la 18.11.2017 10.00 - ti 31.12.2030 16.00

Bryk & Wirkkala - Katseluvarasto

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Näyttelykeskus WeeGee -

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto tuo ensimmäistä kertaa esille Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön laajan kokoelman ja arkiston. Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmaa uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista.

Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille: luonnoksille, piirustuksille ja valokuville. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

EMMAan talletettu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma on syntynyt taiteilijoiden lasten Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan merkittävästä arkisto- ja kokoelmalahjoituksesta.

Kokoelmatyötä ja -tutkimusta avataan katseluvaraston läpinäkyvällä "Working Wall" -seinällä. Ensimmäisessä vaiheessa esille nostetaan arkistomateriaalien ja teosten kautta taiteilija-muotoilijapariskunnan työskentelyvaiheita niin Venetsiassa, Lapissa kuin Helsingissä.

EMMAn intendentti Henna Paunu kertoo katseluvarastosta:

”Katseluvarastossa on kehämäinen rakenne. Ulkokehässä sijaitsevat säilytyshyllyt, jossa esineet ovat esillä kronologisesti lajiteltuina. Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila. Näiden välissä oleva seinä on varattu tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn. Tilan muodon, rakenteiden ja konseptin suunnittelu on ollut yhteistyötä EMMAn henkilökunnan ja suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien, Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren kanssa. Tämä on ollut museolle mittava hanke, jossa koko henkilökunta on ollut mukana.”

Hinta
WeeGee-lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin WeeGee-talossa toimiviin museoihin.

Aikuiset 12€

Alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi.