ALAKOULUILLE

Tervetuloa kirjastoon! Valitse tästä luokka-aste, ja tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu:

1. luokkien kirjastotarjonta

2. luokkien kirjastotarjonta

3.-4. luokkien kirjastotarjonta

5.-6. luokkien kirjastotarjonta

 

Virtuaaliset KULPS!-kirjailijatapahtumat

Jokaisella Espoon 3.-6. -luokkalaisella on nyt mahdollisuus tavata oikea kirjailija kevätlukukaudella. Lukukeskus järjestää virtuaalivierailun tekniikan ja sen testausmahdollisuuden.

Ilmoittautuminen: https://webropol.com/s/kulpskirjailijat

Voitte ilmoittautua vierailulle, vaikka luokka olisi jo tänä lukuvuonna osallistunut kirjailijavierailulle tai muuhun Kirjastopolun palveluun.  

 

Koululaisten ja eskarien isot etätapahtumat keväällä 2021

Kevään aikana järjestetään osana Kulps-kirjastopolkua valikoima erilaisia isompia etätapahtumia, joihin luokat voivat osallistua vapaasti. Tarkempi ohjelma sekä päivämäärät näkyvät alta. Tapahtumat kestävät n. 45 min, ellei toisin mainita. Ilmoittautumisen jälkeen saat liittymislinkin tapahtumaan.

Ilmoita luokkasi mukaan tästä: https://webropol.com/s/isotetatapahtumatkevat2021

Pääasiassa tapahtumat ovat koululuokille tarkoitettuja suljettuja tapahtumia, ja ne toteutetaan Teams-kokouksina, jolloin myös osallistujat pääsevät ääneen.  Jos kyseessä on avoin yleisötapahtuma, siitä mainitaan erikseen. Osallistumiseen tarvitset luokkaan toimivan ruudun, kaiuttimet sekä halutessanne webkameran ja mikrofonin. 

Ohjelma täydentyy kevään mittaan.

Keskiviikkona 3.3. klo 10.15, Runokimara 1. -4.-luokkalaisille: Runoja ammateista, oudoista otuksista ja kammotuksista. Tule tutustumaan hyttysenkesyttäjään ja muihin ammatteihin. Runokimarassa sinulle selviää myös millainen otus on Röyhky, Luurukuiku tai Könttökinttu? Lopuksi oppilaat saavat "Minun ihmeolentoni" -runotehtävän.

Keskiviikkona 10.3. klo 10.15, 1. - 2.-luokkalaisten kirjavinkkaus. Luvassa parhaita helppolukuisia kirjoja jo lukemaan oppineille.

Keskiviikkona 17.3. klo 10.15. 3. - 4.-luokkalaisten kirjavinkkaus. Luvassa uutuuksia ja kevään suosikkeja.

PERUUNTUNUT: Keskiviikkona ke 24.3. klo 10.15. Tapiola Sinfoniettan soitinesittelyMiten käy, kun klovni päästetään soitimien ääreen? Eskarit ja 1. luokat.

Keskiviikkona 7.4. klo 10.15. Kumi-Tarzan lukudiplomivinkkaus 3.-4.-luokkalaisille. Parhaat vinkit Kunnari-lukudiplomin 3.-4.-luokkalaisten kirjoista. Kirjavinkkarina Toni Kettinen Ison Omenan kirjastosta.

UUSI OHJELMA LISÄTTY:  Tiistaina 13.4. klo 9. Aikamatka - kirjallisuuspohjainen retki esihistoriasta tulevaisuuteen. Aikamatka sopii täydellisesti 5.-6. luokkien historian opetussuunnitelmaan. Astu aikakoneen kyytiin ja lähde seikkailulle historiaan kaunokirjallisuuden, musiikin, kuvien ja äänien siivittämänä. Kesto 60 min

PERUUNTUNUT: Keskiviikkona 14.4. klo 10.15. Kuinka kilpikonna sai kilpensä? Tapiola Sinfoniettan kanssa yhteistyössä toteutettu musiikkisatutunti. Eskarit ja 1. luokat

Keskiviikkona 21.4. klo 10.15. Matilda lukudiplomivinkkaus. Parhaat vinkit Kunnari-lukudiplomin 5.-6.-luokkalaisten kirjoista. Kirjavinkkarina Marjukka Peltonen Otaniemen kirjastosta.

Keskiviikkona 28.4. klo 10.15. Kaikille avoin yleisötapahtuma: Kaksikielinen vappuaskartelu kirjavinkein 6-9 vuotiaille / Tvåspråkigt pyssel med boktips inför vappen åt 6-9 åringar

UUSI OHJELMA LISÄTTY: Keskiviikkona 19.5. klo 10.15.  Runoja ötököistä ja perhosista kitaran sävelten siivin. Esikoulu  - 4. luokat. Kesto 45 min.

