WeeGeen museot

Body

EMMA – Espoon modernin taiteen museo

EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designina. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGeen pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

EMMA tarjoaa laajasti erilaisia tapahtumia, puheenvuoroja taiteesta, opastuksia ja taidepajoja. Jatkuva keskustelusarja, EMMA Talks nostaa esiin yhteiskunnallisia ja ihmisten elämään liittyviä teemoja taiteen ilmiöiden avulla. Se kertoo taiteesta ajankohtaisesti yleisön omaan kokemuspohjaan nojaten.

Taidevartti-yleisöopastus
Perjantaisin klo 18. Vapaa pääsy.
Sunnuntaisin klo 13. WeeGeen museolipulla.


KAMU Espoon kaupunginmuseo

KAMU on osa Espoon historiaa säilyttävää, keräävää ja esittelevää Espoon kaupunginmuseota. KAMUssa historia herää eloon.

KAMUn näyttely Tuhat tarinaa Espoosta kertoo kaupungin historiasta kivikaudelta nykypäivään saakka.Vaihtuvat erikoisnäyttelyt tuovat WeeGeen katon alle sekä kansainvälisiä että paikallisia teemoja. KAMUssa saat katsoa, koskea ja kokeilla.

KAMUn viikottaiset opastukset, luentosarjat ja monet muut tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.


Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä on leikkikulttuurin museo, joka esittelee leluja ja leikkitilanteita 1800-luvun lopusta nykypäivään. Museossa pääsee tutustumaan myös suomalaisen lelun historiaan ja vuosittain vaihtuviin erikoisnäyttelyihin.

Museossa voi nähdä kullekin vuosikymmenelle tyypillisiä leluja, hauskoja harvinaisuuksia ja itse tehtyjä mielikuvituksen tuotteita. Näyttelyä kiertämällä pääsee kurkistamaan menneiden aikojen lasten- ja nuorten leikkeihin, pohtimaan leikin merkitystä ja muistelemaan oman lapsuutensa lempileluja. Tai näkemään niitä leluja, joita ei koskaan saanut, vaikka olisi halunnut. Museo järjestää vuosittain myös erikoisnäyttelyitä, kerää leluja ja kartuttaa kokoelmiaan tulevien sukupolvien iloksi ja opiksi.

Yleisöopastus
Koko perheen yleisöopastus sunnuntaisin klo 15.
Aikuisten yleisöopastus joka kuun ensimmäisenä lauantaina klo 13.30.

Työpaja
Avoin työpaja lauantaisin klo 13-15.


Suomen Kellomuseo

Suomen Kellomuseo on Pohjoismaiden ainut ajan mittaamiseen ja kellojen historiaan erikoistunut museo. Museon kokoelmat ovat saaneet alkunsa vuodesta 1944, jolloin Kelloseppäkoulu perustettiin Lahteen. Koulun opettajat ryhtyivät keräämään kellokokoelmaa koululle ja kelloteknillisen museon perustamisesta keskusteltiin jo silloin. Kokoelma oli alunperin tarkoitettu koulun opetuskokoelmaksi.

Museossa on nähtävillä perusnäyttely, joka esittelee kelloja ja kellokoneistoja lattiakelloista rantarolexeihin. Esillä on myös kellosepän verstashuone työkaluineen. Museo järjestää vuosittain vaihtuvan näyttelyn ajankohtaisella teemalla.

Yleisöopastus
Joka kuun ensimmäisenä lauantaina klo 13.30 opastus perusnäyttelyyn.
Muina lauantaipäivinä klo 13.30 opastus erikoisnäyttelyyn.


Näyttelyt WeeGeen museoissa vuonna 2018

EMMAn näyttelyt

14.2.29.7.2018
JOHN KØRNER: TRIPOLI LAMPEDUSA
Tanskalainen John Kørner on muuntanut EMMAn Areena-tilan kolmiulotteiseksi maalaukseksi, johon katsoja voi kävellä sisään. Kørnerin taide ammentaa oman aikamme polttavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi globaalista epätasa-arvosta. Taiteilijan lähestymistapa on kuitenkin aina runollinen, avoin ja katsojan mielikuvitusta ruokkiva.

