ESILLÄ NYT

Body

Saaristomuseo Pentala
 

Saaristomuseo Pentala on sulkeutunut talvikaudeksi. Museoon voi tutustua mobiilioppaan avulla läpi vuoden.

Pentalan koilliskärjen kalastajatilalla on asuttu 1750-luvulta lähtien. Saaristomuseon alueella on viitisentoista rakennusta, joista vanhin on peräisin 1790-luvulta, uusimmat 1900-luvun puolivälistä. Rakennukset on kunnostettu säilyttäen mahdollisimman paljon niiden alkuperäisosia.

Punamullan sävyinen kalastajatilamiljöö henkii saariston tunnelmaa. Lampaat laiduntavat tilan entisillä pelloilla. Saaristomuseossa järjestetään päivittäin vaihtuvaa ohjelmaa, kuten opastuksia, näytöksiä ja työpajoja. Museoalueella myös erilaiset yhteisöt ja yhdistykset esittelevät tietojaan ja taitojaan. Ohjelmaan voit tutustua Saaristomuseon tapahtumakalenterissa ja Opastukset -sivulla.

Museoalueelle ja Pentalan saaren luontopolulle on vapaa pääsy.

 

Gurlin talo


Pentalalainen kalastaja Arvid Nyholm riiasi nuorta Gurli Lönnbergiä ja rakensi pariskunnan yhteiseloa varten talon. Gurli ja Arvid avioituivat joulun alla 1929. Vuonna 1972 leskeksi jäänyt persoonallinen nainen asui talossa loppuelämänsä. Gurli Nyholm, Pentalan saaren viimeinen ympärivuotinen asukas, kuoli vuonna 1987.
Nyt Gurlin talo näyttää jälleen samalta kuin hänen viimeisinä elinvuosinaan. Taloon ovat palanneet Nyholmin pariskunnan huonekalut ja Gurlin vanhuuden rakkaat esineet radiosta hartauskirjoihin ja valokuviin. On kuin hän ei olisi poistunutkaan - kenties emäntä itse onkin vain piipahtanut puutarhatöihin?

Gurlin taloon järjestetään yleisöopastuksia ennalta ilmoitettuina ajankohtina. Talossa vieraillaan aina museo-oppaan kanssa. Opastus kestää noin 30 minuuttia. Talo on sokkeloinen ja esineitä runsaasti, joten ryhmän koko on maksimissaan 12 henkilöä.

 

Pentalan mobiiliopas


Voit tutustua Pentalan saaren historiaan itsenäisesti Seinätön museo -mobiilioppaan avulla. Tarvitset vain matkapuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja internetyhteyden. Mobiiliopasta voi käyttää myös perheiden omatoimikierros Suviseikkailun tukena Pentalan saaressa. 

Pentalan mobiiliopas

 

Suviseikkailu – lapsiperheiden omatoimireitti

Mitä jännää löytyy rantakiven alta? Alkaisitko luontorunoilijaksi? Mistä kana pissii? Lähde selvittämään kalastajatilan arvoituksia! Nouda lainattava tehtävävihko Villa Rosengårdin infopisteestä. Voitte seikkailla museoalueella yhdessä Pentalan saaren mobiilioppaan kanssa tai ilman sitä. Suoritetusta radasta on luvassa tarrapalkinto. Suosittelemme saaristoseikkailua 4-10-vuotiaille lapsille ja heidän kanssaan liikkuville aikuisille.

 

Pentalan saaren luontopolku


Pentalan saaren omaleimaisen luonnon keskelle kuljettaa luontopolku, joka johtaa kalastajatilalta Pentalanjärvelle sekä luonnonkauniille Diksandin hiekkarannalle. Polulla tutustut Espoon monipuoliseen saaristoluontoon. 

Reitti lähtee museoalueelta. Polku ei sovellu liikuntaesteisille tai lastenvaunuille. 2,3 kilometrin mittaisen luontopolun on toteuttanut Espoon Ympäristökeskus.