ke 01.11.2017 11.00 - su 21.10.2018 17.00

Särkynyt elämä - Espoo sisällissodassa

Espoon kaupunginmuseo, KAMU, Näyttelykeskus WeeGee - Ahertajantie 5

Espoon kaupunginmuseon näyttely KAMUssa Näyttelykeskus WeeGeellä kertoo espoolaisista ihmiskohtaloista sisällissodassa. Nykypäivänä keskustellut ilmiöt kahtiajakautuneesta kansasta ja vihapuheesta eivät olleet tuntemattomia sata vuotta sitten. Miten sisällissotaa edeltävä poliittinen kuohunta näkyi Espoossa? Mitä Espoossa tapahtui sodan aikana? Entä miten elämä jatkui sisällissodan jälkeen? Särkynyt elämä -näyttely johdattaa kävijän sadan vuoden takaisten tapahtumien äärelle. Näyttelyssä pääosa on annettu aikalaiskertomuksille ja tarinoille, jotka valottavat kokemuksia niin punaisten kuin valkoistenkin puolella. Ja jotka osoittavat, että elämä on aina huomattavasti monisävyisempää kuin etäämpää tarkasteltuna luulisi.

KAMUn Aulassa on esillä näyttelyn aikana Sata vuotta sisällissodan jälkeen – pop up-näyttelysarja, joka valottaa sisällissotaa nykysilmin. Esillä on näkökulmia niin nuorilta ja koululaisilta, taiteilijalta kuin turvapaikanhakijoilta.

Aukioloajat

ti, to klo 11-18
ke, pe klo 11-19
la, su klo 11-17
Maanantaisin suljettu.

Tiedustelut ja varaukset KAMU, ti-su klo 11-17, p. 09 816 57052.

KAMUN AULA


KAMUn Aulassa esitellään museon yhteistyöhankkeiden myötä syntyneitä pop up –näyttelyitä, museon kokoelmien helmiä ja laajennetaan ajankohtaisen vaihtuvan näyttelyn teemoja. Aulassa voit myös istahtaa ja selailla museon julkaisuja sekä saada tietoa museon ajankohtaisesta tarjonnasta. 

KAMUn uusin pop up -näyttely kurkistaa museontyöntekijöiden perhetarinoihin vuodelta 1918

Meidän menneisyytemme – vårt förflutna -näyttely kertoo Espoon kaupunginmuseon työntekijöiden sukujen suhteista sadan vuode takaiseen sisällissotaan. Sukutarinat ovat eri puolilta Suomea ja osoittavat työntekijöiden juurien olevan monisävyisempää kuin päältä näyttäisi. Halu kertoa työntekijöiden sukuhistorioista heräsi Espoo sisällissodassa -hankkeen myötä. Hankkeen aikana jouduttiin pohtimaan paljon mikä on museon vastuu ja rooli kertoa kahtiajakautuneesta historiasta ja millaiset mahdollisuudet museolla on kertoa tarinoita molemmilta puolilta tasapuolisesti. ”Huomasimme hankkeen myötä, että omat taustammekin ovat hyvin monenlaiset.” kertoo museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff.

Näyttely on avoinna 3.9.-21.10.2018 KAMUn Aulassa. KAMUn Aulaan on vapaa pääsy. 

NÄYTTELYN LEHDISTÖKUVAT

Näyttelyn lehdistökuvat ovat vapaassa käytössä näyttelystä tiedottamisen yhteydessä.
 

MOBIILIREITTI: LEPPÄVAARAN TAISTELUPAIKAT 1918


Tutustu Leppävaaran kohtalokkaisiin taistelupaikkoihin mobiilireitin avulla. Seinätön museo -sovellus toimii mobiililaitteilla sekä verkossa.

