Opastukset

Body

Saaristomuseo Pentalassa järjestetään useana päivänä viikossa ilmaisia opastuksia ja tietovartteja. Tutustu opastuksiin museon tapahtumakalenterissa! 

Voit myös ottaa avuksesi Pentalan saaren mobiilioppaan tai lähteä lasten kanssa Suviseikkailulle. Kaikilla opastuksilla kuljetaan kalastajatilan pihapiirissä. Kierrokselle johdattavat Espoon kaupunginmuseon oppaat. 

Tiedustelut ja varaukset: 
Saaristomuseo Pentala, 
p. 043 8252 641

 

YLEISÖOPASTUKSET

 

Kalastajatilan arkea 1900-luvulla (45 min)

Saaristolainen ei elänyt vain kalastuksesta: omavaraistaloudessa moninaiset elinkeinot olivat tärkeitä. Kalastuksen rytmi, luonnonolot ja monet muut seikat vaikuttivat selviytymiseen meren ehdoilla. Opastuksella tutustutaan saariston elinehtoihin ja Nyholmin tilan entisiin asukkaisiin. Kierroksella kuljetaan Pentalan kalastajatilan pihapiirissä Espoon kaupunginmuseon oppaan johdolla.

  • Opastus ti, to ja su klo 12:30. Ruotsinkielinen opastus ma, pe ja la klo 12:30.
  • Vapaa pääsy.
  • Opastukselle mahtuu maksimissaan 40 henkilöä. Ei ennakkovarauksia.

 

Gurlin talo (30 min)

Saaristomuseon sydän on Gurlin talo. Opastetulla käynnillä kotimuseossa tutustumme Gurli Nyholmin pitkään elämään ja kiehtovaan kotiin. Siellä kävijälle avautuvat kalastajapariskunta Arvid ja Gurli Nyholmin koskettava tarina ja yhteiselämän vuosikymmenet. Kalastajanleski Gurlin, Pentalan saaren viimeisen asukkaan, tavarat on palautettu talossa alkuperäisille paikoilleen. Gurlin talossa vieraillaan vain oppaan seurassa.

  • Opastus suomeksi joka päivä klo 11:30 ja 15:30. Ruotsinkielinen opastus ma, pe ja la klo 14:30. Opastukset englanniksi ennakkovarauksesta.
  • Sisäänpääsyliput: aikuiset 7 €, alennusryhmät 5 €. Alle 18-vuotiaille sekä Museokortin haltijoille vapaa pääsy. Lippu lunastetaan Saaristomuseon infosta ennen opastuksen alkua.
  • Opastukselle mahtuu maksimissaan 12 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.
  • Ennakkoilmoittautuminen saman päivän opastuksille on mahdollista myös puhelimitse: Saaristomuseo Pentala, 043 8252 641 (10-15).

 

TILAUSOPASTUKSET

Varaamalla ryhmällesi Saaristomuseon tilausopastuksen saat opastuksen haluamaasi aikaan (ennakkovaraus välttämätön). Tutustu myös ryhmäpaketteihin.

Pihapirissä tapahtuvan opastuksen hinta on 40 € / ryhmä. Gurlin talon opastuksen hinta on 40 € + Gurlin talon sisäänpääsymaksut. Koululaisryhmille opastus on ilmainen. Opastettavan ryhmän maksimikoko on 24 henkilöä. Tilausopastuksilla käytetään audioguide-järjestelmää, joka mahdollistaa selkeän kuuluvuuden myös luonnonolosuhteissa.


Meren ehdoilla – kolmesataa vuotta saaristossa (60 min)
Tuulet ja tyrskyt muovasivat vuosisatojen aikana saaristolaiset sitkeiksi ja ahkeriksi. Toisenlaisesta maailmasta toivat omat tuulensa kaupunkilaiset kesänviettäjät. Opastuksella tutustutaan elämisen ehtoihin saaristossa, mutta kurkistetaan myös siellä vapaa-aikaansa viettäneiden kesäisiin tarinoihin.
40 € / ryhmä. Ryhmän koko on maksimissaan 24 henkilöä. Ryhmän minimikokoa ei ole rajoitettu.

Tuuliviiri ja portinpielet – Gurli Nyholmin elämä -opastus (60 min) 
24-vuotias maanviljelijän tytär nai itseään 14 vuotta vanhemman kalastajan ja muutti saaristolaisperheen miniäksi. Gurlin pitkä elämä Pentalan saaressa ei ollut helppo, mutta tarjosi myös onnen hetkiä. Opastuksella kuullaan Gurli Nyholmin koskettavista ja monipolvisista vaiheista Pentalassa ja vieraillaan kiehtovassa Gurlin talossa.
40 € / ryhmä sekä henkilökohtainen pääsylippu 7 € (5 € / 0 €) / hlö. Ryhmän koko on maksimissaan 24 henkilöä. Ryhmän minimikokoa ei ole rajoitettu.
Jos ryhmässä on yli 12 henkilöä, ryhmä jaetaan Gurlin talossa vierailemisen ajaksi kahteen osaan. Opastuksen kokonaiskesto ryhmälle on tällöin n. 75 minuuttia.
 
Kirkasta kuppiin ja nuppiin! Kieltolaki Espoossa -opastus (20-60 min)
Espoon saaristossa liikkuivat 1920-luvulla myös kielletyn alkoholin salakuljettajat. Kevyellä opastuksella kuullaan tarinoita pirtutrokareista, salakapakoista ja takaa-ajoista. Opastus voidaan yhdistää myös Meren ehdoilla -opastukseen (opastuksien yhteiskesto 60 min). 
40 € / ryhmä. Ryhmän koko on maksimissaan 24 henkilöä. Ryhmän minimikokoa ei ole rajoitettu.

Tarjoiluun yhdistettävät opastuspaketit löydät sivulta Paketit ryhmille

 

LUONTO-OPASTUKSET PENTALASSA


Miltä näyttää suola-arho? Miten peurat pääsivät Pentalaan? Mitä kaloja järvestä löytyy? Luonto-opastuksilla tutustut Pentalan saaren monipuoliseen ja vehreään luontoon. 
Pentalan saaressa luonto-opastuksia järjestävät useat tahot. Voit tiedustella eri palveluntarjoajilta opastusta retkellesi. 
Saaristoluontoretkiä Pentalaan ja muualle Espoon saaristoon järjestävät esim.

Saaristo-opas Tommi Heinonen
Opastukset ja luontoretket pääkaupunkiseudun saaristossa ja Pentalan saaressa

Hymyilevä Punakettu Ohjelmapalvelut
luontoretket saaristossa, virkistys- ja liikuntapäivät 

Luonnonihme
saariston perheretket, räätälöidyt tapahtumat