UUSI OHJELMA LISÄTTY: Keskiviikkona 26.5. klo 10.15 -11. Kesäkirjavinkkaus vitoskutosille. Kirjavinkkarit Pirkko Ilmanen, Heliminna Hakala, Jenna Nokkala ja Marjukka Peltonen vinkkaavat luettavaa riippumattoon, rannalle ja kesäillan hämärään. Tarinoiden siivin lomalle!

UUSI OHJELMA LISÄTTY: Keskiviikkona 2.6. klo 10.15 - 11. Kesäkirjavinkkaus kolmosnelosille. Kirjavinkkarit vinkkaavat luettavaa riippumattoon, rannalle ja kesäillan hämärään. Tarinoiden siivin lomalle!

Kohdennettuja palveluja pienluokille

Lukukoiratoiminta on koiran avulla tapahtuvaa lukemisen tukemista. Se voi olla pienluokan kaikkien oppilaiden kanssa yhdessä tehtyä kirjan maailmaan uppoutumista tai yksittäisiä lukuhetkiä esim. parilukemisena. Lukukoiralle ei koskaan ole pakko lukea! Vierailun kesto on oppitunnin verran ja se voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. Lukukoiravierailuja toteutetaan myös kirjastoautossa.
Tiedustelut: raisa.alameri@espoo.fi

Virtuaalisia Kulps!-kirjailijavierailuja on tarjolla myös pienluokille.  Kulps-vierailijaiksi S2-oppilaille ja pienluokille voi toivoa Veera Salmea  -  hän on inspiroiva ja kielitaitoinen tarinankertoja ja tekemään osallistaja. Ilmoita kiinnostuksesi: raisa.alameri@espoo.fi

Tarinamekko -työpajat 10 x Entressen kirjastossa, myös etänä. 
Espoon kirjastotoimi järjestää Entressen kirjaston ja Helinä Rautavaara -museon kanssa Tarinamekko-työpajoja, (10 oppilasta/ryhmä, isommat ryhmät soviteltavissa). Tarjoamme työpajan ensisijaisesti pienryhmille ja 1-2-luokkalaisille, yhteensä kymmenelle ryhmälle, taidepedagogi Annukka Mikkolan vetämänä.

Tämä on mainio tilaisuus tutustua kulttuuriseen- ja kuvalukutaitoon. S2-oppilaille tämä on ihana väylä myös reflektoida omaa kulttuuriaan. Työpaja sopii koulujen hyvinvoinnin teemavuoteen; hyvinvointia käsillä tekemisestä ja rauhoittumisen taitoja. Eri kulttuureihin tutustuminen myös avartaa maailmankatsomusta ja syventää omaa identiteettiä. Kuvataideopettaja/tekstiilitaiteilija Annukka Mikkolan ohjaamassa ja suunnittelemassa värityskuvakollaasityöpajassa erityis- ja S2-lapset osallistuvat Art Omnian yhteisötaideopiskelijoiden piirtämien värityskuvien värittämiseen ja koristeluun. Kuvat pohjautuvat Helinä Rautavaaran museon eri kulttuureja esittävään esineistöön.  Ennen työpajaa oppilaat valitsevat väritettävän kuvan, minkä jälkeen heille on lyhyt tarinallinen opastus museossa valitsemansa esineen äärellä. Kierroksen jälkeen oppilaat siirtyvät Entressen kirjastoon, jossa he värittävät ja koristelevat kuvansa. 

Työpajoissa syntyneistä värityskuvakollaaseista kootaan yhteistaideteos, installaatio Helinän tarinamekko, joka ripustetaan myöhemmin yhdessä sovittuun julkiseen tilaan Kanta-Espoon alueella.

Tiedustelut: pirkko.ilmanen@espoo.fi 

Lukulumopalvelu kirjastolla
Kirjastolle voi tulla monikielisen ryhmän kanssa lukemaan saman kirjan tarinaa yli 50 kielellä Lukulumon sovelluksen avulla; jokaiselle löytyy varmasti oman kielinen kirja Lukulumosta ja niitä voi lukea kirjastopedagogin opastamana ryhmille varatuilta tableteiltamme. Palvelu saatavilla isoissa kirjastoissa: Entresse, Iso Omena ja Sello.
Tiedustelut: pirkko.ilmanen@espoo.fi 

Kirjastoauto Välkky koululle 

Kun kirjastoautotoiminnan rajoituksia puretaan, voi koulu tilata kirjastoauto Välkyn lainauskäynnille. Opettajat laativat aikataulun, jonka mukaan oppilaat käyvät Välkyssä lainaamassa turvavälein ja mahdolliset rajoitukset huomioiden. Kirjastoautovierailut ovat alakoulujen varattavissa lomakkeella 27.1. alkaen. PÄIVITYS:  Ilmoittautumislomake julkaistaan myöhemmin. Tällä hetkellä kirjastoautot eivät kierrä. Kirjaston rajoitetut palvelut ovat voimassa tällä hetkellä helmikuun loppuun asti. (päivitetty 1.2.2021)