Tapiolan kuoro

Espoon oma lapsikuoro valloittaa maailmaa

Tapiolan kuoro on suomalainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsikuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se on toimintansa aikana edennyt tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista.

Tapiolan kuorossa on noin 70 laulajaa. He ovat 8–19-vuotiaita, monipuolisia nuoria muusikoita, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen.

Tapiolan kuoron ohjelmisto on hyvin monipuolinen: kuoro on aivan yhtä kotonaan laulaessaan uuden musiikin festivaalilla kuin jazzkonsertissa. Myös klassinen konserttimusiikki sekä kansanmusiikki on kuorolle tuttua. Tärkeä osa toimintaa on yhteistyö nykysäveltäjien kanssa: useat koti- ja ulkomaiset säveltäjät ovat säveltäneet Tapiolan kuorolle. Kantaesitysten lisäksi kuoro osallistuu usein aktiivisesti itse sävellysprosessiin.

Kuoro on toimintansa aikana voittanut useita merkittäviä kuorokilpailuja, mm. BBC:n arvostetun Let the Peoples Sing -kuorokilpailun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin (1971). Vuonna 1996 Tapiolan kuorolle myönnettiin kansainvälisesti merkittävä UNESCOn Esittävän taiteen palkinto, tuolloin ensimmäistä kertaa musiikin alalle.

Tapiolan kuoro konsertoi jatkuvasti sekä Suomessa että ulkomailla. Vuosikymmenten aikana kuoro on tehnyt yli 60 kansainvälistä kiertuetta, joista kolme maailman ympäri. Esiintymisiä kuorolle kertyy sekä Suomessa että ulkomailla noin 25 vuodessa. Tapiolan kuoro on tehnyt myös useita kymmeniä levytyksiä.

Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana toimii Pasi Hyökki, jonka oma taiteellinen ura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Aiemmat johtajat ovat Erkki Pohjola (1963–1994) ja Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

Taiteelliset huippusuoritukset ja ulkomaisten kriitikoiden luoma käsite Tapiola Sound syntyvät korkeatasoisen musiikkikasvatuksen tuloksena. Toimintaperiaatteisiin on alusta asti kuulunut ajatus, että lapset ja nuoret osaavat tehdä taidetta aivan samoin kuin aikuisetkin. Kuorolaisten itsenäisyyttä ja vastuunottoa tuetaan aktiivisesti. Samalla toiminnassa vaalitaan laulamisen ja soittamisen iloa. On tärkeää, että laulajilla on myös lupa olla lapsia.

Tapiolan kuoron verkkosivut

Kauppamiehentie | Köpmannavägen 6 02100 Espoo | Esbo

+358 503140603 | info@tapiolankuoro.fi