KULPS! -vierailut espoolaisille kouluryhmille: Retkipäivät 2021

Body

Espoon Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS!: Kerran lukuvuodessa -vierailu espoolaisille alakouluille (4.-6. lk)

Saaristomuseon Retkipäivässä tutustutaan 1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämään sekä ihmisen ja luonnon yhteiseloon saaristossa. Päivä sisältää tilausvenekuljetuksen Soukan venesatamasta Pentalaan ja takaisin, toiminnallisen opastuksen Saaristomuseon alueella, opettajan itsenäisesti ohjaaman luontoretken saaren poluille sekä eväshetken.

 

Varausohje

Vuoden 2021 Retkipäivien varaus alkaa 8.3.
Varaukset nopeasti muuttuvan varaustilanteen vuoksi ma-pe klo 10-15 ainoastaan puhelimitse, p. 043 8252 641.

Yhden ryhmän koko on yksi koululuokka. Keväällä 2021 otamme koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti vastaan saman päivän aikana vain kaksi samasta koulusta tulevaa luokkaa. Suosittelemme veneessä kasvomaskin käyttöä kaikille oppilaille. 

Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet - kerrothan niistä opastusta varatessasi! 

Huomioithan, että yksi opettaja saa varata Retkipäivän vain koulun yhdelle vuosiluokalle (esim. koulun 4. luokat). Tällä pyrimme takaamaan vierailuiden tasapuolisen jakautumisen eri espoolaiskoulujen kesken. Mahdollisia vierailuajankohtia on kevät- ja syyskaudella tarjolla yhteensä 40 luokalle.

Retkipäivä on tarjolla vain espoolaisille 4.-6.-luokille maksuttomana Kerran lukuvuodessa -KULPS!-vierailuna. Jos luokka on käyttänyt kuluvan lukuvuoden Kerran lukuvuodessa -KULPS!-rahansa, Retkipäivään ei ole mahdollista osallistua saman lukuvuoden aikana.

Venekuljetuksen lähtö- ja paluupaikkaa (Soukka) ei ole mahdollista muuttaa. Kuljetuksen maksaa KULPS!-organisaatio ja Espoon kaupunki. Kyyditykset hoitaa kaupungin sopimustoimittaja Veka-Line oy. Mikäli veneoperaattorin mielestä venekyyti ei sään vuoksi ole turvallinen, museo pidättää oikeuden Retkipäivän perumiseen samana aamuna.

 

Ajankohdat

Retkiryhmiä otetaan vastaan ti-pe 19.5.- 3.9.2021. Retkipäivien kesto on klo 9.30-14. Jokaiseen retkipäivään mahtuu 2 koululuokkaa (samasta koulusta).

Syksy 2021:

Otamme vastaan myös ilmoittautumisia varasijoille. 


tiistai 17.8. VARATTU
keskiviikko 18.8. VAPAA
torstai 19.8. VARATTU
perjantai 20.8. VARATTU
tiistai 24.8. VARATTU
keskiviikko 25.8. VARATTU
torstai 26.8. VARATTU
perjantai 27.8. VARATTU
tiistai 31.8. VARATTU
keskiviikko 1.9. VARATTU
torstai 2.9. VARATTU
perjantai 3.9. VARATTU
 

Retkipäivän aikataulu ja ohjelma

Retkipäivä on monialainen koulupäivä.

Päivän ohjelma noudattaa tavallisimmin seuraavaa kaavaa:

9:30 koululuokat Soukan venesatamassa
9:35 Tilausvene lähtee kohti Pentalaa
9:50 Pentalassa: orientoituminen, vessatauko
10:00 Ryhmä I: toiminnallinen opastus
10-11:45 Ryhmä II: Luontopolku ja evästauko
11:00 Ryhmä I: evästauko
11:25-12 Ryhmä I: toiminnallinen opastus jatkuu
11:45-13:15 Ryhmä II: toiminnallinen opastus
12-13:15 Ryhmä I: luontopolku
13:15-13:30 loppuhippa rannassa
13:30 viimeinen mahdollisuus käydä vessassa
13:40 Tilausvene lähtee kohti Soukkaa
14 Ryhmä Soukassa

Saareen saavuttuanne luokkanne tapaa oman oppaansa Saaristomuseon laiturilla. Oppaanne näyttää teille paikan tavaroillenne, wc:n sijainnin ja kertoo ryhmänne aikataulusta.

Toinen luokista aloittaa retkipäivänsä Pentalassa museo-oppaan vetämällä toiminnallisella kierroksella museoalueella, toinen suuntaa luontoretkelle. Molemmat ryhmät syövät eväät klo 11-11:15 aikoihin – ensiksi metsäretkelle lähtenyt ryhmä voi syödä halutessaan eväät myös luontopolun varrella. Opastuksella aloittanut ryhmä lähtee museoalueelta luontopolulle puolen päivän aikaan.

Toiminnallinen kierros: Kalastajatilan vuodenajat ja Minä ja meri

Toiminnallinen kierros jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisen kesto on noin tunti ja toisen noin 30 minuuttia.

Kalastajatilan vuodenajat:
Toiminnallisen kierroksen ensimmäisessä osassa ryhmä ottaa museoalueen haltuunsa tarinoiden ja leikkien kautta. Opastuksella saariston asukkaat ja kesäkauden kaupunkilaisvieraat heräävät eloon. Tutuksi tulevat kalastajien kiire Kauppatorille, talvikauden hiljaisuus, kevään tuulet ja kesäkauden huvila-asukkaat.

