Alakouluryhmille

Body

Varaathan ajan museokäyntiin etukäteen soittamalla Talomuseo Glimsiin ti–pe klo 9–16, puh. 09 816 27337. Varaukset viimeistään viikkoa aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien. Opastukset ovat maksuttomia varhaiskasvatus-, esiopetus-  ja koululaisryhmille. Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti. Varatessasi opastuksen, kerrothan ryhmäsi koon, oppilaiden iän, päiväkodin tai koulun nimen ja ryhmän vetäjän yhteystiedot. Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet, kerrothan niistä varatessasi! Vinkkejä museovierailuun >>


Perusopastukset

Entisajan elämää Glimsissä, 45-60 min 

Toiminnallisella opastuksella kerrotaan entisajan maalaiselämästä Glimsissä ja koko Espoossa. Opastuksella liikutaan vaihtelevasti sisä- ja ulkotiloissa, eli museokäyntiin on hyvä varustautua säänmukaisilla ulkovaatteilla. Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Suositellaan erityisesti 2.–3. -luokkalaisille, mutta sopii myös 6–12-vuotiaille.

Glims tutuksi, 30–45 min.

Glimsin tila on sijainnut samalla paikalla satoja vuosia. Se on ollut koti ja työpaikka tuhansille ihmisille ja kotieläimille. Museonakin Glims on toiminut jo 60 vuotta. Opastuksella kerrotaan tarinoita ja keskustellaan yhdessä Glimsin ja Espoon maalaismenneisyydestä. Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Sopii kaikenikäisille.

Teemaopastukset

Maatilan vuodenkierto, 30 min 

Mitä juuri tähän vuodenaikaan tehtiin omavaraisella maatilalla? Kuinka erilaiset vuotuisjuhlat tauottivat maaseudun arkista aherrusta? Opastuksen sisältö vaihtelee vuodenkierron mukaan. Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Suositellaan erityisesti 1-luokkalaisille, mutta sopii  kaikenikäisille.

Olipa kerran Karvasmäki - kulttuuriympäristön merkit tutuksi, 60 min

Talomuseo Glims sijaitsee Karvasmäen kylässä, jonka maisemissa on asuttu jo kivikaudelta asti. Toiminnallisella opastuksella tutustutaan alueen pitkään historiaan ja tutkitaan, millaisia historian tarinoita museota ympäröivässä kulttuuriympäristössä on nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Opastusta suositellaan 4.–6.-luokkalaisille. Opastuksella liikutaan ulkotiloissa.  Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Sään mukainen varustus.

Rakennuskulttuuri, 60 min 

Opastuksella tutustutaan 1800-luvun maalaistalon rakennuksiin ja niiden yksityiskohtiin piirtäen ja tutkien niitä ohjeiden mukaan. Suositellaan 5.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Kesto johdanto 15 min. + piirtäminen 45 min.

Kädentaidot, 45-60 min 

Toiminnallisella opastuksella perehdytään kädentaitojen merkitykseen omavaraisella maatilalla ja käydään läpi käsityöprosessi materiaalista valmiiksi tarve-esineeksi asti. Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Suositellaan 5.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille.

Ruokatalous, 45-60 min 

Toiminnallisella opastuksella pohditaan, mistä ruoka tulee ja miten entisajan maatilalla elettiin omavaraisesti. Suositellaan 5.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Kesto 45-60 min.

Ajankohtaisopastukset

Pihaleikit, 30 min 

Oppaan ohjaaman pihaleikkituokion aikana leikitään yhdessä vanhoja ja uudempia pihaleikkejä kauniissa maalaisympäristössä. Säänmukaiset ulkovaatteet päälle! Järjestetään 14.1.–10.5. sekä 1.9.–31.10. Pihaleikit sopivat kaikille, jotka osaavat leikkiä sääntöleikkejä ryhmässä.

Touhukkaat maatiaiskanat, 30 min 

Glimsissä asuu Alhon kannan maatiaiskanoja. Opastuksella kerrotaan maatiaiskanojen elämästä, hoidosta ja historiasta. Opastuksia järjestetään kanojen oleskellessa ulkokanalassa, kysy kauden ulkoiluaikataulusta museolta. Sopii kaikenikäisille.

Entisajan joulunviettoa, 30 min 

Opastuksella kerrotaan vanhoista jouluperinteistä, niiden taustoista ja alkuperästä. Opastuksia järjestetään Glimsin tuvan ollessa jouluasussa ensimmäisestä adventista Nuutinpäivään 13.1. asti. Sopii kaikenikäisille.

Tonttukierros, 45-60 min 

Tonttukierroksilla kierretään Glimsin pihapiirin eri rakennuksissa etsimässä tonttujen jälkiä ja kuuntelemassa tarinoita rakennuksia suojelevista tontuista. Kierroksia järjestetään vain marraskuun kolmella viimeisellä viikolla, joten niitä on rajallinen määrä. Tonttukierros kannattaa siis varata hyvissä ajoin! Suositellaan 4-8-vuotiaille, jotka jaksavat itse hiippailla talosta toiseen Glimsin pihapiirissä. Säänmukaiset ulkovaatteet päälle! 

Museokäynti ilman opastusta

Glimsin museoalueella voi kierrellä myös ilman opastusta. Museorakennuksissa on useita toiminnallisia pisteitä, joihin tutustuminen sopii hyvin opettajan ohjauksessa liikkuville ryhmille. Toivomme, että myös kiertelemään tulevat ryhmät ilmoittavat tulostaan etukäteen, ti-pe klo 9-16, puh. 09 816 27337.

Kevätretki

Talomuseo Glimsin kevätretkikausi kestää toukokuun puolivälistä juhannukseen. Retkikaudella kutsumme päiväkotiryhmät ja koululuokat retkeilemään opettajajohtoisesti historialliseen kulttuurimaisemaan. Retkeläiset voivat mm. tutustua museorakennuksiin omatoimisten tehtävien avulla, seurata päivän työnäytöstä, vierailla vanhassa tuvassa, kurkistaa vaihtuvaan näyttelyyn ja vaikka syödä eväitä tai leikkiä museon suurella piha-alueella. Sopii kaikenikäisille.