Historiaa verkossa

Body
TUHAT TARINAA ESPOOSTA 360 -VIRTUAALINÄYTTELY

Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on. Verkkonäyttely kannattaa suurentaa koko näytön tilaan katselun helpottamiseksi.
 
Tuhat tarinaa Espoosta 360 -virtuaalinäyttely on tuotettu yhdessä VRealin kanssa osana Espoon Digiagendaa ja Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika-hanketta.

Digikokeilussa luodaan ja testataan VR-sisältöjä (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus) kasvatuksen ja opetuksen tueksi. Lukiolaisten kanssa tuotetaan ja hyödynnetään VR-sisältöjä muutamissa oppiaineissa Otaniemen ja Etelä-Tapiolan lukiossa. Lukiolaiset toimivat itse sisällöntuottajina ja kehittävät näin digitaalisia taitojaan. KAMU on mukana historian ja kuvataiteen kursseilla. Kokeilun tavoitteena on arvioida virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja sen soveltuvuutta lukioiden opetukseen. Erityisesti kevään aikana toteutetuissa kokeilussa saadaan kokemusta, kuinka virtuaalisisältöjä voidaan luoda ja hyödyntää etäopetuksessa.

Tuhat tarinaa Espoosta -virtuaalinäyttely täydentyy koko kokeilun ajan. Opettajan sivulta löydät vinkkejä näyttelyn opetuskäyttöön. Otamme mielellämme vastaan palautetta virtuaalinäyttelystä: kaupunginmuseo@espoo.fi

Talomuseo Glimsin -virtuaalinäyttely

Glimsin sydän, ihana vanha tupa, on nyt kuvattu 360° -kuvilla. Kuvien avulla pääsee tutustumaan 200-vuotiaaseen asuin- ja kestikievaritaloon myös silloin kun museo on suljettuna tai kun itse ei pääse paikalle. 1900-luvun alun kauppapuodiksi sisustettuun Tilkki-Vihtorin mökki on kuvattu samalla teknologialla, eli entisajan virtuaaliostoksilla voi piipahtaa aina halutessaan.

Virtuaalivierailu on helppoa niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Kuvamateriaalia voi käyttää myös yhteisillä oppitunneilla tai museovierailun jälkeiseen kertaamiseen. Mitä ihmettä siellä tuvan katossa oikein roikkuikaan? Entäpä kauppapuodin katossa?

Talomuseo Glimsin virtuaalinäyttely on tuotettu yhdessä VRealin kanssa osana Espoon Digiagendaa ja Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -6Aika-hanketta.

Digikokeilussa luodaan ja testataan VR-sisältöjä (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus) kasvatuksen ja opetuksen tueksi. Lukiolaisten kanssa tuotetaan ja hyödynnetään VR-sisältöjä muutamissa oppiaineissa Otaniemen ja Etelä-Tapiolan lukiossa. Lukiolaiset toimivat itse sisällöntuottajina ja kehittävät näin digitaalisia taitojaan. KAMU on mukana historian ja kuvataiteen kursseilla. Kokeilun tavoitteena on arvioida virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia ja sen soveltuvuutta lukioiden opetukseen. Erityisesti kevään aikana toteutetuissa kokeilussa saadaan kokemusta, kuinka virtuaalisisältöjä voidaan luoda ja hyödyntää etäopetuksessa.

Saaristomuseo Pentalan virtuaalinäyttely

Saaristomuseo Pentalan virtuaalinäyttely vie kävijänsä tutustumaan entisajan kalastajatilaan espoolaisella Pentalan saarella. Virtuaalinäyttely parantaa museon saavutettavuutta, sillä verkossa museoon voi tutustua etänä, vaikka merimatka saareen olisi esteenä. Saaristomuseo on avoinna vain kesäisin, mutta virtuaalimuseon kautta siihen pääsee tutustumaan ympäri vuoden. 

Tässä vaiheessa virtuaalisesti pääsee vierailemaan Gurlin talossa, mutta KAMUn tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa virtuaalimuseo kattamaan koko Saaristomuseo Pentala. Virtuaalimuseo on tehty yhteistyössä VRealin kanssa.

 

MOBIILIOPPAAT

Tutustu historialliseen kohteeseen museon mobiilioppaiden avulla! Museon verkossa olevien mobiilioppaiden avulla voi tutustua paikan päällä tai luokkahuoneesta käsin muun muassa Saaristomuseo Pentalaan, Huvilamuseo Villa Rulluddiin, Träskändan kartanaopuistoon, Tapiolaan tai vuoden 1918 sisällissodan paikkoihin Leppävaarassa. Villa Rulluddin mobiilioppaassa on mukana 7.-luokkalaisten tekemä tietovisa peruskoululaisille. Mobiilioppaat toimivat nettiyhteydellisillä mobiililaitteilla paikan päällä tai luokkahuoneessa verkkoyhteydellisellä tietokoneella.

Tutustu kaupunginmuseon mobiilioppaisiin Seinätön museo -alustalla.

 

ELÄVIÄ KUVIA HISTORIASTA JA NYKYPÄIVÄSTÄ

Espoon kaupunginmuseon Youtube -kanavalta löydät hauskoja videoita Espoon historiasta. Kanavalla on mm. videoita Talomuseo Glimsistä, KAMUn Tuhat tarinaa Espoosta -näyttelyn videosisältöjä sekä Kaitaan koulun videoita Huvilamuseo Villa Rulluddista.
 
