Kouluille

Body text title
Koululaisvierailut Saaristomuseo Pentalassa

Body

 

Tervetuloa tutustumaan ihmisen ja luonnon yhteiseloon meren ehdoilla! Saaristomuseo sijaitsee vanhalla kalastajatilalla Espoon Suvisaaristossa Pentalan saaressa.

Opastus Saaristomuseo Pentalassa on koululaisryhmälle maksuton. Yhden ryhmän koko on yksi koululuokka. Ryhmävierailu on varattava vähintään viikkoa etukäteen - räätälöimme ryhmällenne sopivan käynnin. Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet - kerrothan niistä opastusta varatessasi. Eväitä voitte syödä museoalueen Lilla Villan -huvilassa tai tilata ruokailun Saaristoravintola Pavenilta.

Saaristomuseon koululaiskausi alkaa vuonna 2019 15.5. ja päättyy 6.9. Varauksia otetaan vastaan 15.3. alkaen.
Ajankohdat 15.5.-29.5. ja 20.8.-6.9. klo 9-14 on varattu espoolaisten KULPS!-ryhmien vierailuun eikä niiden aikana ole mahdollista ottaa muita opastuksia. Muina aikoina koululaisryhmiä vastaanotetaan klo 10-15 välisenä aikana.

KULPS! ja espoolaiset koulut 2019 >>

Reittiveneet liikennöivät arkisin Pentalan saareen aikavälillä 8.6. -11.8. Tilausvenepalveluita tarjoavat Espoon kaupungin sopimustoimittajien Veka-Line oy:n ja Suomen saaristokuljetus oy:n lisäksi myös muut tilaus- ja taksiveneyrittäjät.

 

Koululaisryhmien opastukset ja luontopolku

Jos ryhmänne vierailu ei ole KULPS!-vierailu, valitse haluamanne palvelut tästä. Ilmoitathan myös omatoimisen ryhmän vierailusta museolle etukäteen!

 

Meren ehdoilla - opastettu kierros museoalueella

 

Kierroksella tutustutaan oppaan johdolla saariston vuodenkiertoon ja kalastajaelämään. Kierroksen kesto on ryhmän toiveiden mukaan 30-60 minuuttia. Valitse tästä opastuksenne painotus:

 1. Suvi saaristossa - kesänviettoa huviloilla ja höyrylaivoilla
 2. Pirtua ja pikaveneitä – kieltolaki Espoossa
 3. Syksystä kesään – vuodenkierron töitä ja toimia Nyholmin tilalla
 
Suviseikkailu -omatoimikierros

Etenkin pienemmille oppilaille soveltuu hyvin museoalueella kiertävä Suviseikkailu -omatoimikierros. Saat Suviseikkailun tehtävämonisteen lainaan Saaristomuseon henkilökunnalta.

 
Luontopolku

Luontoretkelle opettaja saa museolta mukaansa laminoidun tehtävävihkon sekä Pentalan saaren kartan. Opettaja ohjaa luokkansa retken itsenäisesti. Suosittelemme opettajalle omalle ryhmälleen sopivien tehtävien (1-3 kpl) valitsemista ennen vierailua.

Tehtävät löytyvät tältä sivulta pdf-muodossa 14.3. lähtien.

 

 


KULPS! ja espoolaiset koulut: Retkipäivät 2019

 

Espoon Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS!: Kerran lukuvuodessa -vierailu espoolaisille alakouluille (4.-6. lk)

Saaristomuseon Retkipäivässä tutustutaan 1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämään sekä ihmisen ja luonnon yhteiseloon saaristossa. Päivä sisältää tilausvenekuljetuksen Soukan venesatamasta Pentalaan ja takaisin, toiminnallisen opastuksen saaristomuseon alueella, opettajan itsenäisesti ohjaaman luontoretken saaren poluille sekä eväshetken.

 

Varausohje >>
Ajankohdat >>
Retkipäivän aikataulu ja ohjelma >>
Käytäntö: kuljetukset ja varusteet >>
Yhteystiedot >>

Varausohje

Vuoden 2019 Retkipäivien varaus käynnistyy 15.3.2019 klo 11.
Varaukset ti-pe klo 11-15 ainoastaan puhelimitse, p. 043 8252 641.

Yhden ryhmän koko on yksi koululuokka. Huomioimme mielellämme ryhmien erityistarpeet - kerrothan niistä opastusta varatessasi. 