 

OPASTUKSET 

Sunnuntaisin klo 14 Sisällissodan kohtaloita - yleisöopastus Särkynyt elämä -näyttelyyn

Sata vuotta sitten Suomessa oli käynnissä sisällissota. Elävät tarinat sodan eri puolilta avaavat ikkunan sadan vuoden takaiseen maailmaan. Kierros sopii niin erilaisista elämänkohtaloista lumoutuville, sotahistoriasta kiinnostuneille kuin paikallistarinoita rakastaville.

TILATTAVAT OPASTUKSET

Opastettuja kierroksia järjestetään avoinnaoleviin näyttelyihin viikoittain, tilauksesta ja kouluille. Tilausopastus aikuisryhmille on mainio ohjelmanumero ystävien tapaamiseen, työpaikan virkistyspäivään tai syntymäpäiväjuhliin. Varaukset ti-su klo 11–17 puh. 09 816 57052. Katso koko opastustarjonta KAMUn sivuilta.

Sisällissodan kohtaloita  – opastus Särkynyt elämä -näyttelyyn, 45–60 min, 40 €, max 25 hlö
Sata vuotta sitten Suomessa oli käynnissä sisällissota. Elävät tarinat sodan eri puolilta avaavat ikkunan sadan vuoden takaiseen maailmaan. Kierros sopii niin erilaisista elämänkohtaloista lumoutuville, sotahistoriasta kiinnostuneille kuin paikallistarinoita rakastaville.


SODASTA RAUHAAN - SÄRKYNYT ELÄMÄ -NÄYTTELYN VIIMEINEN VIIKONLOPPU

Pe 19.10.2018 klo 17-18.30 Luento: Saksalainen Suomi ja taistelu Espoossa 1918 
prof. Seppo Hentilä, museomestari Konsta Nikkanen. Vapaa pääsy.

La 20.10. klo 13-17 vuoden 1918 tapahtumia elävöittävä liveroolipeli: Punavangin laulu 
Punavangin laulu on yhdessä huoneessa pelattava, historiaa osallistavin menetelmin käsittelevä liveroolipeli, jossa pelaajat eläytyvät Suomen sisällissodan jälkimainingeissa Hennalan vankileirille päätyneihin henkilöihin. Osa henkilöhahmoista on ollut mukana punakaartissa, osa on toiminut hallinnollisissa tai huoltotehtävissä sodan aikana. Peli sisältää raskaita teemoja ja pelissä käsitellään myös kuolemaa. Peli koostuu ennakkoon määritellyistä näytöksistä, jotka jakautuvat kohtauksiin; osassa kohtauksista kaikki hahmot ovat paikalla, ja osassa kohtauksista vain osa (muiden toimiessa yleisönä). Liveroolipeli on järjestetty ensimmäisen heinäkuussa 2018 Ropecon-roolipelitapahtussa ja järjestetään nyt uudestaan 20.10. yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon kanssa. Peliin on ennakkoilmoittautuminen.

Tapahtuma on maksuton, mutta siihen osallistuminen edellyttää Näyttelykeskus WeeGeen sisäänpääsymaksun maksamista (12/10 e, museokortilla ilmainen). Peliin mahtuu 6-10 pelaajaa. Pelaajien tulee olla täysi-ikäisiä ja heillä tulee olla liveroolipelikokemusta entuudestaan. Peliä vetää TT, yhteiskuntatieteiden opiskelija Minna Heimola.

Peliin ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen minna.heimola@iki.fi. Kerro ilmoittautuessasi lyhyesti aiemmasta liveroolipelikokemuksestasi ja mainitse, haluatko pelata mies- vai naishahmoa, vai kumpaa tahansa. Ilmoittautuminen sulkeutuu paikkojen täytyttyä tai viimeistään 15.10.

La 20.10. ja su 21.10. klo 13 ja 15 Henkilövartti 
Tavallisia ja tavattomia tarinoita espoolaisista. Henkilövartti kertoo yhden ihmisen tarinan sadan vuoden takaa.