Kanavalta löydät myös lyhytelokuvan Punaisen hirven jäljillä - Tehtävä Espoossa. Filmi kertoo espoolaisen maiseman muutoksesta viimeisen sadan vuoden aikana. Kädenjälkeään etsivä Alkuperäinen Espoolainen kohtaa outoja uudisasukkaita mitä ihmeellisimmissä paikoissa.

 

FINNA.FI - MUSEON HISTORIA AINEISTOJA YHDELLÄ HAULLA

Miltä Espoossa näytti ennen? Kaupunginmuseon kokoelmien valittuihin paloihin pääset tutustumaan Finna.fi-hakupalvelussa verkossa. Kuvia ja muuta aineistoa julkaistaan Finnassa jatkuvasti lisää. Finnassa julkaistut aineistot ovat yleisön ja koulujen vapaassa käytössä.

Finnan käyttöoikeudet 

Opeta tiedonhakua turvallisesti
 

Luomalla käyttäjätunnuksen voit helposti tehdä omia suosikkilistoja ja liittää niihin tehtäviä oppilaille. Kokonaisuuden voi jakaa oppilaille linkkinä. Ohjeet suosikkilistan tekoon löydät Finnasta. Espoon kaupunginmuseon aineistot löydät osoitteesta ekm.finna.fi.

Mistä valmiita aineistoja ryhmätöihin tai etäkouluun? Miten opettaa turvallisesti tiedonhakua? Finna Luokkahuone -palvelu kokoaa yhteen peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja, joita voi hyödyntää muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetuksessa. Tutustu Espoon kaupunginmuseon ja muiden suomalaisten museoiden aineistopaketteihin Finna Luokkahuoneessa.

Vinkkejä tiedonhaun opettamiseen

 

Meri ja ihminen

Meri ja ihminen -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan Itämereen ja rannikkoalueiden elämään 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään.

Aineistopaketti jakautuu viiteen kokonaisuuteen: Saariston monet elinkeinot, Liikkuminen saaristossa, Ihmisen toiminnan vaikutus elinympäristöönsä, Saaristolaiselämää ja Saariston ihmiset. Voit tutustua vain yhteen kokonaisuuteen tai kaikkiin! Jokaisen alateeman tueksi on laadittu tehtäväideoita oppitunneille.

 

Pienteollisuus Suomessa 1930-luvulta 1980-luvulle

Pienteollisuus Suomessa -aineistopaketin avulla pääset tutustumaan suomalaiseen pienteollisuuteen ja sen kehitykseen 1930-luvulta 1980-luvulle. Tapausesimerkkeinä toimivat Lindholmin saha ja Kauklahden lasi.

 

Sisällissota pääkaupunkiseudulla

Sisällissota pääkaupunkiseudulla -aineistopaketin kanssa pääset tutustumaan ensimmäisen maailmansodan sekä Suomen vuoden 1918 sodan merkkeihin ja näyttäytymiseen pääkaupunkiseudulla.

Kokonaisuudessa korostuvat erityisesti ensimmäisen maailmansodan linnoitteiden rakentaminen, sisällissodan paikalliset ihmiskohtalot sekä saksalaisten rooli sisällissodan kulussa. Paketin myötä pääset muun muassa tutkimaan vankileirille joutuneen punakaartilaisen kirjettä kotiin ja pohtimaan, miten vallihautoja rakennettiin.

 

LÄHTEISTÄ HISTORIAKSI -ARKISTOTYÖPAJA

Lähteistä historiaksi -arkistotyöpajassa tutustutaan museon historiallisiin lähteisiin ja harjoitellaan tulkitsemaan niitä. Lähteiden perusteella menneisyydestä kirjoitetaan pienryhmittäin tai itsenäisesti lyhyt tarina. Pajassa käytetyt arkistolähteet käsittelevät sadan vuoden takaista sisällissodan aikaa Espoossa henkilönäkökulmasta. Paja sopii yläkoulu- ja lukiokursseille, joilla halutaan tutustua monilukutaitoa vaativaan lähteiden tulkintaan.

 

ESPOO SISÄLLISSODASSA -AINEISTOPAKETTI

Espoo sisällissodassa -sivustolle on koottu linkkejä verkossa olevien Suomen sisällissotaan liittyvien avointen aineistojen pariin sekä Espoon kaupunginmuseon kokoelmissa olevia aineistoesimerkkejä. Aineistot ovat koulujen ja kiinnostuneiden käytettävissä. Espoon kaupunginmuseon aineistoa voi käyttää vapaasti. Dokumentteja ei saa muunnella ilman lupaa ja dokumentin yhteydessä on mainittava Espoon kaupunginmuseo.

 

Tulostettavia tehtäviä varhaiskasvatukseen ja kouluille

Espoon kaupunginmuseo on julkaissut verkkosivuillaan erilaisia tulostettavia tehtäviä ja oheismateriaalia opettajille, joiden avulla voi helposti ja kevyesti tutustua tarjoamiimme verkkosisältöihin. Tehtävät ovat samoja joita on aiemmin lähetetty opettajille retkikirjeen mukana tai teetetty opastuksella museossa. Nyt ne ovat kaikki selattavissa, ladattavissa ja tulostettavissa museomme sivuilla.

 

SEURAA MEITÄ!

Facebook KAMU - Espoon kaupunginmuseo

Facebook Talomuseo Glims

Facebook Saaristomuseo Pentala

Instagram

Twitter

Youtube

Finna

Naapurin suusta -blogi