ke 02.06.2021 11.00 - su 29.08.2021 17.00

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition

EMMA - Espoon modernin taiteen museo - Ahertajantie 5

Valkoinen ei ole neutraali, vaan järjestelmä, jonka osallisena me kaikki olemme.

Hesselholdt & Mejlvangin The White Exhibition (suom. Valkoinen näyttely) pohtii valkoisen värin erilaisia merkityksiä ja siihen liittyviä mielikuvia. Valkoista lippua on käytetty esimerkiksi aselevon ja neuvottelun symbolina. Valkoinen paperi tuo puolestaan mieleen ajatuksen uudesta alusta ilman menneisyyden taakkaa.

Näyttelyn nimi viittaa myös valkoiseen ihonväriin ja yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin. Taiteilijat haluavatkin viestiä näyttelyllään, että meidän on tiedostettava nykyiset, eriarvoisuutta tukevat järjestelmät ja rakennettava ne uudelleen, jos haluamme rakentaa yhdenvertaisempaa maailmaa.

Taidemaailmassa valkoinen kuutio (eng. White Cube) viittaa modernistiseen ajatukseen neutraalista, valkoseinäisestä näyttelytilasta. Myöhemmin on ymmärretty, että valkoinen ei ole sen neutraalimpi kuin mikään muukaan väri, mutta valkoisesta tilasta on tullut yksi yleisin tapa esitellä taidetta.

Sofie Hesselholdt (s. 1974) ja Vibeke Mejlvang (s. 1976) ovat työskennelleet yhdessä jo yli 20 vuotta. Tanskalainen taiteilijakollektiivi kiinnittää teoksissaan huomiomme ideologioihin ja niitä edustaviin symboleihin. He analysoivat esimerkiksi ihonväriin ja sukupuoleen sekä etenkin näiden kulttuurisiin lukutapoihin liittyviä käytäntöjä, usein leikillisellä tavalla.

Näyttelyä on tukenut Danish Arts Foundation ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto. 

Näyttelyssä esitetään performanssia seuraavina ajankohtina:

ke, to & pe klo 15.00–17.30

la–su klo 13.00–15.30

Esiintyjä: Jose Lumbreras  
Musiikki:  Anders Juhl Nielsen ja Pelle Skovmand

 

Hinta
Aikuiset 12 € / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat 0 € / Museokortilla, Helsinki-kortilla ja Kaikukortilla 0 € / Alennusryhmät 10 €