WeeGeen sisääntuloaulan ja ravintolan uusi ilme

Body

Sisääntuloaula 2019

Näyttelykeskus WeeGeen sisääntuloaulan uudesta toiminnallisesta sisustuksesta on vastannut muotoilutoimisto Aivan. WeeGeen museokaupan ja ravintolan aiemmin suunnitelleen Aivan Oyn valinnalla suunnittelutyön tekijäksi varmistettiin yleisötilojen yhtenäisen ilmeen säilyminen, samalla vahvasti huomioiden talon arkkitehtuuri. Pääsuunnittelijana toimi Aleksi Kuokka yhdessä suunnittelija Anna Ojajärven kanssa. Tavoitteena oli, että aulasta muodostuu aiempaa elävämpi asiakkaiden kohtaamis-, neuvonta- ja oleskelualue. Palvelutiskin sijoituksella iso aulatila ryhmittyy luonnollisesti asiakaspalvelu- ja oleskelualueisiin. Kalusteiden oikealla korkeusmitoituksella ja läpinäkyvällä lasiseinällä on varmistettu näkyvyys aulatilan päädyn maisemaikkunoihin, jotka ovat merkittävä osa talon arkkitehtuuria.

Aulan sisustus noudattaa talolle ominaista visuaalista värimaailmaa harmaan eri sävyillä. Tilaan on tuotu uniikkisohvien harmaata tekonahkaa, näyttävällä italialaisella keramiikkalaatalla varustettu asiakaspalvelutiski, harjattuja ja maalattuja mustia metalliseinäkkeitä, suuria lasipintoja sekä istuinten lämmintä puupintaa. Harkittu ja laadukas tilavalaisu on osin toteutettu opaalin valkoista valoa peilimäisesti heijastavilla designvalaisimilla.

Kaikki tilan kalusteet ja valaisimet on valikoitu tuomaan asiakasviihtyvyyttä, kestämään aikaa sekä vahvistamaan näyttelykeskuksen designprofiilia. Harmaat sohvat ja aulapalvelutiski kaapistoineen ovat tilauksesta WeeGeelle tuotettuja Aivan Oyn suunnitelmien mukaisesti. Valaistu palvelutiskin keraaminen Ronan ja Erwan Bouroullecin suunnittelema italialainen Rombini-kolmiolaatta vangitsee katseen elävyydellään. Istumaryhmien yllä olevat Luceplan Amisol-valaisimet ovat tanskalaisen suunnittelija Daniel Rybakkenin käsialaa, tammesta valmistetut Lounge Chair-istuimet Harri Koskisen suunnittelemat ja vaalean harmaat Pine-sohvapöydät tanskalaisen suunnittelija Simon Legaldin designtuote Normann Copenhagenin valikoimasta.

Uudistunut miljöö tarjoaa myös uusia palveluja mm. laitteiden latausmahdollisuuksia sekä talon näyttelyistä ja oheisohjelmista kertovia infonäyttöjä.

Aulassa aiemmin olleet kalusteet ovat käytössä kaupungin muissa toimipisteissä. 

WeeGeen aula

Kuva: Robert Sjöblom

Ravintola 2018

Suunnittelutoimisto Aivanin pääsuunnittelija Aleksi Kuokka kertoo halunneensa luoda ravintolasta tunnelmaltaan poikkeuksellisen rohkean ja aikaa kestävän visuaalisen ilmeen ja tilan, joka olisi nautintojen ja kohtaamisten risteys. Lumière WeeGee on paikka, jossa voi nauttia aamukahvin tai lounaan, piipahtaa iltapäivällä kupposelle tai lasilliselle, käydä brunssilla tai kilistellä kuohuvaa avajaisten yhteydessä. Se sopii myös työskentelyyn ja vaikkapa lyhyisiin epämuodollisiin tapaamisiin.

Lumière WeeGeen suunnittelu on inspiroitunut Aarno Ruusuvuoren 60-luvulla suunnitteleman entisen Weilin&Göösin kirjapainotalon arkkitehtuurista ja yhtiön perustajien, herrojen Weilin ja Göös tarinasta. Visiona suunnittelijoilla oli luoda harkittu ja laadukas interiööri, joka olisi jo itsessään kokonaistaideteos. "Valitsimme pääväreiksi harmaan eri sävyt, joilla jatketaan luontevasti rakennukselle leimallista ominaispiirrettä", sanoo Aleksi Kuokka. Tila koostuu rouheista betonipinnoista, sävykkäästä Terrazzo-kivestä, mattapintaisesta keramiikasta sekä peilipintaisesta, harjatusta ja maalatusta metallista. Harmaan sävyjä täydennetään lämpimillä puupinnoilla, korkilla, nahkaistuimilla sekä laadukkaalla valaisulla. Aksenttiväreinä toimivat valkoinen ja musta.

"Modernismin ihanteiden mukaisesti halusimme riisua kaiken turhan ja yksinkertaistaa muodon palvelemaan materiaaleja ja tilan toimintoja. Perusmuodoista, kuten ympyrästä, neliöstä ja kolmiosta voi inspiroitua loputtomasti!”, Aleksi pohtii. "Mielestäni tila ei tarvitse koristelua tai muuta päälle liimattua ollakseen kutsuva ja tunnelmaltaan miellyttävä. Sen sijaan ihmiselle sopivan mittakaavan löytäminen ja erilaisia käyttötapoja tukevien tilojen luominen isomman tilan sisällä on ollut yksi suunnittelun kulmakivistä, ja siinä tehtävässä metalliseinäkkeiden, betonipenkkien ja valittujen kalusteiden sekä valaisimien rooli on ollut keskeinen", kertoo Aleksi Kuokka. Salin jykevät betonipenkit ovatkin tilauksesta Lumière WeeGeelle tuotettuja. Kalusteet ja valaisimet ovat maailman arvostetuimpien, modernismin pioneerien ja sitä vaalivien suunnittelijoiden käsialaa: Ilmari Tapiovaaran, Naoto Fukasawan ja Jasper Morrisonin istuimet, Tapio Wirkkalan, Le Corbusierin ja Cecilie Manzin valaisimet, Konstantin Crcicin pöydät. Tilan katseenvangitsijana toimii Ronan ja Erwan Bouroullecin italialaiselle Mutinalle suunnittelema keraaminen Rombini -kolmiolaatta, joka kattaa koko päätyseinän. 

Uudistunut miljöö tarjoaa monipuoliset puitteet WeeGeen museokävijöiden, kokousasiakkaiden ja tapahtumavieraiden käyttöön jopa sadalle henkilölle. Kutsumme myös kaikki pääkaupunkiseutulaiset ottamaan tilan uudeksi olohuoneekseen.

 

Café WeeGee on upea designravintola

Kuva: Ella Tommila / EMMA