Futuro

Body

FUTURO 50 VUOTTA

Näyttelykeskus WeeGeellä juhlistetaan 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin ikonin merkkivuotta

Arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen muovitalo Futuro täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Futuro-talo esiteltiin televisiolle ja lehdistölle ensimmäistä kertaa Polykem Oy:n tehtaalla Hiekkaharjussa maaliskuun lopussa 1968. Kansainvälisen läpimurtonsa talo teki lokakuussa 1968, kun kolmas Futuro (nro 002) osallistui Lontoossa Finnfocus-vientinäyttelyyn.

Futuro-talo on oman aikansa visio, joka kiehtoo edelleen. Näyttelykeskus WeeGee juhlistaa yhdessä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa 50-vuotista Futuroa kesän ja syksyn ajan näyttelyillä ja tilaisuuksilla, jotka tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tutustua monipuolisesti modernismin ajan kokeellisiin muotoihin ja optimistisiin ideoihin.
 

FUTURO-TALO ON AVOINNA KESÄKAUDEN AJAN
Matti Suuronen: Futuro, 15.5.–16.9.2018

Näyttelykeskus WeeGeen omistuksessa on ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo (nro 001). Kesästä 1968 syksyyn 2011 Matti Kuuslan omistuksessa Hirvensalmella ollut Futuro avautui huolellisen konservoinnin jälkeen WeeGeen pihalla toukokuussa 2012. Futuro-talo on yleisölle avoinna kesäkauden ajan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, jolloin taloon pääsee tutustumaan WeeGeen aukioloaikoina.

Lue lisää>>
 

MIKA TAANILAN MUOVISYDÄN KERTOO FUTURON MUSIIKILLISEN SYNTYTARINAN
Mika Taanila: Muovisydän 17.8.
16.9.2018, Futuro-talo 

Futuro on vuosien ajan kiehtonut taiteilijoita, suunnittelijoita ja yleisöä ympäri maailmaa. Juhlavuoden kunniaksi kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila kutsuttiin luomaan Futuroon uusi taideteos. Syntyi Muovisydän, monikanavainen ääni-installaatio, juhlateos Futurolle. Teoksessa Taanila on käyttänyt ainoastaan Futuron materiaaliin liittyviä autenttisia muovin käsittelyn ääniä. Muovisydän on kuultavissa elo-syyskuussa Futuro-talon sisällä: se muuntaa ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija pääsee uppoutumaan Futuron musiikilliseen syntytarinaan.

Teoksen on tuottanut Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Tuotantokumppaneita ovat Ekin Muovi, Finnvox Studiot ja Genelec. Muovisydän on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

Lue lisää>>
 

STUDIO SUUROSEN NÄYTTELY ESITTELEE 50 FUTUROA ERI PUOLILTA MAAILMAA
Futuron maailma 50 vuotta 15.5.–31.12.2018, Studio Suuronen

Näyttelykeskus WeeGeen aulassa on arkkitehti Matti Suurosen mukaan nimetty Studio Suuronen, jossa on toukokuun puolivälistä vuoden loppuun esillä Futuron maailma 50 vuotta -näyttely. Näyttely esittelee Futuro-talon sekä sen levinneisyyden maailmalla valokuvin, kuvatekstein ja karttagrafiikoin. Mukana on kuvia 50 Futurosta eri puolilta maailmaa. Näyttely on päivitetty versio WeeGeessä kesäkuusta 2015 tammikuuhun 2016 esillä olleesta Futuron maailma -näyttelystä, joka tekee nyt yleisön toivomuksesta paluun juhlavuoden kunniaksi.

Näyttelyssä on katsottavissa myös dokumenttielokuva Futuro – Tulevaisuuden olotila (Ohjaus Mika Taanila, käsikirjoitus Marko Home ja Mika Taanila, Kinotar Oy, 1998).

Näyttelyn on tuottanut Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut, näyttelyn sisällön on suunnitellut Marko Home ja näyttelyarkkitehtuurin Kaisa Kantokorpi, Anna-Riikka Nuutinen ja Henna Palonen.

Lue lisää>>
 

EMMAN FUTUROMANIA TUO ASUMISEN UTOPIOITA HISTORIASTA NYKYPÄIVÄÄN
Futuromania – Designing Future Living 6.6.2018–17.2.2019, EMMA

Espoon modernin taiteen museon EMMAn uudessa näyttelyssä Futuromania – Designing Future Living luodaan katsaus 1950–1960 -lukujen suomalaisten suunnittelijoiden tulevaisuusutopioihin ja tuodaan niitä historiasta nykypäivään. Näyttelyssä tarkastellaan modernismin ajan klassikkosuunnittelijoiden visioita tulevaisuuden elämäntavasta. Miltä tänään näyttävät puolen vuosisadan takaiset ajatukset tulevaisuudesta, joka on täynnä vapaa-ajan mahdollisuuksia ja rajattomia resursseja? Aarne Ervin, Vuokko Eskolin-Nurmesniemen, Antti Nurmesniemen, Armi Ratian, Aarno Ruusuvuoren, Matti Suurosen ja Tapio Wirkkalan asumis- ja kaupunkisuunnitelmia täydentää Aamu Songin ja Johan Olinin (Company) uusi installaatio.

Futuromanian yhteistyökumppaneina ovat Espoon kaupunginmuseo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö. Näyttelyä tukee Innovarch.

Lue lisää>>
 

WEEGEEN UUSI MUOTOILUTAPAHTUMA TARJOAA UUSIA NÄKÖKULMIA MODERNIIN MUOTOILUUN
WeeGee + Design 15.9.2018, Näyttelykeskus WeeGee

Näyttelykeskus WeeGeen uusi design- ja arkkitehtuuritapahtuma tarjoaa tuoreita näkökulmia ja elämyksiä moderniin muotoiluun. Tapahtuman keskiössä on muotoilua monipuolisesti käsittelevä keskusteluohjelma, jota juontaa Kasper StrömmanFuturo-talo on kesäkaudella viimeistä kertaa avoinna tapahtumaviikonloppuna.

Lue lisää>>


OPASTUKSIA JA PUHETTA FUTUROSTA

Juhlavuoden luennot sekä opastetut kierrokset tarjoavat mahdollisuuden tutustua lähemmin Futuroon, modernismin ajan utopistisiin visioihin ja niiden taiteilijoille tarjoamiin inspiraatioihin.

Katso kaikki opastukset ja luennot>>


#nayttelykeskusweegee
#futurohouseweegee
#futuro50

Ohjelmamuutokset mahdollisia.