Oppimateriaalit

Body

Etätehtävät – Sukellus Tapiolan arkkitehtuuriin 

Kaikki ja ei mitään -näyttelyä varten KAMUssa on räätälöity etätehtäviä, joissa tutkitaan mm. rakennetun ympäristön syntyä, lähiöiden suunnittelun tyypillisiä piirteitä ja koulurakennuksen ominaisuuksia. Etätehtävien pohjalta voitte myös lähteä yksin tai yhdessä inspiroivalle retkelle Tapiolaan, jossa näette Sirenien arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä ja niiden yksityiskohtia mm. rakennusten ympäristöä, rakenteita ja materiaaleja. 

Kaikki ja ei mitään -näyttelyn etätehtäviä

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -video-opastukset

Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria Espoossa

Jussi Jänneksen suunnittelemia viheralueita Tapiolassa

Espoon rakennuskulttuuria ja kulttuurimaisemaa

Asuntosäätiön kokoelma

Teuvo Kanervan väridiat

Tapiola asukkaiden tarinoina

Lähiympäristö tutuksi! Omatoimisia tehtäviä lapsille ja perheille (pdf)

Omatoiminen postikorttipaja (pdf) -Mitä aluetta sinä haluaisit esitellä espoosta?

Retki lähiympäristöön (pdf)

 

Aineistopaketit opetukseen


Meri ja ihminen

Meri ja ihminen -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan Itämereen ja rannikkoalueiden elämään 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään.

Aineistopaketti jakautuu viiteen kokonaisuuteen: Saariston monet elinkeinot, Liikkuminen saaristossa, Ihmisen toiminnan vaikutus elinympäristöönsä, Saaristolaiselämää ja Saariston ihmiset. Voit tutustua vain yhteen kokonaisuuteen tai kaikkiin! Jokaisen alateeman tueksi on laadittu tehtäväideoita oppitunneille.

Pienteollisuus Suomessa 1930-luvulta 1980-luvulle

Pienteollisuus Suomessa -aineistopaketin avulla pääset tutustumaan suomalaiseen pienteollisuuteen ja sen kehitykseen 1930-luvulta 1980-luvulle. Tapausesimerkkeinä toimivat Lindholmin saha ja Kauklahden lasi.

Sisällissota pääkaupunkiseudulla

Sisällissota pääkaupunkiseudulla -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan ensimmäisen maailmansodan sekä Suomen vuoden 1918 sodan merkkeihin ja näyttäytymiseen pääkaupunkiseudulla.

Kokonaisuudessa korostuvat erityisesti ensimmäisen maailmansodan linnoitteiden rakentaminen, sisällissodan paikalliset ihmiskohtalot sekä saksalaisten rooli sisällissodan kulussa. Paketin myötä pääset muun muassa tutkimaan vankileirille joutuneen punakaartilaisen kirjettä kotiin ja pohtimaan, miten vallihautoja rakennettiin.

Espoo sisällissodassa -aineistopaketti verkossa

Aineistopakettiin on koottu linkkejä verkossa olevien avointen aineistojen pariin sekä Espoon kaupunginmuseon kokoelmissa olevia sisällissotaa koskevia aineistoesimerkkejä. Aineistot ovat koulujen ja kiinnostuneiden käytettävissä.  

Tulostettavia tehtäviä varhaiskasvatukseen ja kouluille

Espoon kaupunginmuseo on julkaissut verkkosivuillaan erilaisia tulostettavia tehtäviä ja oheismateriaalia opettajille, joiden avulla voi helposti ja kevyesti tutustua tarjoamiimme verkkosisältöihin. Tehtävät ovat samoja joita on aiemmin lähetetty opettajille retkikirjeen mukana tai teetetty opastuksella museossa. Nyt ne ovat kaikki selattavissa, ladattavissa ja tulostettavissa museomme sivuilla.


Virtuaalimuseot ja -näyttelyt

TUHAT TARINAA ESPOOSTA 360-VIRTUAALINÄYTTELY

Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on. Verkkonäyttely kannattaa suurentaa koko näytön tilaan katselun helpottamiseksi. Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely -opettajan sivu

TALOMUSEO GLIMSIN -VIRTUAALIMUSEO

Glimsin sydän, ihana vanha tupa, on nyt kuvattu 360° -kuvilla. Kuvien avulla pääsee tutustumaan 200-vuotiaaseen asuin- ja kestikievaritaloon myös silloin kun museo on suljettuna tai kun itse ei pääse paikalle. 1900-luvun alun kauppapuodiksi sisustettuun Tilkki-Vihtorin mökki on kuvattu samalla teknologialla, eli entisajan virtuaaliostoksilla voi piipahtaa aina halutessaan.