Huomioithan, että yksi opettaja saa varata Retkipäivän vain koulun yhdelle vuosiluokalle (esim. koulun 4. lk). Tällä pyrimme takaamaan vierailuiden tasapuolisen jakautumisen eri espoolaiskoulujen kesken. Mahdollisia vierailuajankohtia on kevät- ja syyskaudella tarjolla yhteensä 20 päivän verran.

Retkipäivä on tarjolla vain espoolaisille 4.-6.-luokille maksuttomana Kerran lukuvuodessa -KULPS!-vierailuna. Jos luokka on käyttänyt kuluvan lukuvuoden Kerran lukuvuodessa -KULPS!-rahansa, Retkipäivään ei ole mahdollista osallistua saman lukuvuoden aikana.

Venekuljetuksen lähtö- ja paluupaikkaa (Soukka) ei ole mahdollista muuttaa. Kuljetuksen maksaa KULPS!-organisaatio ja Espoon kaupunki. Kyyditykset hoitaa kaupungin sopimustoimittaja Veka-Line oy.

 

 

Ajankohdat

Retkiryhmiä otetaan vastaan ti-pe 15.5.-29.5. sekä 20.8.-6.9.2019. Retkipäivien kesto on klo 9.30-14. Jokaiseen retkipäivään mahtuu 2 koululuokkaa.

Kevät 2019:
keskiviikko 15.5.
torstai 16.5.
perjantai 17.5.
tiistai 21.5.
keskiviikko 22.5.
perjantai 24.5.
tiistai 28.5.
keskiviikko 29.5.

Syksy 2019:
tiistai 20.8.
keskiviikko 21.8.
torstai 22.8.
perjantai 23.8.
tiistai 27.8.
keskiviikko 28.8.
torstai 29.8.
perjantai 30.8.
tiistai 3.9.
keskiviikko 4.9.
torstai 5.9.
perjantai 6.9.

 

Retkipäivän aikataulu ja ohjelma

Retkipäivä on monialainen koulupäivä.

9:30 koululuokat Soukan venesatamassa
9:35 Tilausvene lähtee kohti Pentalaa
9:50 Pentalassa: orientoituminen, vessatauko
10:00 Ryhmä I: toiminnallinen opastus
10-11:45 Ryhmä II: Luontopolku ja evästauko
11:00 Ryhmä I: evästauko
11:25-12 Ryhmä I: toiminnallinen opastus jatkuu
11:45-13:15 Ryhmä II: toiminnallinen opastus
12-13:15 Ryhmä I: luontopolku
13:15-13:30 loppuhippa rannassa
13:30 viimeinen mahdollisuus käydä vessassa
13:40 Tilausvene lähtee kohti Soukkaa
14 Ryhmä Soukassa

 

Saareen saavuttuanne luokkanne tapaa oman oppaansa Saaristomuseon laiturilla. Oppaanne näyttää teille paikan tavaroillenne, wc:n sijainnin ja kertoo ryhmänne aikataulusta.

Toinen luokista aloittaa retkipäivänsä Pentalassa museo-oppaan vetämällä toiminnallisella kierroksella museoalueella, toinen suuntaa luontoretkelle. Molemmat ryhmät syövät eväät klo 11-11:15 aikoihin – ensiksi metsäretkelle lähtenyt ryhmä voi syödä halutessaan eväät myös luontopolun varrella.  Opastuksella aloittanut ryhmä lähtee museoalueelta luontopolulle puolen päivän aikaan.

Toiminnallinen kierros: Kalastajatilan vuodenajat ja Minä ja meri

Toiminnallinen kierros jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisen kesto on noin tunti ja toisen noin 30 minuuttia.

Kalastajatilan vuodenajat:
Toiminnallisen kierroksen ensimmäisessä osassa ryhmä ottaa museoalueen haltuunsa tarinoiden ja leikkien kautta. Opastuksella saariston asukkaat ja kesäkauden kaupunkilaisvieraat heräävät eloon. Tutuksi tulevat kalastajien kiire Kauppatorille, talvikauden hiljaisuus, kevään tuulet ja kesäkauden huvila-asukkaat.

Minä ja meri:
Toiminnallisen kierroksen toisessa osassa käsitellään merta ja meren roolia ihmisten elämässä sekä oppilaan omaa suhdetta mereen.

Luontopolku

Luontoretkelle opettaja saa museolta mukaansa laminoidun tehtävävihkon sekä Pentalan saaren kartan. Opettaja ohjaa luokkansa retken itsenäisesti. Suosittelemme opettajalle omalle ryhmälleen sopivien tehtävien (1-3) valitsemista etukäteen.

Tehtävät löytyvät tältä sivulta pdf-muodossa 14.3. lähtien.

