Thu 30.07.2020 09.30 - Mon 31.05.2021 09.30

5.-6. luokkien kirjastotarjonta

Espoon kaupunginkirjasto -

Kouluille ja päiväkodeille > Alakouluille

 

 

Ilmoittautuminen tapahtuu webropol-lomakkeella: https://webropol.com/s/alakoulukevat21

 

Suosittelemme etävaihtoehtoa aina kun se on mahdollista.

 

5.-6.-luokkalaisille on tarjolla

 

Kirjavinkkaukset ja kirjamaistiaiset

Kirjavinkkaus on lukemaan innostamista ja tarinankerrontaa.

Valikoituja helmiä ja uutuuksia -vinkkaus
Kirjavinkkari esittelee ja vinkkaa kirjoja, joiden joukossa on hittikirjoja ja uutuuksia kuin myös kirjoja eri genreistä, klassikkoja ja helmiä vuosien varrelta. Vinkkarille voi myös esittää toiveita.

Lukudiplomikirjojen vinkkaus
Etänä, kirjastossa tai koululla (kesto n. 45 min.)
Kirjavinkkaus voi olla 

  • Kunnari-lukudiplomikirjojen esittelyä
  • Helmet-lukudiplomikirjojen esittelyä
  • Jonkin muun lukudiplomin kirjojen esittelyä

Kirjastojen lukudiplomilistoissa on valittavina paljon mukavaa uutta luettavaa ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykyklassikoita. Eri-ikäisille lukijoille on olemassa omat diplomilistat, joista löytyy juuri oman lukutaidon tasoista luettavaa.
Lisää tietoa lukudiplomeista ja diplomin suorittamisesta.
Lukudiplomikirjojen vinkkaus on räätälöitävissä myös S2-ryhmille!

Kirjamaistiaiset
Kirjastossa (kesto n. 45 min.)
Kirjamaistiaiset on toiminnallinen tapa etsiä mieleistä luettavaa ja sopii hyvin lukupiirin aloitukseksi. Maisteltavaksi voidaan valita kirjoja myös jostain tietystä teemasta.

 

Ajankohtainen teemavinkkaus 

Pallon puolesta 
Etänä (kesto n. 45 min.)
Vinkkauksen kirjat kertovat tarinoita, jotka liittyvät Espoon koulujen tämän lukuvuoden 2020-2021 teemaan ”Hyvinvointi ja turvallinen arki” ja YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteisiin.

Sankareita ja kaverikiemuroita  
Etänä (kesto n. 45 min.)
Kirjavinkkari esittelee kirjoja, joissa kuvataan erilaisia ystävyyssuhteita ja kaverikiemuroita sekä keskustellaan tarinoiden pohjalta kaveruudesta ja kiusaamisesta. Pohditaan yhdessä mitä kaveruus voi olla netissä ja vinkataan kirjoja, joissa kuvauksia lapsista somen ja nettipelien maailmoissa.

Pölyt pois klassikoista!
Etänä (kesto n. 45 min.)
Mikä on klassikkokirja? Vinkkari tarjoilee jännitystä, seikkailua ja huumoria.
Vinkkaus perustuu kaikille vapaaseen, ilmaiseen e-kirjapalvelu Gutenbergiin ja sen suomenkieliseen lastenkirjallisuuskokoelmaan https://www.gutenberg.org/

 

Muut

Aikamatka -moniaistinen retki esihistoriasta tulevaisuuteen 
Entressen ja Otaniemen kirjastoissa (kesto 60 min.)
Aikamatka sopii täydellisesti 5.-6. luokkien historian opetussuunnitelmaan. Astu aikakoneen kyytiin ja lähde seikkailulle historiaan kaunokirjallisuuden, musiikin, kuvien, äänien ja tuoksujen siivittämänä. Ensimmäiset kirjavinkit kuunnellaan silmälaput silmillä.

Kyselytunti / kysy kirjastolaiselta 
Etänä, kirjastossa, koululla (kesto n. 45 min.)
Onko oppilaillasi kysymyksiä, jotka liittyvät kirjaston käyttöön, mediaan tai tiedonhakupulmia? Pyydä kirjastolainen mukaan oppitunnille. Tutkitaan luokan kysymysten pohjalta vaikkapa Helmet-hakuja, kirjastokorttiasioita tai verkkotiedonhaun lähdekritiikkiä.