Minä ja meri:
Toiminnallisen kierroksen toisessa osassa käsitellään meren kulttuurimaisemaa sekä oppilaan omaa suhdetta mereen toiminnallisten ryhmätehtävien avulla.

Luontopolku

Luontoretkelle opettaja saa museolta mukaansa laminoidun tehtävävihkon sekä Pentalan saaren kartan. Opettaja ohjaa luokkansa retken itsenäisesti. Suosittelemme opettajalle omalle ryhmälleen sopivien tehtävien (1-3) valitsemista etukäteen.

Voit ladata oppaan luontopolulle alla olevaa linkkiä käyttäen:
Pentalan luontopolkuopas - koululaisten omatoimikierros

Suosittelemme ennalta tutustumista tehtäviin! Kaikkia vihkon tehtäviä ei ole tarkoitus tehdä, vaan opettajan kannattaa valita tehtävät oman ryhmänsä ja opetussuunnitelmansa mukaan jo ennen Retkipäivää.

Evästauko:

Lilla Villan -huvilassa on pöydät ja jakkarat noin 30 oppilasta varten. Voitte myös syödä eväät saaren luonnossa.

 • Ryhmän tulee huolehtia siisteydestä eväiden syönnin jälkeen niin luonnossa kuin sisätiloissakin. Muistakaa, että liikutte luonnonsuojelualueella: älkää jättäkö roskia tai muita jälkiä käynnistänne luontoon. Otattehan mukaan mahdollisimman vähän roskaavia eväitä!
 • Lilla Villanin seinässä on vesipiste. Vesi on tavallista Espoon vesijohtovettä ja se tulee mantereelta vesijohtoa pitkin.

 

Käytäntö

Kuljetukset

Retkipäivä sisältää Espoon kaupungin kustantaman tilausvenekuljetuksen Soukan Klobbenin venesatamasta Pentalaan ja takaisin. Veneen lähtö- ja paluusatamaa on aina Soukka (ei muutosmahdollisuutta). Sääolosuhteiden aiheuttamat turvallisuustekijät saattavat vaikuttaa lähtö- ja paluusatamaan yksittäistapauksissa.

Tilausveneessä Pentalaan matkustaa kaksi koululuokkaa. Muistattehan asiallisen käytöksen veneessä ja laiturilla! Veneessä ei seistä ja kapteenin sana on laki.

Miten saapua satamaan?

Venesataman osoite on Soukanlahdentie 15, 02360 Espoo.

 • Lähimmältä bussipysäkiltä on Soukan venesatamaan vajaan kilometrin kävelymatka. Löydätte reittivenelaiturille kävelemällä venesataman läpi aivan niemen kärkeen.
 • Olettehan satamassa viimeistään klo 9:30!
 • Vene lähtee klo 9:35 kohti Pentalaa ja palaa Soukkaan klo 14.
 • Venekuljetuksen hoitaa Veka-Line oy:n vesibussi. Saman päivän aikaisista viivästyksistä ilmoittakaa suoraan veneen kuljettajalle (puh. 040 500 0504).
 • Venematka Pentalaan kestää Klobbenilta noin 20 minuuttia.
 
Varusteet

Koululaisilla ja opettajalla tulee olla mukanaan säähän ja reippaaseen liikkumiseen sopivat varusteet. Tarkistattehan säätiedotuksen edellisenä päivänä.

 • Vanhempia kannattaa pyytää kiinnittämään huomiota erityisesti vettä pitäviin kenkiin ja takkiin.
 • Ennen retkeä kannattaa nauttia reilu aamiainen, koska saaressa ulkoillaan ja liikutaan paljon.
 • Oppilaat saavat saareen saapuessaan jättää ylimääräiset tavaransa ja eväänsä sisätiloihin.
 • Oppaalta löytyvät tarvittaessa punkkipihdit ja desinfiointiainetta. Mikäli oppilaat eivät liiku pitkässä ruohikossa, punkkivaara on vähäinen.
 • Huomioittehan, että saaressa on loppukesästä runsaasti ampiaisia.
 • Kalliot ovat etenkin sateen jälkeen hyvin liukkaita ja rantakalliolla liikkumisessa tulee noudattaa varovaisuutta.
 
Älylaitteet ja kuvaaminen
 • Pentalassa luonnonrauha on yksi suurimmista arvoista - toivommekin, että koululaisten älylaitteet jätettäisiin reppuihin opastusten ja luontopolun ajaksi. Mikään tehtävistä ei vaadi oppilailta matkapuhelimen tai omien muistiinpanovälineiden käyttöä.
 • Opettaja tai avustaja voi tietenkin kuvata retkipäivän aikana.
 • Kierroksen aikana opas valokuvaa potretit oppilasryhmistä. Potretit on tarkoitettu kouluryhmälle itselleen ja lähetetään myöhemmin opettajalle sähköpostitse. Kuvia ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

 

Yhteystiedot ja kysymykset

Saaristomuseo Pentala, p. 043 825 2641, saaristomuseo@espoo.fi (ei varauksia sähköpostiin, vastausaika 1-3 päivää).

Retkiaamuna ongelmatilanteessa voit tavoitella myös museolehtori Nina Talvelaa (043 8245 422) tai koordinaattori Ninni Finnbergiä (043 824 6347).

Veka-Linen vesibussin kuljettajan tavoitat numerosta 040 500 0504.