Historia ja arkkitehtuuri

Body

Näyttelykeskus WeeGee sijaitsee Tapiolassa entisessä Weilin&Göösin painotalossa. Professori Aarno Ruusuvuori (1924-1992) suunnitteli rakennuksen kaksi ensimmäistä vaihetta kirjapainoksi. Rakennuksen suunnittelun lähtökohta oli kirjapainon tuotantoprosessi, joka edellytti mahdollisimman suurta vapaata tilaa. Hän halusi liittää tehdassalin koneineen saumattomasti Tapiolan luontoon ja onnistui siinä suurten ikkunapintojen avulla. Rakennuksen koko pohjoisjulkisivu on lasia.


Talo valmistui kolmessa vaiheessa vuosina 1964-1974. Ensimmäisen osan rakennustyöt aloitettiin helmikuussa 1963. Maaliskuussa 1966 alkoi vuoden kestävä toisen vaiheen rakentaminen. Keväällä 1974 valmistui Bertel Ekegrenin suunnittelema rakennuksen kolmas vaihe. Tässä, uusimmassa osassa taloa toimii nykyisin Etelä-Tapiolan lukio.
Vuonna 1992 Weilin&Göösin kirjapainotoiminta muutti toisaalle. Alkuperäisen suunnitelman mukainen neljäs vaihe ei koskaan toteutunut. Vuonna 2001 Espoon kaupunki osti kiinteistön, ja rakennus valmistui kulttuuritilaksi vuoden 2005 lopussa.


Laajamittaisen purku- ja louhintatyön jälkeen uusi rakennus tehtiin vanhaan runkoon. Betonielementtijulkisivut uusittiin, rakennettiin kymmeniä uusia portaita ja uudet hissit sekä yli kolmesataa kokonaan uutta huonetilaa. Rakennuksen alle louhittiin liki sata metriä pitkä kellari. Rakennuksen arkkitehtuurissa pysyivät totutusta poikkeavan suuret mittasuhteet, kuten yli sata metriä pitkä yhtenäinen julkisivu.


Yksi talon kauas näkyvä tunnusmerkki on kahdeksan kookasta betonipylonia, jotka ulottuvat neljä metriä katon yläpuolelle sekä niistä säteittäin lähtevät vetotangot. Ne kannattavat toisen kerroksen kattoa. Halkaisijaltaan kolme metrisiin pyloneihin on saatu mahtumaan paljon erilaista kosteus- ja lämpotilaolosuhdevaatimuksiin liittyvää teknistä laitteistoa.


Näyttelykeskus WeeGeen ensimmäinen kerros avattiin yleisölle 13.10.2006.


Talon kokonaispinta-ala on 23.000 m2. Näyttely ja kulttuuritiloja on käytössä noin 17.500 m2.

Yksityiskohtia WeeGeestä

  • Ahertajantie-kadun nimi viittaa alueen yrityselämään ja Tapiolan ensimmäiseen teollisuusalueeseen
  • Pääsisäänkäynnin yläpuolella oleva wg-logo on alkuperäinen ja sen on suunnitellut Juhani Pallasmaa
  • Rakennuksen muutostöissä kunnioitettiin talon menneisyyttä jättämällä betoninen lattia ennalleen: WeeGeen lattiasta erottaa esimerkiksi ensimmäisen ja toisen vaiheen rakennuksen liityntäsauman Kellomuseon sisäänkäynnin läheltä.
  • Yläkerran painosali on toiminut myös sählyhallina
  • New Yorkin Modernin Taiteen Museon kokoelmissa on professori Aarno Ruusuvuoren maaliskuussa 1967 tekemä pienoismalli WeeGeestä