Suosittelemme ennalta tutustumista tehtäviin! Kaikkia vihkon tehtäviä ei ole tarkoitus tehdä, vaan opettajan kannattaa valita tehtävät oman ryhmänsä ja opetussuunnitelmansa mukaan jo ennen Retkipäivää.

Evästauko:

Lilla Villan -huvilassa on pöydät ja jakkarat noin 30 oppilasta varten. Voitte myös syödä eväät saaren luonnossa.

 • Ryhmän tulee huolehtia siisteydestä eväiden syönnin jälkeen niin luonnossa kuin sisätiloissakin. Muistakaa, että liikutte luonnonsuojelualueella: älkää jättäkö roskia tai muita jälkiä käynnistänne luontoon. Otattehan mukaan mahdollisimman vähän roskaavia eväitä!
 • Lilla Villanin seinässä on vesipiste. Vesi on tavallista Espoon vesijohtovettä ja se tulee mantereelta vesijohtoa pitkin.

 

 

Käytäntö

Kuljetukset

Retkipäivä sisältää Espoon kaupungin kustantaman tilausvenekuljetuksen Soukan Klobbenin venesatamasta Pentalaan ja takaisin. Veneen lähtö- ja paluusatamaa on aina Soukka (ei muutosmahdollisuutta). Sääolosuhteiden aiheuttamat turvallisuustekijät saattavat vaikuttaa lähtö- ja paluusatamaan yksittäistapauksissa.

Tilausveneessä Pentalaan matkustaa kaksi koululuokkaa. Muistattehan asiallisen käytöksen veneessä ja laiturilla! Veneessä ei seistä ja kapteenin sana on laki.

Miten saapua satamaan?

Venesataman osoite on Soukanlahdentie 15, 02360 Espoo.

 • Lähimmältä bussipysäkiltä on Soukan venesatamaan vajaan kilometrin kävelymatka. Löydätte reittivenelaiturille kävelemällä venesataman läpi aivan niemen kärkeen.
 • Olettehan satamassa viimeistään klo 9:30!
 • Vene lähtee klo 9:35 kohti Pentalaa ja palaa Soukkaan klo 14.
 • Venekuljetuksen hoitaa Veka-Line oy:n vesibussi. Saman päivän aikaisista viivästyksistä ilmoittakaa suoraan veneen kuljettajalle (puh. 040 500 0504).
 • Venematka Pentalaan kestää Klobbenilta noin 20 minuuttia.
 
Varusteet

Koululaisilla ja opettajalla tulee olla mukanaan säähän ja reippaaseen liikkumiseen sopivat varusteet. Tarkistattehan säätiedotuksen edellisenä päivänä.

 • Vanhempia kannattaa pyytää kiinnittämään huomiota erityisesti vettä pitäviin kenkiin ja takkiin.
 • Ennen retkeä kannattaa nauttia reilu aamiainen, koska saaressa ulkoillaan ja liikutaan paljon.
 • Oppilaat saavat saareen saapuessaan jättää ylimääräiset tavaransa ja eväänsä sisätiloihin.
 • Oppaalta löytyvät tarvittaessa punkkipihdit ja desinfiointiainetta. Mikäli oppilaat eivät liiku pitkässä ruohikossa, punkkivaara on vähäinen.
 • Huomioittehan, että saaressa on loppukesästä runsaasti ampiaisia.
 
Älylaitteet ja kuvaaminen
 • Pentalassa luonnonrauha on yksi suurimmista arvoista - toivommekin, että koululaisten älylaitteet jätettäisiin reppuihin opastusten ja luontopolun ajaksi. Mikään tehtävistä ei vaadi oppilailta matkapuhelimen tai omien muistiinpanovälineiden käyttöä.
 • Opettaja tai avustaja voi tietenkin kuvata retkipäivän aikana.
 • Kierroksen aikana opas valokuvaa potretit oppilasryhmistä. Potretit on tarkoitettu kouluryhmälle itselleen ja lähetetään myöhemmin opettajalle sähköpostitse. Kuvia ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

 

Yhteystiedot

Kysyttävää?

Ennen 15.3.: museolehtori Nina Talvela, p. 043 824 5422, nina.talvela@espoo.fi
15.3. lähtien: Saaristomuseo Pentala, p. 043 825 2641

Retkiaamuna hätätilanteessa voit tavoitella myös Nina Talvelaa (043 824 5422) tai Jenni Siltainsuuta (043 825 6085). Veka-Linen vesibussin kuljettajan tavoitat numerosta 040 500 0504.