Kirjastoauto Välkky koululle 
Kun kirjastoautotoiminnan rajoituksia puretaan, voi koulu tilata kirjastoauto Välkyn lainauskäynnille. Opettajat laativat aikataulun, jonka mukaan oppilaat käyvät Välkyssä lainaamassa turvavälein ja mahdolliset rajoitukset huomioiden. Kirjastoautovierailut ovat alakoulujen varattavissa lomakkeella 27.1. alkaen. Ilmoittautumislomake löytyy osoitteesta: (tulossa)


Mediataitoviikon erikoisohjelma 8.-14.2.2021

Myös Espoon lastenkirjastolaiset ovat mediataitoviikolla 8.-14.2.2021 mukana järjestämässä mediataitoviikon ohjelmaa 5.-6. luokille. https://www.mediataitoviikko.fi/ 

Algoritmit ja informaatiovaikuttaminen
Etänä, kirjastossa, koululla (kesto n. 45min) 
Mediamaailman muutos vaatii uusia lukutaitoja! Mitä algoritmit ovat ja miten ne näyttäytyvät meille? Mistä digitaalinen jalanjälkemme koostuu? Tiedonhakutaitoja kehittävässä kokonaisuudessa käydään yhdessä läpi mediaa, kuluttamista, kulttuuria, viestintää ja mainonnan monimuotoisuutta.

Keskustellaan yhdessä datankeruusta ja sen merkityksestä arkielämässä saamaamme tietoon. Tavoitteena on vahvistaa lasten uteliaisuutta algoritmeja kohtaan, kriittistä ajattelua, pohtia kuluttajan roolia mediaympäristössä ja ohjata lapset itse toimimaan mediaympäristössä turvallisesti.

Evästystä kirjatrailereiden tekoon 
Etänä tai koululla, kesto 45-90 min
Kirjatraileri on tapa kertoa kirjasta, käsitellä omaa lukukokemusta ja houkutella lukijoita kirjan ääreen. Opastus voi sisältää esittelyn kirjatrailerin tekemisestä, tai jo homman aloittanut luokka voi kysellä neuvoja vastaan tulleisiin pulmiin. Opettajan ohjaamaan kirjatraileripajaan löytyy ohjeet tuntisuunnitelmineen Kopiraittilan työpajaohjeista.

E.H.K.V.P.v, eli Erittäin Haastava Koulujen Välinen Potter-visa to 4.2. klo 9.30
Etänä, kesto 30 min
Löytyykö koulultasi suuria Potter-tietäjiä? Ilmoittaudu mukaan koulujen väliseen tietokilpailuun. Kysymykset esitetään ja voittaja selviää suorana salaisesta kirjastosta lähetettävässä youtube-striimissä. Ilmassa on taatusti suuren huispausjuhlan tuntua!

Tarvitaan toimiva kuva- ja ääniyhteys molempiin suuntiin, kysymyksiin vastataan valmiilla Google Forms –lomakkeella.

 

Sanataidetta

Sanataidetyöpaja: Tylypahkan taikaliemipaja
Kirjastossa (kesto 45-60 min) tai etänä omatoimisesti
Kirjastoon on ilmiintynyt taikaliemipaja! Uskallatko tulla kokeilemaan taikaliemien reseptien kirjoittamista? Haluaisitko päästä jostakin vaivasta eroon tai muuttua monijuomaliemen avulla vaikka kissaksi? Siihen tarvitaan mm. friteerattuja iilimatoja ja kaksisarvisen jauhetta. Tule kokeilemaan!

Työpaja on mahdollista toteuttaa myös omatoimisesti luokassa.

 

Työpajoja

3D-mallintamistyöpaja 
Etänä, kesto 90 min.
Suunnittelemme yhdessä pieniä koruja ja avaimenperiä tinkercad-ohjelmalla. Työpaja sopii hyvin vasta-alkajille, jotka ensimmäistä kertaa tutustuvat 3D-mallintamiseen. Paja tapahtuu google-meetsin tai teamsin kautta. Osallistujat tarvitsevat tietokoneet ja hiiret pajaa varten. Voit tutustua etukäteen ohjelmaan osoitteessa www.tinkercad.com.

For teachers and educators

KULPS!-category:
KULPS! is a tool for cultural education in Espoo’s schools. School classes can attend the library path without restrictions.