La 20.10. ja su 21.10. klo 14 ja 16 Sisällissodan kohtaloita -opastus 
Sata vuotta sitten Suomessa oli käynnissä sisällissota. Elävät tarinat sodan eri puolilta avaavat ikkunan sadan vuoden takaiseen maailmaan.

La 20.10. ja su 21.10. klo 11-17 Mitali rauhalle! -paja. nonstop
Sotamenestyksistä palkitaan mitalilla. Millaisella mitalilla sinä palkitsisit itsesi tai läheisesi rauhaa edistävästä teosta?

KOULUILLE

Espoon kaupunginmuseo tarjoaa opetuspalveluita kaikenikäisille oppijoille KAMUssa Näyttelykeskus WeeGeellä. Museovierailu tukee kouluopetusta ja sen voi hyvin yhdistää useisiin eri oppiaineisiin. Katso ajankohtaiset koululaispalvelut Espoon kaupunginmuseon sivuilta.

Varaukset: ti–su klo 11–17 p. 09 816 57052. Varaukset viimeistään 3 arkipäivää aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien. Opastukset ovat maksuttomia varhaiskasvatus-, esiopetus- ja koululaisryhmille. Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti. Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet, kerrothan niistä varatessasi!
 

PALVELUT SÄRKYNYT ELÄMÄ -NÄYTTELYYN

Kaksi puolta, monta totuutta  – koululaisopastus Särkynyt elämä -näyttelyyn, 60 min
Mikä saa ihmisen tarttumaan aseisiin? Mitä Suomessa ja Espoossa tapahtui sata vuotta sitten? Millaisia muistoja sota jätti jälkeensä? Toiminnallisella koululaiskierroksella tutustutaan sisällissodan historiaan Espoossa pelillisin ja tarinallisin keinoin. Suositellaan yli 10-vuotiaille.


Kohti kahdeksan tunnin työpäivää – opastus ammattikouluille Särkynyt elämä -näyttelyssä, 75 min
Minkä puolesta työväestö taisteli sata vuotta sitten ja kuinka taistelussa kävi? Ammattikoululaisille suunnatulla kierroksella tutustutaan pelillisin keinoin työnteon näkökulmasta sisällissodan aikaisiin kokemuksiin ja tarinoihin. Kierroksen päätteeksi opiskelijat pääsevät laatimaan julistuksensa paremman elämän puolesta. Suositellaan ammatillisia opintoja tekeville.


Mitali rauhalle! -työpaja, 30–45 min
Sotamenestyksistä palkitaan mitalilla. Millaisella mitalilla sinä palkitsisit itsesi tai läheisesi rauhaa edistävästä teosta? Työpajassa askarrellaan itselle tai läheiselle mitali riitaa tai kinaa ehkäisevistä teoista. Työpajan voi liittää osaksi Särkynyt elämä -näyttelyn kierrosta, jolloin työpajan ja opastuksen kesto yhteensä 90 min. Työpaja on tilattavissa myös ilman museoopastusta. Materiaalikustannukset 40 € / ryhmä. Max 25–30 hlö. Soveltuu kaikenikäisille.


Tunne juuresi - työpaja, 30–45 min osana opastusta
Keitä sukuusi kuuluu? Mitä olet oppinut äidiltä, mummolta tai isoisoisältäsi? Onko suvussa joku, jota et tunne? Työpajassa rakennetaan oma sukupuu ja hahmotetaan oma paikka sukupolvien ketjussa, osana historian tapahtumia. Työpajan ja Särkynyt elämä -näyttelyopastuksen kesto yhteensä 90 min. Sopii kaikille omasta menneisyydestään kiinnostuneille. Suositellaan yli 10-vuotiaille.

 

Tapahtumapaikka
KAMU
Hinta
Näyttelykeskus WeeGeen yhteislippu 12 €
Alennusyhteislippu 10 €
(eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalvelusmiehet, yli 10 hengen ryhmät / hlö.)
Oikeus alennushintaiseen lippuun on todistettava lipunoston yhteydessä.