la 24.10.2020 14.00 - la 07.11.2020 19.00

Harhama

Espoon Kaupunginteatteri - Revontulentie 8

Harhama on mies, joka on päättänyt kirjoittaa kirjan. Siitä on tarkoitus tulla suurteos, jossa selitetään elämän syvin merkitys. Ennen kuin kirjan kirjoittaminen voi alkaa, Harhaman on otettava selkoa, mistä elämässä on oikeastaan kysymys.

Harhama heittäytyy tutkimaan elämää täysin palkein. Häntä askarruttavat kristinuskon Jumala ja Perkele, maailman kurjuus ja prostituutiokysymys, sosialistiset teoriat, kapitalismin nousu, eikä vähempää tai enempää kuin ihmiskunnan menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.

Aina kun Harhama luulee saaneensa selkoa elämästä, maailman kuohut tekevät temppunsa ja vievät hänen huomionsa teoksensa kirjoittamisesta. Kotipuolessa esteen kirjoitustyöhön tarttumiselle tuottaa ilman kirkon siunausta solmittu avioliitto paikallisen komeljanttarin kanssa.

Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama esitys perustuu Irmari Rantamalan vuonna 1909 julkaistuun omaelämänkerralliseen esikoisteokseen. Rantamala puolestaan on suomalaisen kulttuurihistorian kiinnostavampia hahmoja.

Hänet tunnetaan myös nimillä Algot UntolaMaiju Lassila ja Väinö Stenberg. Lassilan nimellä kirjoitettu Tulitikkuja lainaamassa on kotimaisen draaman klassikkoteoksia. Hän oli opettaja, toimittaja, kirjailija, vallankumouksellinen ja vaaliagitaattori, joka kuoli epäselvissä olosuhteissa sisällissodan aikana.

Sittemmin unohdettu yli tuhat sivuinen romaani saa näyttämöllä uuden elämän. Ohjauksessaan Hurme näyttää, miten suomalaisuusaatteen aamunkoiton suuruudenhullusta romaanista tehdään näytelmä. Teatterissa mahdoton muuttuu mahdolliseksi ja poliittiset ideologiat vetäviksi lauluiksi.

Hurme on dramatisoinut napakan juoninäytelmän, jota siivittää Petra Poutasen säveltämä musiikki. Huima näyttelijäjoukko, Tomi AlataloEetu KänkänenAntti LaukkarinenEnni OjutkangasCécile Orblin ja Roosa Söderholm, hämmästyttävät monenmoisissa rooleissaan. Esityksessä Rantamalan teoksen villi huumori ja modernismi on hiottu huippuunsa.

Tuloksena syntyy kansannäyttämöperinteestä ammentava show, joka antaa toivoa elämän sotkuisessa vyyhdissä räpiköivälle nykyihmisellekin.

Harhama sai Suomen kantaesityksensä 16.9.2020Revontulihallissa.

Näyttämöllä Tomi Alatalo, Eetu Känkänen, Antti Laukkarinen, Enni Ojutkangas, Cécile Orblin, Roosa Söderholm
Alkuperäinen teksti Irmari Rantamala
Ohjaus ja dramatisointi Juha Hurme
Koreografia Saara Hurme
Lavastus ja valosuunnittelu Raisa Kilpeläinen
Pukusuunnittelu Reija Laine
Sävellys Petra Poutanen
Äänisuunnittelu Grégory Maisse

Tapahtumapaikka
Revontulihalli (Revontulentie 8, Tapiola)
Hinta
Perushinta 37e, eläkel. 34e, opisk/työtön 20e
Ikäsuositus
16v
Kieli
suomi
Kesto
n. 3h sisältäen väliajan