Virtuaalivierailu on helppoa niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Kuvamateriaalia voi käyttää myös yhteisillä oppitunneilla tai museovierailun jälkeiseen kertaamiseen. Mitä ihmettä siellä tuvan katossa oikein roikkuikaan? Entäpä kauppapuodin katossa?

Talomuseo Glimsin virtuaalimuseo on tuotettu yhdessä VRealin kanssa osana Espoon Digiagendaa ja Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika-hanketta.

Digikokeilussa luodaan ja testataan VR-sisältöjä (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus) kasvatuksen ja opetuksen tueksi. Lukiolaisten kanssa tuotetaan ja hyödynnetään VR-sisältöjä muutamissa oppiaineissa Otaniemen ja Etelä-Tapiolan lukiossa. Lukiolaiset toimivat itse sisällöntuottajina ja kehittävät näin digitaalisia taitojaan. KAMU on mukana historian ja kuvataiteen kursseilla. Kokeilun tavoitteena on arvioida virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja sen soveltuvuutta lukioiden opetukseen. Erityisesti kevään aikana toteutetuissa kokeilussa saadaan kokemusta, kuinka virtuaalisisältöjä voidaan luoda ja hyödyntää etäopetuksessa.

SAARISTOMUSEO PENTALAN VIRTUAALIMUSEO

Saaristomuseo Pentalan virtuaalimuseo vie kävijänsä tutustumaan entisajan kalastajatilaan espoolaisella Pentalan saarella. Virtuaalinäyttely parantaa museon saavutettavuutta, sillä verkossa museoon voi tutustua etänä, vaikka merimatka saareen olisi esteenä. Saaristomuseo on avoinna vain kesäisin, mutta virtuaalimuseon kautta siihen pääsee tutustumaan ympäri vuoden. 

Tässä vaiheessa virtuaalisesti pääsee vierailemaan Gurlin talossa, mutta KAMUn tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa virtuaalimuseo kattamaan koko Saaristomuseo Pentala. Virtuaalimuseo on tehty yhteistyössä VRealin kanssa.

 

Seinätön museo -mobiilioppaat 

Tutustu historialliseen kohteeseen luokkahuoneesta käsin tai omatoimisesti paikan päällä museon mobiilioppaiden avulla. Seinätön museo -palvelusta löydät oppaat Saaristomuseo Pentalasta, Huvilamuseo Villa Rulluddista, Tapiolasta, vuoden 1918 sisällissodan merkittävistä paikoista Leppävaarassa ja Träskändan kartanopuistosta. Villa Rulluddin mobiilioppaassa on mukana 7.-luokkalaisten tekemä tietovisa peruskoululaisille. Mobiilioppaisiin voi tutustua nettiyhteydellisillä mobiililaitteilla paikanpäällä tai luokkahuoneessa tietokoneella. Kohteessa mobiilioppaan reitti paikantuu gps-signaalin mukaan. Tutustu kaupunginmuseon mobiilioppaisiin Tarinasoittimessa


Finna – historiaa yhdellä haulla

Miltä Espoossa näytti ennen? Kaupunginmuseon kuvakokoelmien valittuihin paloihin pääset tutustumaan Finna.fi-hakupalvelussa verkossa. Kuvia ja muuta aineistoa julkaistaan Finnassa jatkuvasti lisää. Finnassa julkaistut aineistot ovat koulujen ja muiden kiinnostuneiden vapaassa käytössä (CC BY-ND 4.0 -lisenssi). Selaile vanhoja espoolaisia kuvia Finnassa.  

Opeta tiedonhakua turvallisesti

Finnan käyttöoikeudet 

Mistä valmiita aineistoja ryhmätöihin tai etäkouluun? Miten opettaa turvallisesti tiedonhakua? Finna Luokkahuone -palvelu kokoaa yhteen peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja, joita voi hyödyntää muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetuksessa. Tutustu Espoon kaupunginmuseon ja muiden suomalaisten museoiden aineistopaketteihin Finna Luokkahuoneessa.

Luomalla käyttäjätunnuksen voit helposti tehdä omia suosikkilistoja ja liittää niihin tehtäviä oppilaille. Kokonaisuuden voi jakaa oppilaille linkkinä. Ohjeet suosikkilistan tekoon löydät Finnasta


ELÄVIÄ KUVIA HISTORIASTA JA NYKYPÄIVÄSTÄ YOUTUBESSA

Espoon kaupunginmuseon Youtube -kanavalta löydät kiinnostavia ja hauskoja videoita Espoon historiasta. Katso kanavalta opastukset Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -näyttelyyn. Soittolistoilla on mm. Espoon Helmet -luentosarjan luennot. 
 
