Oppimateriaalit

Body

Lainapaketit 

Mistä on muinaiset kalaverkot tehty? Mitä pelejä keskiajalla pelattiin? Mistä saatiin ruokaa ennen vanhaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksia museon lainapaketeista eri aikakausilta. Kosketeltavien ja kokeiltavien esineiden lisäksi paketit sisältävät tietoa aikakaudesta ja tarjoavat ideoita ja malleja tekemällä oppimiseen. Opetuspaketit 1.-3. on suunniteltu peruskoulun opetuksen tueksi, mutta niitä voi hyödyntää myös muussa opetustoiminnassa. Lainapaketti 4 on suunniteltu varhaiskasvatusikäisille (1-6-vuotiaille).

Laina-aika on 1-3 viikkoa sopimuksen mukaan. Espoolaisille oppilaitoksille ja päiväkodeille lainaus on maksutonta, muille lainamaksu on 50 €/lainakerta. Opetuspaketit ovat noudettavissa KAMUsta, Näyttelykeskus WeeGeeltä (Tapiola) museon aukioloaikoina.

Varaukset ja lisätietoja: p. 09 816 57052 / kaupunginmuseo@espoo.fi 

1. Esihistoria – lainapaketti

Esihistoria-opetuspaketti sisältää esihistoriallisten esineiden ja varusteiden kopiota, joita voi vapaasti tunnustella ja kokeilla. Esineet on valmistettu aidoista materiaaleista ja niiden valmistuksessa on pyritty noudattamaan entisaikaisia esikuvia ja menetelmiä. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.


2. Keskiaika Espoossa – lainapaketti

Keskiaika Espoossa -opetuspaketti on runsas tietopaketti keskiajasta. Laajan esinekokoelman lisäksi opetuspaketti antaa vinkkejä ja ideoita tekemällä oppimiseen. Kokonaisuudessa käsiteltäviä teemoja ovat mm. asuminen, elämä ja arki keskiajalla, vaatetus, ruoka, kaupankäynti, pelit ja leikit. Jokaiseen teemaan liittyy tehtäviä, esineitä tai erilaisia materiaaleja, joita voi kokeilla ja kosketella. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.

3. Salonki – lainapaketti

Salonki-opetuspaketti perehdyttää käyttäjänsä 1800-luvun historiaan ja tapakulttuuriin: miten pukeuduttiin, miten matkustettiin, miten käyttäydyttiin, mitä harrastettiin….? Opetuspaketissa on esineitä, vaatteita ja asusteita, joita voi kokeilla. Mukana on myös dokumenttielokuva Aurora Karamzinin elämästä sekä ohjekansio, josta löytyy tietoa 1800-luvusta sekä ohjeet opetuspaketin esineiden käyttöön ja käsittelyyn. Jokaiseen opetuspaketin aihekokonaisuuteen liittyy tehtäviä, harjoituksia tai käsityöohjeita. Suositellaan peruskouluille ja lukioille.

4. Ruoka-aika -lainapaketti

Ruoka-aika -lainapaketti kutsuu tutustumaan ruokaan ja ruuanlaittoon aikana ennen kuin Espoo oli kaupunki! Ruoka-aika -paketti on suunniteltu tukemaan päiväkotien toimintaa eri-ikäisten lasten kanssa. Paketti on monikäyttöinen ja soveltuu käytettäväksi 1-6-vuotiaiden kanssa. Paketin laina-aika on 2-3 viikkoa / päiväkoti. Paketti noudetaan ja palautetaan KAMUun Näyttelykeskus WeeGeelle museon aukioloaikoina.

Lainattavat historialliset vaatteet

Historiallisten esikuvien mukaan valmistetuilla vaatteilla ja asusteilla voit eläytyä entisaikaiseen elämään. Museosta voi vuokrata sekä lasten että aikuisten vaatteita erilaisiin tapahtumiin ja juhliin, mutta myös opetuskäyttöön kouluille ja oppilaitoksille. Lainaus on maksutonta kouluille. 

Kulttuuriperintöä verkossa

Mobiilioppaat 

Tutustu historialliseen kohteeseen luokkahuoneesta käsin tai omatoimisesti paikan päällä museon mobiilioppaiden avulla. Seinätön museo -palvelusta löydät oppaat Saaristomuseo Pentalasta, Huvilamuseo Villa Rulluddista, vuoden 1918 sisällissodan merkittävistä paikoista Leppävaarassa sekä Trsäkändan kartanopuistossa. Villa Rulluddin mobiilioppaassa on mukana 7.-luokkalaisten tekemä tietovisa peruskoululaisille. Mobiilioppaisiin voi tutustua nettiyhteydellisillä mobiililaitteilla paikanpäällä tai luokkahuoneessa tietokoneella. Kohteessa mobiilioppaan reitti paikantuu gps-signaalin mukaan. Tutustu kaupunginmuseon mobiilioppaisiin Tarinasoittimessa

Vanhoja Espoo kuvia

Miltä Espoossa näytti ennen? Kaupunginmuseon kuvakokoelmien valittuihin paloihin pääset tutustumaan Finna.fi-hakupalvelussa verkossa. Kuvia julkaistaan Finnassa jatkuvasti lisää. Finnassa julkaistut kuvat ovat koulujen ja muiden kiinnostuneiden vapaassa käytössä. Selaile vanhoja espoolaisia kuvia Finnassa.  

Espoo sisällissodassa -aineistopaketti verkossa

Aineistopakettiin on koottu linkkejä verkossa olevien avointen aineistojen pariin sekä Espoon kaupunginmuseon kokoelmissa olevia sisällissotaa koskevia aineistoesimerkkejä. Aineistot ovat koulujen ja kiinnostuneiden käytettävissä.