14.2.12.8.2018
MERET OPPENHEIM: MIELEN PEILIT
Laaja katsaus surrealismia uudistaneen Meret Oppenheimin tuotantoon. Näyttely jatkaa EMMAn kansainvälisiä modernisteja esittelevää näyttelysarjaa. Meret Oppenheim (1913–1985) oli yksi merkittävimmistä ja omaperäisimmistä surrealisteista. Hänen elämästään ja taiteestaan välittyvä älyllinen leikkisyys, kokeellisuus sekä feminismi ovat edelleen ajankohtaisia. Oppenheim naamioi käyttöesineitä, vaatteita, asusteita ja huonekaluja synnyttäen niille yllätyksellisen uuden elämän.

11.4.20186.1.2019
NO ORDINARY MOMENTS
EMMAn omasta kokoelmasta ja uushankinnoista koottu laaja näyttely nostaa esiin arjen pieniä ihmeitä sekä surrealistisia sävyjä nykytaiteessa ja rakentaa siltaa Oppenheimin maailmasta nykyhetkeen. Teosten sadunomainen ja outo todellisuus irrottautuu arkikokemuksesta heijastellen alitajuntaa ja tiedostamatonta. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Oscar Furbacken, Jeppe Hein, Juhana Moisander ja Simo Ripatti, Miikka Vaskola, Anna Estarriola, Ernst Billgren, Malin Ahlsved ja Nabb + Teeri.

22.4.2018 asti
STILL / LIFE – TAPIO WIRKKALA RETROSPECTIVE
Muotoilija Harri Koskisen kuratoima näyttely esittelee Tapio Wirkkalan (1915-85) elämää ja työtä. Näyttely avaa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan perinnölle ja muotoilulle omistetun Aukio-tilan vaihtuvat näyttelyt. STILL / LIFE jakautuu kahteen osaan tuoden esille Wirkkalan monipuolisen uran muotoilijana ja taiteilijana.

Läpi vuoden
BRYK & WIRKKALA -KATSELUVARASTO
Katseluvarasto esittelee Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-85) henkilökohtaisiin työskentelyarkistoihin perustuvaa kokoelmaa. Luonnosten, piirustusten ja valokuvien lisäksi se sisältää runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon. Katseluvarastossa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista. Se avaa kokoelmia uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen.

Läpi vuoden
KOSKETUS - SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN KOKOELMANÄYTTELY
Ihmisyyteen keskittyvässä kokoelmanäyttelyssä on esillä laaja valikoima nykytaidetta suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta. Viime vuosikymmenien aikana ihminen, identiteetti, kehollisuus ja vuorovaikutus ympäröivän maailman kanssa ovat olleet nykytaiteessa paljon käsiteltyjä aiheita. Näyttelyn teokset antavat näkökulmia siihen, mitä on olla ihminen. Ihmisyyttä ja ihmisenä olemista voi pohtia taideteoksen äärellä, vuorovaikutuksessa teoksen kanssa.


KAMUn näyttelyt

21.10.2018 asti
SÄRKYNYT ELÄMÄ - ESPOO SISÄLLISSODASSA
Näyttely kertoo espoolaisten kohtaloista sisällissodassa. Nykypäivänä keskustellut ilmiöt kahtiajakautuneesta kansasta ja vihapuheesta eivät olleet tuntemattomia sata vuotta sitten. Miten sisällissotaa edeltävä poliittinen kuohunta näkyi Espoossa? Mitä Espoossa tapahtui sodan aikana? Entä miten elämä jatkui sisällissodan jälkeen? Näyttelyssä pääosa on annettu aikalaiskertomuksille ja tarinoille, jotka valottavat kokemuksia niin punaisten kuin valkoistenkin puolella. Ja jotka osoittavat, että elämä on aina huomattavasti monisävyisempää kuin etäämpää tarkasteltuna luulisi.

