Muovisydän

Internal banner image(s)

Body

MIKA TAANILAN MUOVISYDÄN KERTOO FUTURON MUSIIKILLISEN SYNTYTARINAN

Mika Taanila: Muovisydän 
17.8.–16.9.2018
Futuro-talo, Näyttelykeskus WeeGee

Immersiivinen 18-kanavainen ääni-installaatio, kesto: 14 min, loop

Futuro-talo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Espoon kaupunki kutsui kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanilan luomaan uuden teoksen Futuroon. Syntyi Muovisydän, monikanavainen ääni-installaatio, joka koetaan Futuro-talon sisällä.

Teoksessa Taanila on käyttänyt ainoastaan Futuron materiaaliin, lujitemuovin valmistukseen ja sen käsittelyyn liittyviä ääniä, jotka on taltioitu Futuro-talojen entisöintiin erikoistuneella Ekin Muovin tehtaalla Virtasalmella, Keski-Suomessa. Lopullisen muotonsa teos on saanut äänistudiossa.

Dokumentin ja fantasian välimaastossa häilyvä teos synnyttää mielikuvia muovirakentamisesta vuonna 1968, jolloin aikamme suuresta ympäristöongelmasta – meriin hajoavasta mikromuovista – ei ollut vielä aavistusta. Muovisydän muuntaa Futuro-talon ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija pääsee uppoutumaan Futuron musiikilliseen syntytarinaan, sekä tavoittaa kenties jotain jo kadotetusta, kehitysoptimismin ja teknologiauskon aikakauden vilpittömästä hengestä. 

Matti Suurosen suunnittelema Futuro ja sen utopistinen moduuliarkkitehtuuri ovat vuosien ajan kiehtoneet taiteilijoita, suunnittelijoita ja yleisöä ympäri maailmaa. Myös Mika Taanilalla on pitkä historia Futuron kanssa. Hän on mm. ohjannut siitä kertovan dokumenttielokuvan Futuro – tulevaisuuden olotila (1998) ja pohtinut muissakin teoksissaan ihmisen ja teknologian suhdetta sekä tulevaisuusutopioita ja -dystopioita. Taanilan sanoin Muovisydän on "elokuva ilman elokuvaa", teos, joka on konkreettinen matka Futuron ytimeen.

Juhlateoksen on tuottanut Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut yhteistyössä EMMA Espoon modernin taiteen museon kanssa. Tuotantokumppaneita ovat Ekin Muovi, Finnvox ja Genelec.

Muovisydän on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä. Teos on koettavissa WeeGeen Futuro-talossa 17.8.-16.9.2018 WeeGeen aukioloaikoina.

Muovisydän on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.
 

Oheisohjelmaa:

PE 24.8.2018 KLO 18
Näin syntyi Muovisydän: Mika Taanila
Muovisydän-teoksen kuraattori, intendentti Arja Miller haastattelee kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanilaa Futuron juhlateoksen suunnittelusta, inspiraatioista sekä työvaiheista. Vapaa pääsy. Haastattelun taltiointi on katsottavissa Urban Espoo -sovelluksesta syyskuusta alkaen.


Mika Taanila: Muovisydän

Tuotanto

Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut
Yhteistyössä EMMA Espoon modernin taiteen museo 

Äänituotanto

Finnvox Studiot Oy
Olli Huhtanen, äänisuunnittelija
Mikko Kolehmainen, kenttä-äänittäjä, tekninen konsultointi
Mikko Rothfors, tuottaja
Sami Sarhamaa, miksaaja 

Kiitämme

Ekin Muovi Oy
Genelec Oy

 

FB Muovisydän

IG Futuro-talo


Kuvassa Mika Taanila WeeGeen Futuro-talossa. Kuva: Ari Karttunen / EMMA / WeeGee

Videolla teoksen kenttä-äänityksiä Ekin Muovin tehtaalla maaliskuussa 2018. Video: Ari Karttunen / EMMA / WeeGee

Youtube-video