to 30.07.2020 09.29 - ma 31.05.2021 09.29

Yläkoulun kirjastotarjonta

Espoon kaupunginkirjasto -

Kouluille ja päiväkodeille - Yläkouluille

Kirjastolta voi tilata monenlaisia palveluita.  Autamme kirjavinkkien, lukupiirisuositusten ja tiedonhaun haasteiden kanssa. Kirjaston työpajoissa otetaan haltuun ilmiöitä oivaltamalla ja tekemällä itse.

Suosittelemme etävaihtoehtoa aina kun se on mahdollista.

Ilmoittautuminen vinkkauksiin, tiedonhakuun ja muuhun perustarjontaan

Ilmoittautuminen työpajoihin

 

Yläkoulun kirjastotarjonta

Kirjavinkkaus   LÄHI; ETÄ

  • Kirjavinkkejä tuoreista nuortenkirjoista seiskoille.
  • Kirjallisuuden genret ja monenlaista muuta lukemaan innostamista kaseille.
  • Yseille vinkkauksessa on tarjolla erityisesti kotimainen kirjallisuus.
  • Voit valita myös muita aiheita eri teemoista, tietokirjallisuudesta tai sarjakuvista.

Kirjastotaidot kuntoon   LÄHI
Päivitetään kirjasto-osaaminen, kirjastokortit ja tutustutaan myös e-kirjastoon, Taskukirjasto-sovellukseen ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastossa. Kirjasto-opastukseen voi yhdistää myös kirjavinkkausta tai tiedonhankinnan opastusta.

Tiedonhankinnan opastus   LÄHI; ETÄ
Opastamme tiedonhankinnan vaiheisiin oman tutkielmaprojektin (esim. kirjailijaprojekti) tai muun oman aiheen kanssa. Käynnin teemana voi olla myös verkkotiedonhaun lähdekritiikki. 

Kirjastotaitopeli   ETÄ
Päivitetään kirjasto-osaaminen seikkailemalla omassa tahdissa kirjaston maailmassa Seppo.io -pelin ohjaamana. Pelissä varmistetaan, että kirjastokortit ovat kunnossa sekä tutustutaan e-kirjastoon, Taskukirjasto-sovellukseen ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastossa. Pelin suorittaminen ei vaadi kirjastossa paikan päällä vierailua.

Kirjailijavierailu   ETÄ
Kirjailijavierailuja on tarjolla rajattu määrä ja etusijalla ovat ryhmät, jotka eivät ole olleet kirjailijatapahtumissa edellisenä lukuvuonna. Vierailut järjestetään yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa. Tutustu kirjailijoihin Lukukeskuksen sivuilla. Jos toivot lähivierailua, rajaa maakunnaksi Uusimaa. Etävierailija voi tulla kauempaakin.

Lovetunti   LÄHI; ETÄ
Seksuaalioikeudet tutuksi kirjallisuuden kautta! Miten olla turvassa somessa?

Mä en dissaa!   LÄHI
Kiusaamisen vastainen tunti.

Vastamainospaja   LÄHI; ETÄ
Mitä mainokset meille kertovat? Otetaan selvää yhdessä. Tehdään myös oma vastamainos, jossa kommentoidaan mainosten lupauksia, kulutusta ja yhteiskunnan ongelmia huumorin avulla. Kesto 45-90 min.

Yläkoululaisten satutuokio   LÄHI; ETÄ
Ota mukava asento. Pehmeä tyyny pään alle. Kääriydy lempihuppariisi. Kuuntele, ja uppoudu tarinoiden maailmaan.

Runopaja  LÄHI; ETÄ
Paperit, sakset ja tussit esiin! Tunnelmoidaan, tutustutaan nuorten runokirjallisuuteen ja luodaan omat runot! Kesto 45-60 min.

Somepaja  LÄHI; ETÄ
Onko kaikki totta mitä näet ja luet? Miten liikut turvallisesti somessa? Oppitunnin mittaisessa tuokiossa käsitellään sosiaalisessa mediassa toimimisen lainalaisuuksia, medialukutaitoa ja netissä käyttäytymistä. Kesto 45-60 min.

3D-mallintaminen  ETÄ
Suunnittelemme yhdessä pieniä koruja ja avaimenperiä tinkercad-ohjelmalla. Työpaja sopii hyvin vasta-alkajille, jotka ensimmäistä kertaa tutustuvat 3D-mallintamiseen. Paja toteutetaan google-meetsin tai teamsin kautta. Osallistujat tarvitsevat tietokoneet ja hiiret pajaa varten. Voit tutustua etukäteen ohjelmaan osoitteessa www.tinkercad.com

Taidemeemipaja  LÄHI; ETÄ
Tutustumme verkossa esillä oleviin taideteoksiin ja kahteen erilaiseen taidemeemimuotoon ja teemme itse oman taidemeemikuvan. Kesto 45-60 min.

Mediataitojen paja  ETÄ
Opettajan valitsemalla teemalla, kesto 60 - 90 min. Sisältää tehtäviä, joita voidaan joko tehdä yhdessä tai yksin tai opettaja voi jatkaa tehtävien tekemistä itsenäisesti materiaalin kanssa. Teema voi olla esimerkiksi:

  • nettitaidot, miten toimin netissä turvallisesti (huijaukset, ostaminen jne.)
  • valeuutiset ja mediakriittisyys (miten tunnistaa valeuutiset, miten teksteillä voi vaikuttaa)
  • tunnetaidot ja viestintä (miten viestin toisille, tunteiden tunnistaminen ja käsittely)
  • jokin muu - ehdota aihetta!

Kirjasto mukaan koulun teemaviikoille  LÄHI; ETÄ
Kirjastosta tullaan mielellään mukaan ideoimaan ja toteuttamaan myös koulun omille projektiviikoille sopivaa ohjelmaa, käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Kesto sovittavissa.

 

Hinta
Vapaa pääsy.
Ikäsuositus
7.-9. -luokkalaiset
Kieli
suomi, englanti

Opettajille ja kasvattajille

KULPS!-kategoria:
KULPS!-kirjastopolku on Espoon peruskoulujen kulttuurikasvatuksen väline. Koululuokat voivat käydä kirjastopolulla rajoituksetta.