Läpi vuoden
TUHAT TARINAA ESPOOSTA
Näyttely kertoo Espoosta viidellä eri aikakaudella, viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjistä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöistä Mankbyssä, herrasväestä ja rahvaasta Albergassa, tehdastyöläisistä Kauklahdessa ja kaupunkielämästä lähiöissä. Näyttelyssä selviää, miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on.


Lelumuseon näyttelyt

24.2.–26.8.2018
MÄNG + PELI=100! SUOMI JA VIRO LEIKKIKALUDIALOGISSA
Lelumuseo Hevosenkengän ja Tarton lelumuseon yhteinen pienoisnäyttely juhlistaa naapurimaiden 100-vuotista historiaa. Näyttely käy läpi viimeistä vuosisatamme lelujen historian polkujen kautta etsien niiden samanlaisia reittejä ja eriäviä risteyskohtia. Tule tutustumaan vaikkapa siihen, miksi koiratyttö Lotte on Virossa niin suosittu!

3.3.2019 asti
TUPAANTULIAISET - KOTILEIKKEJÄ JA LEIKKIKOTEJA
Tupaantuliaiset -erikoisnäyttely on rakkaudenosoitus arjelle ja sen näkymiselle leikissä. Näyttelyssä kerrotaan leikin välineiden, leikkipaikkojen, valokuvien ja lasten piirustusten avulla kodin roolista lapsen elämässä eri aikoina. Näyttelyn toiminnalliset pisteet kutsuvat puuhastelemaan kotiaskareiden parissa niin kaupungissa kuin maallakin.

Läpi vuoden
LAIVA ON LASTATTU LELUILLA
Lelumuseon perusnäyttelyssä voit kurkistaa menneiden vuosikymmenten lastenhuoneisiin, pohtia leikin merkitystä ja muuttumista sekä muistella omaa lapsuuttasi ja lempilelujasi. Nallet ovat kokoontuneet seminaariin ja keppihevoset käyskentelevät tallissaan. Pienoisrautatieasema Löylymäki houkuttelee tarkastelemaan kyläelämää 1950-luvulla.


Kellomuseon näyttelyt

8.4.2017 ASTI
SUOMALAINEN KORU
Kellomuseon erikoisnäyttelyssä loistavat maamme kauneimmat korut itsenäisyyden ajalta. Näyttelyssä esillä jalokiviloistoa, koko kansan suosikkeja, nykykorumuotoilua ja designklassikkoja.

24.5.20187.4.2019
SADAN VUODEN LAHJAT - KULTAKESKUS OY 100 V
Suomalainen muotoilu ja käsityö ovat pääosassa näyttelyssä, joka kattaa ja tarjoilee elämänmakuisia tarinoita. Kultakeskus Oy:n juhlavuoden näyttely esittelee tuttuja sekä historiallisesti merkittäviä esineitä, jotka ovat olleet mukana arjessa ja juhlassa jo vuosisadan ajan.

Läpi vuoden
AIKA KONEITA!
Kellomuseon perusnäyttely esittelee kelloja pääpainona Suomessa valmistetut ja käytetyt kellot. Kellojen historia tulee tutuksi niin varhaisten aurinkokellojen ja modernien rannekellojenkin näkökulmasta. Hyppää ajan virtaan!


Museo-opastukset ja työpajat

Kaikki museot järjestävät perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin yleisölle avoimia opastuksia. Näiden yleisölle avointen opastusten lisäksi museot tarjoavat tilauksesta ryhmille opastuksia suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Ryhmäkoot ja hinnat vaihtelevat museoittain. Ryhmään mahtuu maksimissaan 25 henkilöä. Isommat ryhmät voidaan jakaa useammalle opastukselle. Opastukset varataan erikseen kustakin museosta.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo
EMMAn asiakaspalvelu
ma-pe klo 10-14
043 827 0941
info@emmamuseum.fi

KAMU Espoon kaupunginmuseo
Ti–su klo 11–17 
09 816 57052
kaupunginmuseo@espoo.fi

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä
ma-pe klo 9-16
050 5900 137
lelumuseo@hevosenkenka.fi

Suomen Kellomuseo
Pääopas Johanna Järviniemi
050 5359 767
johanna.jarviniemi@kellomuseo.fi