouluruokailusta. Esillä on myös vanhoja pulpetteja, joihin voi istuutua ja muistella kouluaikoja.

Kansa koulussa -näyttely on pystytetty Lagstad hembygdsgårdiin, Espoon vanhimpaan kansakoulurakennukseen. Lagstad folkskola valmistui vuonna 1873. Se oli koulukäytössä kevätlukukauden 1954 loppuun, jolloin uusi koulurakennus valmistui. Sen jälkeen Lagstadin vanha kansakoulu on ollut Espoon kaupungin eri hallintokuntien toimistoina.

Nykyään talo on vuokrattu Esbo hembygdsförening rf:n kotiseututaloksi. Rakennus on kunnostettu siihen asuun, jossa se oli kansakouluaikana. Kouluihin liittyvää esineistöä ja muuta materiaalia on kerätty pitkään Espoon kaupunginmuseon kokoelmiin. Koulumuseo Lagstad, joka kuuluu Espoon kaupunginmuseon museoperheeseen, avattiin vuonna 2003.

Näyttely ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille, koska luokkahuone sijaitsee vanhan koulutalon toisessa kerroksessa.


Opettajan entinen asunto

Näyttely jatkuu myös Koulumuseo Lagstadin piharakennuksessa, joka on aiemmin toiminut muun muassa opettajan asuntona ja välinevarastona. Kansakoulujen tiloja voitiin entisaikaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Havainto- ja opetusvälineitä, jotka eivät olleet opetuskäytössä, säilytettiin koulujen varastohuoneissa. Lagstadin kansakoulussa 1930-luvulla veistosali toimi voimistelusalina. Voimistelutuntien ajaksi höyläpenkit vietiin eteiseen. Nyt koulumuseon uudessa välinevarastossa on esillä espoolaisissa kouluissa käytettyjä esineitä. Siellä esitellään muun muassa voimistelu- ja käsityötunneilla sekä koulunäytelmissä käytettyä esineistöä.

Piharakennuksessa on myös tilat ryhmien käyttöön. Toimintatilassa entisajan opetusvälineet tulevat tutuiksi vanhanaikaisissa pulpeteissa istuen. Oppaan johdolla voi perehtyä muun muassa mustekynällä kirjoittamiseen, kokeilla helmitaululla laskemista tai rihvelitaululle kirjoittamista. Toimintatilaa on mahdollista varata ryhmien käyttöön museokäynnin yhteydessä.

Ryhmävaraukset puh. 09 81627337 (Talomuseo Glims)