la 10.10.2020 17.00 - 18.00

Kinokonsertti: Kihlaus UkEt-bändin säestyksellä

Kannusali - Kannusillankatu 4
Mykkäelokuvasäestyksen veteraaniyhtye UkEt esittää Kannusalissa Aleksis Kiven päivän kunniaksi kinokonsertin Teuvo Puron ohjaamasta elokuvasta Kihlaus. Vuonna 1922 valmistunut mykkäfilmi on toinen filmatisointi Kiven samannimisestä näytelmästä. Elokuva oli ensimmäinen, jonka Suomi-Filmin pääkuvaajaksi värvätty saksalaissyntyinen Kurt Jäger kuvasi. Herrojen palvelija Eeva (Annie Mörk) tarjoutuu kirjeitse menemään kihloihin lapsuudenystävänsä kraatari Aapelin (Martti Tuukka) kanssa, mutta miehen tavattuaan peruu aikeensa.

Kihlaus restauroitiin ja rekonstruoitiin vuonna 2018. Työryhmässä olivat mukana mykkäelokuvaentusiasti Kari Glödstaf, vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen KAVI:sta sekä Kivi-tutkijat Sakari Katajamäki ja Ossi Kokko.

Kaiken ikäisille suunnattu kinokonsertti suo ainutkertaisen mahdollisuuden kokea nostalginen mykkäelokuva sellaisena, kuin se esitettiin historiansa kultaisilla alkuvuosilla; oikean orkesterin säestämänä.

UkEt on kymmenvuotisen taipaleensa aikana kirjoittanut suomalaista ukulelehistoriaa. Yhtye esittää wanhalla jazzilla, bluesilla ja kotimaisellakin kansanmusiikilla väritettyä akustista maailmanmusiikkia. Kansainvälisillä estradeilla ja lukuisilla festarilavoilla karaistu bändi omaa yhteenlaskettuna yli 150 vuotta rautaista musiikin kokemusta. Tämän piiriin lukeutuu myös wanhojen mykkäfilmien säestäminen. Esimerkkinä mainittakoot yhdessä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin (KAVI) kanssa toteutetut lukuisat mykkäfilmisäestykset ja kinokonsertit, joita on esitetty Helsingin historiallisessa elokuvateatteri Orionissa vuodesta 2009 alkaen.

UkEt: Turkka Wahlbäck (ukulelebasso), Juha Väänänen (taropatch, ukulele, resofoninen slide-kitara, mandoliini, huuliharppu, lyömäsoittimet, laulu), Ari Oinonen (piano, ukulele), Timo Haapala (taropatch, ukulele, laulu), Tom Pythón (rummut).

Elokuvan entisöintiprojektia Kari Glödstaf kuvailee seuraavasti:
"Niin kauan kuin muistan, olen haaveillut kotimaisen mykkäelokuvan entisöimisestä. Kun sitten sain mahdollisuuden Kihlauksen koostamiseen, olin hieman hermostunut: kuinka herättää onnistuneesti henkiin elokuva, jota kukaan ei tiettävästi ole nähnyt lähes sataan vuoteen ja joka on vieläpä poikkeuksellisen pirstaleinen tuon ajan suomalaiseksi elokuvaksi. Sain kuitenkin erinomaista apua usealta eri taholta ja lopputulos on kaikkien mukana olleiden mielestä erittäin onnistunut."

Ennen elokuvaa Kari Glödstaf kertoo elokuvan entisöintiprojektista.

Tapahtuman kokonaiskesto on noin 1h.

Liput 15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi. Kaikukortti-tapahtuma.
Tapahtumapaikka
Kannusali
Tapahtumajärjestäjä
Kannusali
Hinta
15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi. Kaikukortti-tapahtuma.