Kanavalta löydät mm. myös lyhytelokuvan Punaisen hirven jäljillä - Tehtävä Espoossa. Filmi kertoo espoolaisen maiseman muutoksesta viimeisen sadan vuoden aikana. Kädenjälkeään etsivä Alkuperäinen Espoolainen kohtaa outoja uudisasukkaita mitä ihmeellisimmissä paikoissa.

 

Lainapaketit 

Mistä on muinaiset kalaverkot tehty? Mitä pelejä keskiajalla pelattiin? Mistä saatiin ruokaa ennen vanhaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksia museon lainapaketeista eri aikakausilta. Kosketeltavien ja kokeiltavien esineiden lisäksi paketit sisältävät tietoa aikakaudesta ja tarjoavat ideoita ja malleja tekemällä oppimiseen. Opetuspaketit 1.-3. on suunniteltu peruskoulun opetuksen tueksi, mutta niitä voi hyödyntää myös muussa opetustoiminnassa. Lainapaketti 4 on suunniteltu varhaiskasvatusikäisille (1-6-vuotiaille).

Laina-aika on 1-3 viikkoa sopimuksen mukaan. Espoolaisille oppilaitoksille ja päiväkodeille lainaus on maksutonta, muille lainamaksu on 50 €/lainakerta. Opetuspaketit ovat noudettavissa KAMUsta, Näyttelykeskus WeeGeeltä (Tapiola) museon aukioloaikoina.

Varaukset ja lisätietoja: p. 09 816 57052 / kaupunginmuseo@espoo.fi 

1. Esihistoria – lainapaketti

Esihistoria-opetuspaketti sisältää esihistoriallisten esineiden ja varusteiden kopiota, joita voi vapaasti tunnustella ja kokeilla. Esineet on valmistettu aidoista materiaaleista ja niiden valmistuksessa on pyritty noudattamaan entisaikaisia esikuvia ja menetelmiä. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.


2. Keskiaika Espoossa – lainapaketti

Keskiaika Espoossa -opetuspaketti on runsas tietopaketti keskiajasta. Laajan esinekokoelman lisäksi opetuspaketti antaa vinkkejä ja ideoita tekemällä oppimiseen. Kokonaisuudessa käsiteltäviä teemoja ovat mm. asuminen, elämä ja arki keskiajalla, vaatetus, ruoka, kaupankäynti, pelit ja leikit. Jokaiseen teemaan liittyy tehtäviä, esineitä tai erilaisia materiaaleja, joita voi kokeilla ja kosketella. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.

3. Salonki – lainapaketti

Salonki-opetuspaketti perehdyttää käyttäjänsä 1800-luvun historiaan ja tapakulttuuriin: miten pukeuduttiin, miten matkustettiin, miten käyttäydyttiin, mitä harrastettiin….? Opetuspaketissa on esineitä, vaatteita ja asusteita, joita voi kokeilla. Mukana on myös dokumenttielokuva Aurora Karamzinin elämästä sekä ohjekansio, josta löytyy tietoa 1800-luvusta sekä ohjeet opetuspaketin esineiden käyttöön ja käsittelyyn. Jokaiseen opetuspaketin aihekokonaisuuteen liittyy tehtäviä, harjoituksia tai käsityöohjeita. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.

4. Ruoka-aika -lainapaketti

Ruoka-aika -lainapaketti kutsuu tutustumaan ruokaan ja ruuanlaittoon aikana ennen kuin Espoo oli kaupunki! Ruoka-aika -paketti on suunniteltu tukemaan päiväkotien toimintaa eri-ikäisten lasten kanssa. Paketti on monikäyttöinen ja soveltuu käytettäväksi 1-6-vuotiaiden kanssa. Paketin laina-aika on 2-3 viikkoa / päiväkoti. Paketti noudetaan ja palautetaan KAMUun Näyttelykeskus WeeGeelle museon aukioloaikoina.


Lainattavat historialliset vaatteet

Historiallisten esikuvien mukaan valmistetuilla vaatteilla ja asusteilla voit eläytyä entisaikaiseen elämään. Museosta voi vuokrata sekä lasten että aikuisten vaatteita erilaisiin tapahtumiin ja juhliin, mutta myös opetuskäyttöön kouluille ja oppilaitoksille. Lainaus on maksutonta kouluille.