Opastukset toisen asteen oppilasryhmille

Body

Varaukset

Ti–su klo 11–17 p. 09 816 57052. Varaukset viimeistään 3 arkipäivää aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien. Opastukset ovat maksuttomia toisen oppiasteen perusopetusryhmille sekä valmentavan koulutuksen ryhmille, muille 40 € / ryhmä. Ryhmäkoko max. 25 hlö. Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti. Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet, kerrothan niistä varatessasi!

 

OPASTUKSET JA TYÖPAJAT SÄRKYNYT ELÄMÄ - ESPOO SISÄLLISSODASSA -NÄYTTELYYN

Särkynyt elämä -näyttely kertoo espoolaisten kohtaloista sisällissodassa. Miten sisällissotaa edeltävä poliittinen kuohunta näkyi Espoossa? Mitä Espoossa tapahtui sodan aikana? Entä miten elämä jatkui sisällissodan jälkeen? Näyttely johdattaa kävijän sadan vuoden takaisten tapahtumien äärelle. Näyttelyn aikalaiskertomukset ja tarinat valottavat kokemuksia niin punaisten kuin valkoistenkin puolella. Ja jotka osoittavat, että elämä on aina huomattavasti monisävyisempää kuin etäämpää tarkasteltuna luulisi. Näyttely on osa Espoon kaupunginmuseon Espoo sisällissodassa -hanketta, joka on osa Espoo Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Kaksi puolta, monta totuutta -opastus, 60 min

Mikä saa ihmisen tarttumaan aseisiin? Mitä Suomessa ja Espoossa tapahtui sata vuotta sitten? Millaisia muistoja sota jätti jälkeensä? Toiminnallisella koululaiskierroksella tutustutaan sisällissodan historiaan Espoossa pelillisin ja tarinallisin keinoin. Suositellaan yli 10-vuotiaille.

Tunne juuresi -työpaja, 30-45 min osana opastusta

Keitä sukuusi kuuluu? Mitä olet oppinut äidiltä, mummolta tai isoisoisältäsi? Onko suvussa joku, jota et tunne? Työpajassa rakennetaan oma sukupuu ja hahmotetaan oma paikka sukupolvien ketjussa, osana historian tapahtumia. Työpajan ja Särkynyt elämä -näyttelyopastuksen kesto yhteensä 90 min. Sopii kaikille omasta menneisyydestään kiinnostuneille. Suositellaan yli 10-vuotiaille.

Mitali rauhalle! -työpaja, 30-45 min, materiaalimaksu 40 € / ryhmä

Sotamenestyksistä palkitaan mitalilla. Millaisella mitalilla sinä palkitsisit itsesi tai läheisesi rauhaa
edistävästä teosta? Työpajassa askarrellaan itselle tai läheiselle mitali riitaa tai kinaa ehkäisevistä teoista. Työpajan voi liittää osaksi Särkynyt elämä -näyttelyn kierrosta, jolloin työpajan ja opastuksen kesto yhteensä 90 min. Työpaja on tilattavissa myös ilman museoopastusta. Materiaalikustannukset 40 € / ryhmä. Max 25–30 hlö. Soveltuu kaikenikäisille

Kohti kahdeksan tunnin työpäivää -opastus ammattikouluille, 75 min

Minkä puolesta työväestö taisteli sata vuotta sitten ja kuinka taistelussa kävi? Ammattikoululaisille suunnatulla kierroksella tutustutaan pelillisin keinoin työnteon näkökulmasta sisällissodan aikaisiin kokemuksiin ja tarinoihin. Kierroksen päätteeksi opiskelijat pääsevät laatimaan julistuksensa paremman elämän puolesta. Suositellaan ammatillisia opintoja tekeville.
 

Opastukset ja työpajat Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyyn

Tuhat tarinaa Espoosta -näyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on.

Kohokohtia kivikaudelta kaupunkiin, 60 min. 

Espoo on nuori kaupunki, mutta vanha asuinpaikka. Miksi Espoo on erilainen kaupunki? Kierroksella pohditaan tarinoiden kautta, miten ihmisten elämä muuttui ja toisaalta, mikä pysyi samana. Tämä kierros on perusopastus Tuhat tarinaa Espoosta –näyttelyyn. 

Selkeällä suomella Espoon historiaa, 60 min

Espoossa on asuttu 10 000 vuoden ajan. Millaista ihmisten elämä on ollut eri aikoina? Opastuksella kerrotaan selkeällä suomella Suomen ja Espoon historiasta. Keskustellaan yhdessä miten elämä on muuttunut tuhansien vuosien aikana ja mitkä asiat eivät ole muuttuneet. Lisäksi pohditaan monikulttuurisuutta Espoossa historian näkökulmasta.

Esihistoriallista elämää, 60 min 

Istahda kivikauden taloon ja tule tutustumaan esihistoriaan! Opastuksella perehdytään itse kokeillen tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten elämään heidän käyttämiensä materiaalien, esineiden ja työtapojen avulla. Pohditaan yhdessä sitä, miten esihistoriaa tutkitaan ja millaisia tulkintoja löydöistä syntyy.  

Keskiajan kylässä –opastus, 60 min 

Opastuksella kurkistetaan keskiajan kyläläisten jokapäiväiseen elämään, vilkkaaseen kaupankäyntiin sekä Mankbyn ainutlaatuisen kylän arkeologiseen tutkimukseen. Pohditaan sitä, mistä historiallinen tieto tulee ja mitä se kertoo keskiajan elämästä Espoossa.

Kartanoiden aikaan –opastus, 60 min. 

Opastuksella tutustutaan uuden ajan Espooseen - aikakauteen, jolloin kartanot kukoistivat. Albergan kartanon tarinan kautta perehdytään muutoksiin arjessa, työssä ja yhteiskunnassa yli 300 vuoden aikana.  Pohditaan säätyjakoa, säädynmukaista elämää ja sitä, miksi kartanoita ei enää ole.

Landelta cityyn –opastus, 60 min.

1900-luku oli muutosten vuosisata. Miten pienestä ruotsinkielisestä pitäjästä tuli suuri suomenkielinen kaupunki? Tällä opastuksella tarkastellaan tehdastyöläisen tuvan ja lähiöiden kautta muutoksia arjessa, yhteiskunnassa ja maisemassa viimeisen sadan vuoden aikana.

Opastuksen oheen voi liittää arkistopedagogiikkaa hyödyntävän pelillisen Rakenna lähiö –työpajan. Pajassa perehdytään itse tehden ja tutkien lähiöiden syntyyn sekä pohditaan sitä, millainen on hyvä asuinpaikka. Opastuksen ja työpajan kesto on yhteensä 90 min.

Kaksikielinen Espoo, 60 min. 

Kuinka pitkään Espoossa on puhuttu sekä ruotsia että suomea? Mistä nimi Espoo juontaa juurensa? Opastuksella tutustutaan Espoon historiaan osana kaksikielistä maaseutua ruotsin- tai suomenkielisen oppaan johdolla. Opastus on selkeällä suomella tai ruotsilla. Suositellaan monikielisestä Espoon historiasta kiinnostuneille ja kielikylpyä kaipaaville.