Historia ja arkkitehtuuri

Body

Espoon kulttuurikeskuksen rakentamisesta päätettiin kaupunginvaltuuston juhlaistunnossa 1.1.1972, jolloin Espoosta tuli kaupunki. Ensimmäinen huonetilaohjelma valmistui v. 1974, arkkitehtuurikilpailu julistettiin v. 1979 ja sen tulokset v. 1980. Kilpailuun osallistui n. 60 ehdotusta, joista arkkitehti Arto Sipisen ehdotus Kuunsilta valittiin voittajaksi. Rakennustyöt alkoivat v. 1986; peruskivi muurattiin Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joulukuuta. Talo valmistui tammikuussa 1989. Kulttuurikeskus on rakennettu Asuntosäätiön lahjoittamalle tontille Tapiolan Keskusaltaan äärelle paikkaan, johon professori Aarne Ervi sijoitti Tapiolan keskustasuunnitelmassaan v. 1954
teatteritalon.

Kulttuurikeskuksesta tuli ns. monitoimitalo, jossa sijaitsee konserttisalin (Tapiolasali), teatterisalin (Louhisali) ja näyttelytilan lisäksi Tapiolan kirjasto, Espoon musiikkiopisto, Tapiolan yhteispalvelupiste ja Espoon työväenopiston Tapiolan osaston tiloja. Kulttuurikeskus on Espoon kaupungin ensimmäinen suuri kulttuuri-investointi; rakennuskustannukset olivat n. 130 milj.mk ja kaluste- ja laitehankinnat n. 15 milj.mk.

Arto Sipinen työskenteli Alvar Aallon toimistossa 1950-luvun lopulla ja "Kuunsilta" jatkaakin Aallon monumentaalirakennusten perinnettä. Rakennuksen "selkä" on Kulttuuriaukion puolella ja "syli" avautuu Keskusaltaalle. Valkoinen sävy liittää rakennuksen Tapiolan keskustan muihin rakennuksiin ja rakennus on suhteutettu vieressä sijaitsevan keskustornin suuriin massoihin. Rakennuksen korkeammassa osassa sijaitsevat julkiset tilat - salit, aputilat, näyttelytila ja lämpiöt - matalassa eteläsiivessä ovat kirjasto, musiikkiopisto, työväenopiston tiloja sekä kulttuurikeskuksen hallinnolliset tilat.

Ulkoseinien materiaalit ovat harjattu valkoinen kvartsihiekkaharkko, travertiinilaatat ja lasi. Sisätilojen materiaaleja ovat koivu, travertiini ja mosaiikkibetoni. Lämpiöiden rakennesuunnittelu on ainutlaatuista maailmassa: kantavat pilarit ovat talon ulkopuolella ja kiinnittyvät rakennukseen palkeilla. Lämpiöiden lasit ovat kolmikerroksisia. Kolmannen kerroksen kuunkatselupaviljongin, josta puuttuu neljäs pilari, alapinnasta on maahan 14 m (koko pilarin pituus 21 m). Rakennuksen bruttoala on 12 900 m2 ja tilavuus 68 700 m3.

Espoon kulttuurikeskus Yle tv-uutisissa vuonna 1989 (YouTube)


Arto Sipinen (s. 1936)
Arkkitehti Arto Sipinen on voittanut yli 40 palkintoa tai lunastusta viime vuosikymmenien aikana olleissa arkkitehtuurikilpailuissa, näistä ensimmäisiä palkintoja lähes 20. Voitot ovat tulleet yleensä julkisten rakennusten suunnittelukilpailuissa. Sipisen ehdotus palkittiin Helsingin keskustasuunnitelmakilpailussa v. 1986. Toteutuneita töitä ovat mm. lisärakennus Jyväskylän yliopiston alueella, Imatran kaupungintalo, Imatran kulttuurikeskus, Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaeli, Lahden aikuiskoulutuskeskus ja pääkirjasto sekä kulttuuri- ja kongressikeskus Kuusamotalo. Arto Sipiselle on myönnetty professorin arvonimi.